Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Muszaka 3. - padlizsános recept

hozzászólások (8)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kálium
Mangán
Foszfor
Szelén

TOP Vitaminok

E C Folát B3

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
21 g

zsír

Összesen:
57.2 g
Telített zsírsav:
13 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
24 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
17 g
Koleszterin:
62 mg

ásványi anyagok

Összesen:
2.1 g
Kalcium:
75 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
91 mg
Foszfor:
306 mg
Kálium:
1568 mg
Nátrium:
76 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
16 µg

szénhidrát

Összesen:
33.6 g
Összes cukor:
19 g
Élelmi rost :
15 g

víz

Összesen:
576.7 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
60 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
6 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
112 µg
A vitamin (RAE):
109 µg
E vitamin:
18 mg
K vitamin:
27 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
84.1 g

zsír

Összesen:
228.7 g
Telített zsírsav:
48 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
98 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
70 g
Koleszterin:
249 mg

ásványi anyagok

Összesen:
8.5 g
Kalcium:
299 mg
Vas:
9 mg
Magnézium:
360 mg
Foszfor:
1228 mg
Kálium:
6265 mg
Nátrium:
297 mg
Cink:
7 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
4 mg
Szelén:
68 µg

szénhidrát

Összesen:
134.5 g
Összes cukor:
77 g
Élelmi rost :
57 g

víz

Összesen:
2306.7 g

vitaminok

Összesen:
0.4 g
C vitamin:
238 mg
Tiamin - B1 vitamin:
2 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
2 mg
Niacin - B3 vitamin:
31 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
6 mg
B6 vitamin:
3 mg
Összes folát:
442 µg
A vitamin (RAE):
435 µg
E vitamin:
81 mg
K vitamin:
111 µg
B12 Vitamin:
1 µg
D vitamin:
2 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
2.9 g

zsír

Összesen:
7.9 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
3 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g
Koleszterin:
9 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.3 g
Kalcium:
11 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
13 mg
Foszfor:
44 mg
Kálium:
215 mg
Nátrium:
9 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
2 µg

szénhidrát

Összesen:
4.6 g
Összes cukor:
2 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
79.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
8 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
16 µg
A vitamin (RAE):
17 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
4 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara Sat, 2011-05-21 16:59

Próbáltam utánanézni, de nem igazán találtam semmit a pontos jelentésével kapcsolatban :( Mindenhol csak a recepteket magyarázzák.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2011-05-21 16:50

Csak érdekességképpen: Nem vennék mérget rá, de ha jól tudom a muszaka - rakottast, rakott ételt jelent, s ez készülhet sok mindenből. Hátha lesz majd valaki, aki pontosan tudja! Láttam én ezt sütőtökkel is készíteni a padlizsán helyett. (igaz az nekem nem jött be...:))) Ez annál inkább! A legjobbakat: Mrs Smith

Szöged
Szöged Thu, 2011-05-19 11:50

Elnézést a sajtóhibákért, nem vettem észre. Egy régi, lassú gépről írtam!

Szöged
Szöged Thu, 2011-05-19 11:42

Görögöktől kaptam az eredeti muszaka receptet. (Épp tegnap csináltam vacsoa vendégeimnek,.) Annyit tennék hozzá: krumplit főzök hajában, felszeletelem (lehet sütni, de akkor sokkal nehezebb lesz). A darált húshoz karamellizálok 2 db kockacukrot, felöntöm száraz vörösborral 1-2 dl). A görögök úgy készítenek besamellt, mint mi magyarok rántást. A besamellhez adok Parmezán sajtot. A darált húst szaját kútfőm alapján oreganoval és majorannával fűszerezem).
Tgnap annyit újítottam, hogy cukkinit sütöttem a padlizsán mellé, és meglepődve tapasztaltam, mennyivel kevesebb zsiradékot szív be az utóbbi a padlizsánnal szemben.)

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-05-19 11:21

A muszaka eleve padlizsánnal készül. Miért a megkülönböztető név, hogy "padlizsános"? Nem értem. Ha nem lenne benne padlizsán, nem is muszaka lenne.

klaukara
klaukara / klaukara Sat, 2011-05-21 11:02

Tudomásom szerint a muszakka eredetileg arab eredetű szó, nem görög, és vagy padlizsán, vagy burgonya / cukkini / sárgarépa található benne. A szerb és a bolgár recept inkább burgonyát használ a padlizsán helyett. Az arabok előételként fogyasztják. Az én receptem a török variáció, besamel és reszelt sajt nélkül, amit itt rizzsel és reszelt uborkás, mentás, olívaolajos, joghurttal, főételként fogyasztanak.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-05-21 13:04

Sok dolgot megtudtam most, nagyon szépen köszönöm a választ! :-)
Eszter

707
padlizsán 4 db
darált sertéshús 30 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 2 db
paradicsom 2 db
fokhagyma 4 gerezd
zöldpaprika 2 db
sűrített paradicsom 2 dkg
citromlé 1 kk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
vaj 2 ek
napraforgó olaj 2 dl