Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pelmenyi -orosz, hússal töltött tészta recept

hozzászólások (11)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Mangán
Cink

TOP Vitaminok

B12 B3 Folát A

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
32.4 g

zsír

Összesen:
23.5 g
Telített zsírsav:
11 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
7 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
142 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.6 g
Kalcium:
98 mg
Vas:
2 mg
Magnézium:
49 mg
Foszfor:
358 mg
Kálium:
581 mg
Nátrium:
507 mg
Cink:
4 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
55 µg

szénhidrát

Összesen:
66.4 g
Összes cukor:
5 g
Élelmi rost :
4 g

víz

Összesen:
181.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
7 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
44 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
B12 Vitamin:
2 µg
A vitamin (RAE):
130 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
6 mg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
129.4 g

zsír

Összesen:
94.1 g
Telített zsírsav:
47 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
30 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
9 g
Koleszterin:
562 mg

ásványi anyagok

Összesen:
6.4 g
Kalcium:
391 mg
Vas:
11 mg
Magnézium:
197 mg
Foszfor:
1434 mg
Kálium:
2325 mg
Nátrium:
2018 mg
Cink:
14 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
225 µg

szénhidrát

Összesen:
265.5 g
Összes cukor:
22 g
Élelmi rost :
14 g

víz

Összesen:
726.1 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
28 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
4 mg
B6 vitamin:
2 mg
Összes folát:
177 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
8 µg
B12 Vitamin:
10 µg
A vitamin (RAE):
517 µg
D vitamin:
3 µg
C vitamin:
22 mg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
9.4 g

zsír

Összesen:
6.8 g
Telített zsírsav:
3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
41 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.5 g
Kalcium:
29 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
13 mg
Foszfor:
104 mg
Kálium:
168 mg
Nátrium:
146 mg
Cink:
1 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
16 µg

szénhidrát

Összesen:
19.3 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
52.8 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
13 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
0 µg
B12 Vitamin:
1 µg
A vitamin (RAE):
38 µg
D vitamin:
0 µg
C vitamin:
2 mg
hasonló receptek

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2015-09-28 17:23

Én is el szeretném készíteni, de inkább darált csirkemellből, mert nehezen tudom elképzelni, hogy 10 (akár 15) perc alatt megfőjön a töltelék. Sertéshúst meg nem szívesen fogyasztunk félig nyersen. Van egy receptem, amit szintén nem csinálok meg, mert nyers kolbászhúst kell tenni kelt tésztába (kiflikbe) és megsütni. Pedig az is milyen finom lenne. Bocs, amiért ezt megosztottam,de lehet, hogy van más is aki így érez a téma iránt.

Tánya88
vNóra / Tánya88 Mon, 2015-09-28 18:56

Kedves Finimini,
én is mindig félek a nyersen maradt hústól, de ezekbe a batyukba olyan pici húsdarab kerül (nem is nagyon tudsz majd bele egy körömnyi darabnál nagyobbat tenni), hogy garantáltan megfő negyed óra alatt.
Ha mégis nagyon tartasz tőle, párold meg előbb egy kevés olajon és hagymán a húst; más lesz az ízélmény, nem is lesz olyan autentikus, de biztos, hogy úgy is nagyon finom... Ha jól tudom, ebben a formában már igazából varényiki lesz a neve. :) De hallottam olyat is, hogy akár eleve főtt húsból (leveshúsból) darálják a tölteléket és így készül a (szintén már inkább) varényiki.
A varényiki pedig abban különbözik a pelmenyitől, hogy egyrészt ukrán területen őshonos, másrészt apróbb eltérések vannak a pelmenyi receptjéhez képest (pl. a tésztájába többször raknak tejtermékeket, mintsem vizet illetve vannak édes varényikik is.)
A varényikinek vannak még ízletes fajtái: krumplival, gombával, káposztával, babbal is helyettesítheted a sertéshúst, így megint csak nem kell félni a félfőtt hústól.
Az édes varényikinek legnépszerűbb fajtája a meggyes vagy túrós.
Remélem, tudtam még alternatívát nyújtani. :)

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2015-09-28 21:19

Köszönöm szépen Nóra a gyors reagálást. Mennyi jó ötlet! Most már semmi gondom nincs, tésztát tudok gyúrni, kis batyut formázni megtanulok. Majd jó nagy adaggal kezdek a gyakorlás miatt. :) Szívből üdvözöllek: Edit

lizakkatalin
lizakkatalin Sat, 2012-11-10 11:22

Nálunk, itt Kárpátalján is nagyon népszerű ez az étel. A férjem egyik kedvence, ezért gyakran készítem. Én több adagot is csinálok egyszerre és lisztezett tálcára rakva lefagyasztom, mikor pedig munkából hazajövet nincs sok időm, nagyon gyors vacsit lehet kerekíteni belőle. Mi finom (lehetőleg házi) vajat teszünk rá tálaláskor és ecetet, vmint borsot. Főzővizébe én szoktam dobni egy gerezd fokhagymát és egy kanál ecetet.

macskox
macskox Fri, 2012-03-30 15:46

Sziasztok! Anyukám kijevi származású,és mi mindig finom húslevesbe tesszük a pelmenyit...isteni..))

maria-h
maria-h Tue, 2011-12-27 18:15

Orosz ismerőstől tanultam a receptet, s először ecetes vízbe, majd (rengeteg) tejfölbe mártogatva fogyasztjuk. Nagyon finom!

MissFlower
MissFlower Sun, 2011-11-13 20:18

Párom mondogatta, hogy gyerekkorában az orosz ismerőseiknél evett egy párszor pelmenyit és hogy mennyire szerette. Hát meg is csináltam neki és annyira finom volt, hogy azóta már nagyon sokszor megcsináltam. Mindenféle szószokkal kipróbáljuk. Legutóbb teriyaki-t csináltam hozzá és úgy is nagyon szupi volt :)
Köszönjük a receptet Nóra!

catalinca
catalinca Sun, 2011-10-30 18:58

Igen, vajjal és ecettel szeretem, mínusz hagyma. Régóta ígérem a családnak, de most már megcsinálom...

Timancs
Timancs Mon, 2011-05-30 14:57

De örülök ennek a receptnek!
Én Ukrajnában az ismerőseimnél ettem ilyet először, de most már nem utoljára, mert meg fogom csinálni hamarosan!
És igen-igen! Én is vajjal és ecettel szerettem meg!

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2011-05-29 18:19

Jaj, de jo! En is voltam Moszkvaban, de az osztondijunkhoz kepest rettento draga volt, ezert csak egyszer kostoltuk meg. Nagyon finom tejfollel. Utana evekkel kesobb kulfoldon vettem lengyel boltban es a savanyu kaposztas meg jobban izlett. Nagyon jo a fotod, a tanyerral es a teritessel szuperul visszajon a keleties/szlav hangulat!

614
finomliszt 2 bögre
tej 1.25 dl
tojás 1 db
1 kávéskanál
darált marhahús 20 dkg
darált sertéshús 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
víz 0.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
vaj 50 g
tejföl 50 g
ecet 2 teáskanál
vöröshagyma 1 nagy fej