Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus szilvás gombóc recept

hozzászólások (53)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Kálium
Foszfor
Vas

TOP Vitaminok

C Folát B3 K

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
11.2 g

zsír

Összesen:
8.7 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
6 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.1 g
Kalcium:
68 mg
Vas:
3 mg
Magnézium:
54 mg
Foszfor:
166 mg
Kálium:
703 mg
Nátrium:
141 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
28 µg

szénhidrát

Összesen:
91.7 g
Összes cukor:
17 g
Élelmi rost :
7 g

víz

Összesen:
209.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
31 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
52 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
12 µg
A vitamin (RAE):
23 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 12 adag *

fehérje

Összesen:
134.9 g

zsír

Összesen:
105 g
Telített zsírsav:
34 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
45 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
15 g
Koleszterin:
71 mg

ásványi anyagok

Összesen:
13.6 g
Kalcium:
822 mg
Vas:
31 mg
Magnézium:
636 mg
Foszfor:
1995 mg
Kálium:
8433 mg
Nátrium:
1692 mg
Cink:
12 mg
Réz:
3 mg
Mangán:
11 mg
Szelén:
346 µg

szénhidrát

Összesen:
1100.9 g
Összes cukor:
198 g
Élelmi rost :
78 g

víz

Összesen:
2516.8 g

vitaminok

Összesen:
0.4 g
C vitamin:
378 mg
Tiamin - B1 vitamin:
3 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
39 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
9 mg
B6 vitamin:
3 mg
Összes folát:
619 µg
E vitamin:
5 mg
K vitamin:
135 µg
A vitamin (RAE):
280 µg
D vitamin:
2 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
3.1 g

zsír

Összesen:
2.4 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
2 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.3 g
Kalcium:
19 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
15 mg
Foszfor:
46 mg
Kálium:
192 mg
Nátrium:
38 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
8 µg

szénhidrát

Összesen:
25.2 g
Összes cukor:
4 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
57.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
9 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
14 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
2 µg
A vitamin (RAE):
6 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (53)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boaboa
boaboa Fri, 2018-01-26 16:08

Hát ez valami borzalmas. Krumplipüré tej nélkül, szilvával.

libaláb
libaláb Thu, 2016-06-02 18:08

Kaphatok egy kis segítséget? Elkészítettem, simán ment, gyönyörű is lett, puha is, meg nem is rossz az íze, de valahogy nem is tudom... nem olyan hű, de finom. Maga a tészta nekem tiszta ízetlen tulajdonképpen. Jó a szilvával együtt finom, de azok a falatok, amikbe nem jut töltelék, azok olyan semlegesek. Ez így van mindenkinél, vagy én csináltam rosszul valamit? Esetleg a krumpli fajtája, kora befolyásolhatja a végeredményt, vagy..?

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Mon, 2016-08-01 17:46

Kedves "libaláb"!
Készítsd el az enyémet, garantálom, a töltelék nélküli rész is ízleni fog!!!!
TUTI!!!! Nem azért írom, mert az én receptem, de tudom, miről beszélsz!
Üdv.: Judyth59

szvetter
szvetter Wed, 2015-06-24 09:52

A sárgabarackos a legfinomabb, mivel gyermekkoromban az Édesanyám mindig azt csinált nekem. :)

Iwry
Iwry / Iwry Sat, 2015-03-28 14:51

Szia.
Nagyon jó a recept. A héten megcsináltam szilvával és eperrel is, ma újra meg kellett csinálnom, annyira tetszett a családnak.
Köszi a megosztást, mentettem magamnak :)
Üdv, Iwry

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-08-21 10:49

Kedves Nóra!
Nagyon örülök, hogy leírtad ide az igazi gombóctésztát, drága nagymamám és édesanyám is pontosan így csinálta. Igen, tojás nélkül!
Annyit szeretnék hozzátenni (ezt eddig gombócreceptben nem találtam), hogy nagymamám, miután kiszedte a főzővízből a gombócot egy tányérra, addig pihentette, míg a következő adagot berakta a vízbe, és csak azután forgatta a pirított morzsába, ami így szerinte nem ázott el. Én is így csinálom. De ez persze csak egy kis adalék, a recepted úgy tökéletes, ahogy van.
Ha gombóc volt, gölődinleves is mindig készült :).
Üdv: Éva

Mustiné Niki
Pöpp / Mustiné Niki Thu, 2014-03-20 12:40

Köszönöm szépen a receptet. Ilyen könnyen még sose csináltam gombócokat, eddig nekem mindig kiszakadt :). De ez a recept tuti. :D Én almával csináltam meg :D

Dezsofiam
Dezsofiam Fri, 2013-09-06 05:51

Szilva hianyaban lekvarral keszitettem. Igy is tokeletes. Koszonom!
2 es "fel" tagu csaladunknak altalaban 4 fore szolo eteladagokat keszitek. Ebbol nem volt eleg. :)

Erzsi71
Erzsi71 Sat, 2013-08-17 08:32

Eddigi legfinomabb gombócom lett.Kicsit megijedtem, lágy,de tényleg még másnap is finom ehető volt.

sillagokpora
sillagokpora Sun, 2013-08-04 17:55

A "Bevallom őszintén, soha nem készítettem még" mondat a sztoriban nem teszi túl ígéretessé a receptet. Értem, hogy nagymami receptje, de mi van, ha rosszul jegyezte le a receptíró?
Például nem tudom, hogy milyen különbséget jelent, de én mindig úgy tudtam, hogy a krumplit egészben és héjában kell megfőzni. Egészen más úgy a krumpli, mint hámozva-kockázva megfőve. Ilyen kis részletekre gondolok.

t.zsuzsa20
t.zsuzsa20 Thu, 2013-07-25 20:50

Sziasztok! Holnap én is kipróbálom a receptet, csak annyi kérdésem lenne, hogy milyen liszt kell hozzá??Sima?Dara? Köszi szépen!

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Wed, 2013-06-12 22:12

Kedves Nóra!
Szerinted a gombócot begyúrás után, tálcára pakolva le lehet fagyasztani? Vajon hogy viselné? Idén is annyi szilvánk lesz, amennyivel az egész falut el lehetne látni. Próbálok alternatívákat keresni a későbbi felhasználásra.
Üdv:
Alma

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-06-13 00:34

Kedves Kitty,
A krumplis tészta sajna nagyon rosszul tűri a fagyasztást - először nyúlós lesz, aztán meg kemény. :( Viszont a gombóc házi fagyasztású szilvával is elkészíthető, akár decemberben is :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Fri, 2013-06-14 13:18

Akkor ebből is látszik, hogy az előre fagyasztott gombócoknak "mennyi a valóságalapja"... Igazából az elkészítési időt szerettem volna kb. nullára redukálni, de akkor kitalálok mást. Szilvát eddig is fagyasztottunk, mert az nyáron kivéve fagyottan és úgy megenni... hmmmm :)
Köszönöm a segítséget!
Alma

darja
darja Fri, 2013-04-26 21:56

Eletem elso szilvasgombocat keszitettem ma a recept alapjan.nagyon finom lett,koszonom a receptet :-)

Ciccancs
Ciccancs Mon, 2012-10-22 20:40

Zseniális lett! Kicsit macerásnak tűnt és a tészta gyúrásakor sem hittük, hogy kezelhető lesz, de végül nagyon könnyen elkészíthető volt és isteni finom! :) Köszönet érte!

szabibetti
szabibetti Wed, 2012-10-17 17:30

Köszönöm a receptet! Életem első szilvás gombóca, nagy sikert aratott a családban. :)
Maradt egy kevés tészta gondoltam nem dobom ki ezért nutellával töltöttem meg. Isteni lett :) mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a receptet szilvával (és nutellával is :) )

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-10-17 18:02

Kedves Szabibetti,
Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy sikerült, és hogy ízlett Nektek.
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

napocska70
napocska / napocska70 Sun, 2012-10-14 22:19

Ma ebédre elkészítettem, eddig nem nagyon álltam neki, fagyasztottat vettem időhiány miatt,mert azt csak ki kellett főzni,HÁT SOHA SOHA többet,annyira finom volt és tökéletes recept szuper leírással hogy kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.Annyit változtattam rajta hogy egy pici kristálycukorral a zsemlemorzsát pirítottam(karamellizáltam),és utána vajat tettem rá míg elolvadt,nekünk így nagyon ízlik.Még egyszer köszi a receptet,isteni finom és puha most már nem csak a mamám tud finom gombócot készíteni hanem én is,köszi neked!!:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-10-15 16:41

Kedves Napocska!
Mindig nagyon örülök, ha valakinek sikerül egy általam feltett recept, de ha valaki emiatt lemond a félkész és mirelit árukról...hát akkor pláne nagyon boldog vagyok!
Köszönöm a kedves sorokat, remélem, sok örömed telik majd benne később is.
Szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

natimi
natimi Mon, 2012-10-01 11:24

Szia!Egy kérdésem lenne.A sertészsírt nem a tésztához kell gyúrni??Ma készíteném el,életem első szilvás gombócát.Nagyon várom a válaszod!Előre is köszi.Nagyon tetszik a recept amúgy!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-10-01 11:44

Szia Timi,
Nem, a zsír a prézli készítéséhez kell, a tésztában csak krumpli, liszt, és egy csipet só van :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

natimi
natimi Mon, 2012-10-01 12:49

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Üdv,
Timi

rozsaag
rozsaag Mon, 2012-09-10 13:09

A férjem anyukájától tanultam, hogy a szilvás és mindenféle lekváros gombócon felül kakaós gombóc is készíthető belőle! Isteni! Azóta már az én anyukám is felesben csinálja a szilvás és a kakaós változatot. Az egész család oda van érte, persze a klasszikus szilvás gombócnak is nagy a sikere.

486
burgonya 1.5 kg
finomliszt 75 dkg
1 csipet
szilva 25 közepes db
cukor 2 ek
fahéj 0 ízlés szerint
sertészsír 5 ek
zsemle 5 db