Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Joghurtos citromhab recept

hozzászólások (40)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Kalcium
Kálium

TOP Vitaminok

A D Folát C

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
5.6 g

zsír

Összesen:
22.4 g
Telített zsírsav:
10 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
5 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
206 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
41 mg
Vas:
0 mg
Kálium:
65 mg
Nátrium:
17 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
8 µg
Magnézium:
4 mg
Foszfor:
78 mg

szénhidrát

Összesen:
23.5 g
Összes cukor:
18 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
44.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
C vitamin:
10 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
27 µg
A vitamin (RAE):
175 µg
E vitamin:
0 mg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
1 µg
K vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
22.3 g

zsír

Összesen:
89.8 g
Telített zsírsav:
39 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
22 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
5 g
Koleszterin:
822 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.8 g
Kalcium:
167 mg
Vas:
2 mg
Kálium:
262 mg
Nátrium:
68 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
35 µg
Magnézium:
17 mg
Foszfor:
309 mg

szénhidrát

Összesen:
94.1 g
Összes cukor:
72 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
178.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
C vitamin:
40 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
110 µg
A vitamin (RAE):
700 µg
E vitamin:
4 mg
B12 Vitamin:
1 µg
D vitamin:
4 µg
K vitamin:
5 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
3.8 g

zsír

Összesen:
15.1 g
Telített zsírsav:
6 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
139 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
28 mg
Vas:
0 mg
Kálium:
44 mg
Nátrium:
12 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
6 µg
Magnézium:
3 mg
Foszfor:
51 mg

szénhidrát

Összesen:
15.8 g
Összes cukor:
12 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
30.1 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
C vitamin:
6 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
19 µg
A vitamin (RAE):
117 µg
E vitamin:
0 mg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
1 µg
K vitamin:
0 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2016-05-31 09:58

Szia!
Na, ez egy jó kérdés...nekem kb. két órán át szokott elállni :D
A fagyasztás szerintem nem működne - a felvert tejszín megfagyasztva...szerintem kikristályosodik és összeesik, ha újra kiengeded. Úgyhogy ha csak nem jégkrémet akarsz belőle készíteni, én inkább nem tenném.
Szép napot,
Üdv,
Nóra

Zsuzsafa
Zsuzsafa Mon, 2015-06-15 16:24

Kedves Nóra!
Isteni finom, selymesen krémes nyalánkság! Alig bírtam abbahagyni. Nekem másfél citrom is elég volt bele, mondjuk jó lédús volt :) Nem utoljára készült, köszi a receptet!
Üdv. Zsuzsa

Pista39
Pista39 Wed, 2015-04-08 21:37

Kedves Dacota!

Nagyon ízlik a citromhab.
Más: A margarint, a hamburgert és a kólát pedig egyék-igyák azok akik reklámozzák.

Üdvözlettel:

Pista

Ízésvarázs
Világom ízei / Ízésvarázs Wed, 2015-02-11 18:08

Elkészítettem ma és nagyon fincsiiiii!!!! :)
Igaz annyiban volt más az én krémem, hogy habtejszín sajna nem volt itthon hozzá, így csak 1 citrommal készült és egy nagy egész joghurtot tettem bele. A habosítást pedig úgy oldottam meg, hogy könnyűvé váljon, hogy a tojások habját keményre vertem fel és egy kis részét a sárgás cukorhoz kevertem a melegítés előtt, a többit a vaj után dobtam bele, hogy kicsit hőkezelődjön. Jah ráadásul rosszul emlékeztem a tojások számára, így 2 került bele, de nem baj, mert így is jól sikerült, plusz házi vaníliás cukorból került bele 2 ek. :) Köszi az ötletet!

veghcsenge
Asszonyka / veghcsenge Thu, 2014-09-11 14:53

Kedves Dacota!

Én egy tortát alkottam vele :) Kekszes alap, ez a citromos hab rá, annyi változtatással, hogy a habtejszínt megdupláztam benne és zseléfixet adtam hozzá. Nagyon szépen megdermedt, a tetejére még tortabevonóval csurgattam csigamintákat. Isteni lett :) Köszi a receptet!

Csenge

Picantéria
Picantéria / Picantéria Sat, 2014-07-05 16:14

Finom és könnyű. Egy pici mentával és díszítésként házi eperdzsemmel kapták a gyerekek. Nagyon ízlett mindenkinek. Köszönjük.

demene
demene Thu, 2014-07-03 15:58

Gyors kérdés: nem esik össze a "sima" tejszínhab (fix) nélkül?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-07-04 18:57

Szia Demene,
Bocs, nem vagyok netkozelben, remelem nem keso teljesen jol mukodik fix nelkul is, csak jo zsiros fajtat valassz. :)
Udv,
Nora

pik-pak
pik-pak Sun, 2014-06-01 22:18

Kedves Dacota!
Megcsináltuk, szuper! Pedig én nem vagyok nagy citromos... Pár dolgot persze módosítottam benne a háztartás és a szokások szerint: sima natúr joghurttal készítettem, és (emiatt is) csak egy citromot használtam. Plusz a cukrot (ahol lehet kerülöm) 4 ek mézre cseréltem. Így is szépen besűrűsödött, és csudajó lett! Köszönjük a receptet, nem utoljára készítettem el!

szega
szega Thu, 2014-05-29 12:52

Éppen most rendeltem natur joghurtot házi készítésű. Majdnem olyan mint a görög.
Szerintem én ebből a krémből egyedül is megtudom enni a négy adagot.
Jövőhéten ha megkapom a joghurtot elkészítem és beszámolok róla.
A citromisu sem elhanyagolható. biztos nagyon fincsi. :)
Szép napot mindenkinek

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-05-28 22:07

Kedves Nóra!
Napok óta szemezek a recepteddel. Kerülgetem, de nem hagy békén:) Elkészíteném, mert a férjem kimondottan szereti a citromos édességeket. Viszont, engem picit aggaszt -mert én is csak elnassolnám:) - nem lesz nagyon savanyú a 2 citromtól ill. erőteljesen citrom ízű? Tudom bután hangzik, mert citromhabról van szó, de a kellemesen édeskés-savanykás citromhab valóban hűsítően hat, de az intenzív ízt nem kedvelem. Vagy ne legyek ennyire ego és max. megeszi mindet a párom? A másik problémám: nem használok vaníliarudat, mert nem szeretem. Ki tudom váltani valamivel? Köszönöm előre is a válaszod és szép estét Neked! Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2014-05-29 03:17

Szia Gabi!

Ha félsz az intenzív citromíztől, nyugodtan tegyél bele csak egyet, viszont ebben az esetben esetleg adj hozzá egy ek vizet, hogy az állag hasonló legyen (nehogy ettől legyen már kevésbé könnyű. :))
A vaníliarudat helyettesítheted 1-2 csepp aromával, de akár el is hagyhatod, nekem illett a citrom mellé, de nem kötelező. :)

Szép napot!
Üdvözlettel,
nóra

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2014-05-29 11:11

Szia Nóra:)
Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Tegnap este megmutattam a páromnak a receptet, megnézte, elolvasta és kijelentette ez így lesz finom ahogy van:) Engedek a "nyomásnak" elkészítem eredetben. Ígérem, megírom majd a végeredményt. Nagyon szép napot kívánok, üdvözlettel: Gabi

LGabesz
LGabesz / LGabesz Wed, 2014-05-28 17:19

Szia!
Itt a vaj a sima kocka margarint akarja jelenteni? :) Mert ugye nem ugyanaz a kettő :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-05-28 17:37

Kedves Gabesz!
Ne haragudj, de nem értem a kérdést. :) A vaj itt vajat akar jelenteni, margarinról szó sincs. :)
Gondolom az kavart meg kicsit, hogy evőkanálban van megadva a mennyiség, és margarinból van az a kocka, amit sütőmargarinnak adnak el a gyártók, meg van a kenhető, amit elvileg a szendvicsre kéne kenned, és evőkanállal könnyebb belekanalazni.
Ebben a receptben (akárcsak a többi receptemben) vaj szerepel, margarinnal nem főzök, nem sütök.
A hideg vajat valóban nehéz kanalazni, ha inkább mérnéd, akkor egy ek olyan kb. 2 dkg. :)
További szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

LGabesz
LGabesz / LGabesz Thu, 2014-05-29 18:59

Bocsánat nem akartam okoskodni, főleg, hogy teljesen kezdő vagyok. Azért kérdeztem meg, mert mint tudjuk, sajnos a magyarok többsége vajnak hívja a tégelyes margarint, sokan a kockát is. Te a kisebbséghez tartozol, aki megkülönbözteti a vajat a margarintól és tudja is, hogy mi a különbség. Ez szuper! :) A baj csak az, hogy sokan (ahogy én sem) fogalmam sincs, hogy melyik az az igazi vaj, amit sütésre lehet használni. Ha bemegy a laikus a boltba a vaj szekcióhoz, azok 90%-a tea vaj, amit imádok, de az íze miatt nyílván nem erről van szó. :) Akkor miről? Natúr ízetlen vajat használsz? Milyen márkát? Nagyon kiváncsi vagyok, hogy melyik az a vaj, amelyikkel lehet sütni :)
Egyébként sajnos ezen az oldalon is a receptek nagyon nagy hányada margarinnal készül, csak ugye a "köznyelv" miatt vajat tüntetnek fel. Én rá szoktam kérdezni, de általában két féle ember van: aki tudja és ismeri a vajat, az gondolkodás nélkül azt használja (miközben esélyes, hogy margarinra gondolt a feltöltő) vagy ha vajnak hívja ő is a margarint, mint sokan mások, akkor azt fogja használni csípőből, miközben a feltöltő lehet, hogy olyan, mint Te, tehát a vaj az vaj, a margarin az margarin :)
Szóval bocsánat a kérdésért, de nekem, mint laikus kezdőnek borzasztóan megnehezítik a dolgát az olyanok, akik a össze-vissza használják a vaj és a margarin kifejezést :(
És köszönöm a válaszod!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-06-01 08:37

Szia Gabesz!

Semmi baj! Mint ahogy írod, Magyarországon nagyon sokan szinonimaként használják a vajat és a margarint, sajnos...ez nagyrészt azért van, mert 20-30 évvel ezelőtt volt az az idióta hiedelem, hogy a vaj, mint állati zsírból előállított készítmény, káros a koleszterinre. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, és a vaj valóban nem a legjobb a koleszterinszintnek, de erre nem a margarin a megoldás, hanem a kevesebb zsírbevitel.
A másik ok, hogy míg a legolcsóbb vaj 10 dekáját kb. 200 forintért adják, addig 299-ért fél kiló margarint vihetsz haza. Így sajnos, anyagi okok miatt rengetegen a margarint választják vaj helyett. Tudom, hogy nagyon sok háztartásban ez az összeg sokat jelent, de - és ez csak saját vélemény - erre az a megoldás, hogy nem fél kiló zsiradékból sütök pogácsát, csak 20 dekából, de akkor az legyen vaj, ne margarin. Elég kövér nemzet a magyar, nyugodtan elgondolkozhatnánk azon, hogy szükségünk van-e az extra adagokra.
De hogy a kérdésedre válaszoljak: a vaj és a margarin között csak minőségi különbség van. Mivel mindkettő víz és zsiradék keveréke, addig kevergetik őket, míg homogénné nem válnak. Így egy recept, ami margarint ír, helyettesíthető ugyanannyi vajjal, és fordítva. A tíz deka vajjal készült, és a 10 deka margarinnal készült sütemény tészta ugyanolyan kb. ugyanolyan állagú lesz. Ennek az az oka, hogy egy átlag vaj 80-85% zsírt tartalmaz, míg a margarin kb 70-75%-t. Disznózsírból pl. kevesebb kell, mert annak a zsírtartalma 100%, így ha a recept 10 dkg vajat/margarint ír, akkor disznózsírból 7 dkg is elég, de a sertészsír jóval ropogósabbá is teszi a tésztát, így nem érdemes cserélgetni őket.

Ami a margarin és a vaj között nagy különbség, az a minőség. A margarin egy művi vacak, közelebb áll a műanyaghoz, mint az élelmiszerhez, káros, ízetlen, őszintén hiszem, hogy jó ízű ételt nem lehet vele előállítani. A vaj pedig egy természetes koleszterinbomba, amitől minden csak jobb lesz. Dióhéjban ennyit. :)

Amíg Magyarországon éltem, olyan szerencsém volt, hogy a szemben lévő piacon tudtam termelői vajat venni, nem is drágán, én mindig azt használtam. Márkát nem nagyon tudnék megnevezni, de az a véleményem, hogy a legolcsóbb "magyar vaj" ( a zászlószínű, Spar által terjesztett, de még a Budget névre hallgató is) jobb választás, mint akármelyik margarin. Ha anyagi lehetőségeid engedik, válassz termelői vajat, vagy Lurpakot, esetleg az ír vajat - mind nagyon jók. A többi magyar vaj is tökéletes sütésre-főzésre egyaránt. Én általában kedveltem a kisebb termelők, mint a Jásztej vagy a Naszálytej termékeit.
Egyébként egyetértek teszkóval, ha a teavaj mindenhez tökéletes. Ha a recept 10 deka margarint ír, te használj 10 deka teavajat. :) A teavaj egyébként a minőség jelzésére szolgált régen, semmi köze a teához, itt olvashatsz erről egy cikket:
http://www.foodandwine.hu/2013/10/03/a-teavaj-van-e-koze-a-teanak-a-vajh...

Írtad, hogy kezdő vagy, egyetlen tanácsom van: hagyd a margarint a fenébe, soha többet ne vedd. Ha megvan rá az anyagi lehetőséged, kísérletezz többfajta vajjal, vegyél egyszer termelőit, egyszer Spar Budgetet, egyszer Lurpakot - és rá fogsz jönni, neked melyik ízlik legjobban! Nyugodt szívvel megvehetsz bármit, amire rá van írva, hogy vaj, nincs benne adalék, és legalább 80% felett van a zsírtartalma. Azzal nem nyúlhatsz mellé. :)

További szép napot, és sok sikert a gasztronómia világában!

A legjobbakat,
Nóra

teszkó
teszkó Sun, 2014-06-01 07:42

Ezt írtad:
"Ha bemegy a laikus a boltba a vaj szekcióhoz, azok 90%-a tea vaj, amit imádok, de az íze miatt nyílván nem erről van szó. :)"
Gabesz,

Ha "imádod a vajat", miért aggódsz, hogy "nyilván nem erről van szó"?
Az alap vaj, vagy teavaj, kb. 80-82% zsírtartalmú, minden más vajféle csak ennek vizezett, vagy ízesített változata.
Sosem értettem, hogy lehet a vajat - ( ami tejből készül)
és a margarint (ami növényi olaj "megkeményítve") - keverni.
Ennyi erővel a disznózsírt is nevezhetnék vajnak.

A sütéshez/főzéshez mindkettő a zsírtartalma miatt kell ( az ízén túl, természetesen).
Tehát nem akarsz hígított, vagy ízesítettet fajtát használni, mert akkor más lesz az végeredmény.
Mindez igaz a margarinra is.
A margarin ugyan 70%-ról indul, de azt is ugyanúgy hígítják, ízesítik, hogy kenhetőbb és mondjuk, kevésbé "zsíros" legyen... nem is említve a "Nem-hiszem-el-hogy-ez-nem-vaj" vagy a "szív-védő" fajtákat!!!). :o) :o) :o)

Tehát, használd az igazit, a teavajat 80, a margarint 70 %-osan, hiszen rá is írják bölcsen, hogy sütő/főzőmargarin.

(Nekem még nem tudták úgy ízesíteni a margarint, hogy megegyem kenyérre kenve. :o)
Csak a vajat szeretem, használom, csak anyagi megfontolásból nyúlok a margarinhoz, és csakis sütés esetén, mert azért haragban nem vagyok vele.

Mindenféle kellemest neked!

Tim78
Tim78 Wed, 2014-05-28 13:52

Kedves Anagyem!

Kezeletlen citrom az Aldiban is kapható, fel is tüntetik ilyenkor a hálón lévőn papírkán, hogy kezeletlen, és a héj fogyasztásra alkalmas. Mostanában szerencsére folyamatosan ilyen citromot lehet náluk kapni.

Márti1969
Madeira / Márti1969 Tue, 2014-05-27 20:08

Kedves Nóra!
Ismerem ezt a krémet és imádom! Nyáron megbolondítom tejszín helyett mascarpone-nal, és citromlikőrbe forgatott babapiskótával rétegezem egy jénaiban.Néhány óra a hűtőben és kész a leghűsítőbb citromisu!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-05-27 20:26

Hmmmm...jól hangzik! :) Legközelebb készíts egy fotót, és oszd meg velünk. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

anagyem
anagyem Tue, 2014-05-27 13:58

Kedves Dakota!
Annyira, de annyira szeretném megcsinálni ezt a guszta citromkrémet... De honnan szerezzek be "kezeletlen" citromot? Ha ebben tudsz segíteni, nagyon megköszönném.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-05-27 17:10

Kedves Anagyem,

valóban, azt jelenti, bio, vagyis nem kenték össze a héját semmilyen mérgező anyaggal, hogy tartson, amíg a jóég tudja honnan hozzánk ér. Bio boltokban és nagyobb piacokon kapható. :)

Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

anagyem
anagyem Tue, 2014-05-27 19:13

Kedeves Nóra!
Köszönöm, majd jobban figyelem a bio boltokban, a Lidl-ben, amint kapok, elkészítem, és beszámolok róla. Már nagyon várom! :-))))

308
cukor 7 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 2 citromból nyert
vaj 2 ek
vanília 1 db
tojássárgája 3 db
görög joghurt 250 ml
habtejszín 100 ml