Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kefir recept

hozzászólások (6)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kalcium
Nátrium

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
12 g

zsír

Összesen:
11.2 g
Telített zsírsav:
8 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.7 g
Kalcium:
456 mg
Nátrium:
200 mg

szénhidrát

Összesen:
18.8 g
Összes cukor:
19 g

tápanyagtartalom a teljes receptre / 1 adag *

fehérje

Összesen:
12 g

zsír

Összesen:
11.2 g
Telített zsírsav:
8 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.7 g
Kalcium:
456 mg
Nátrium:
200 mg

szénhidrát

Összesen:
18.8 g
Összes cukor:
19 g

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
2.9 g

zsír

Összesen:
2.7 g
Telített zsírsav:
2 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
110 mg
Nátrium:
48 mg

szénhidrát

Összesen:
4.5 g
Összes cukor:
5 g
hasonló receptek

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Turmalin
Turmalin Sat, 2019-07-27 07:58

Kedves Lousha!
Kókusztejhez használjunk extra kefírgombát, ez mit jelent? Én most hagyományosat, rendeset szereztem be. Mi a különbség?
köszönettel

Lousha
Lousha / Lousha Sat, 2019-07-27 08:45

Ugyanaz a típus kell hozzá, csak lehetőleg szaporulatból. Tehát használsz egy darabot a normál tejedhez mondjuk minden nap. Idővel az növeszt újabb darabkákat, ezeket elteszed külön, kókusztejben. Majd mikor van elég, kókusztejjel elkezded a kefirt.

Mas szavakkal a lenyeg annyi, hogy egy bizonyos darab gombanak ne varialjuk a tejet. Ha valtozik a tej, pl. matol kecsketejet kap sima helyett, egy ideig dolgozik a gomba az alkalmazkodason, es a kefir folyos, keseru, nem tul jo lesz, aztan lassan beall a rendszer. Tehat jobb elobb szaporitani, majd a plusz szaporulatot hasznalni barmifele kiserletezeshez.

Turmalin
Turmalin Sat, 2019-07-27 18:29

Nagyon szépen köszönöm a választ.
Én tegnap kaptam tejben használt, majd tejes közeggel lefagyasztott kefírgombát.
Mára kiolvadt és műanyagszitára téve alaposan kimostam. Nem ismervén a fenti javaslatot - szétosztottam üvegekbe a gombát és kókusztejet tettem az üvegekbe.
Ezek szerint egyideig nem lesz finom a kefír, de érdemes tovább készíteni és egyszercsak alkalmazkodni fog hozzá? Hogy tudom a növesztett darabkát biztosan felismerni? Hálás köszönettel!

Lousha
Lousha / Lousha Sat, 2019-07-27 20:52

Egy frissen kiolvasztott gomba bármilyen tejben vagy teljesen ízetlen, vagy keserű, kevésbé élvezhető kefirt állít elő egy ideig. Éledezik, alkalmazkodik.
Ha mindig kókusztejjel akarod használni, akkor semmi egyéb teendő nincs, mint etetni menetrend szerint, kóstolgatni a kefirt, és amikor már finom, onnantól élvezni, ameddig nem igazán, addig meg nem kell erőltetni, jobb kiönteni egy pár napig, mint megutálni.

A szaporulatot onnan lehet felismerni, hogy szaporodik... Van egy darab gombánk, ami minden nap készíti a kefirt a tejből. De eközben magát is növeszti. Először szemmel nem igazán látható, 1-1 milliméter itt-ott, aztán egyszer csak feltűnik szűréskor, hogy ez a kis dög nagyobb lett, vagy van egy plusz, külön darabka. Ha már jelentősen nagyobb, mint volt, leveszünk annyit, hogy visszaálljon az a méret, amivel tökéletesen működött a kefir. Ezt a levett darabot etetjük tovább külön edényben, és amikor már elég nagy, lehet továbbadni valakinek, vagy másmilyen tejjel külön kefirhez használni, lehet simán megenni stb., vagy végső esetben kidobni.

Turmalin
Turmalin Sun, 2019-07-28 06:05

Köszönöm szépen a választ! Nem is gondoltam volna, hogy meg is lehet enni.:))

224
kefirgomba 1 ek
tej 400 ml