Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös hajdina köret recept

hozzászólások (17)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Réz
Mangán
Magnézium
Nátrium

TOP Vitaminok

B3 A B5 Folát

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
7 g

zsír

Összesen:
1.7 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g

ásványi anyagok

Összesen:
1.4 g
Kalcium:
29 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
130 mg
Foszfor:
188 mg
Kálium:
378 mg
Nátrium:
681 mg
Cink:
1 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
4 µg

szénhidrát

Összesen:
40.7 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
6 g

víz

Összesen:
41.2 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
9 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
26 µg
A vitamin (RAE):
223 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
28.2 g

zsír

Összesen:
7 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g

ásványi anyagok

Összesen:
5.6 g
Kalcium:
119 mg
Vas:
5 mg
Magnézium:
519 mg
Foszfor:
749 mg
Kálium:
1512 mg
Nátrium:
2722 mg
Cink:
5 mg
Réz:
2 mg
Mangán:
3 mg
Szelén:
18 µg

szénhidrát

Összesen:
162.6 g
Összes cukor:
4 g
Élelmi rost :
23 g

víz

Összesen:
164.7 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
35 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
16 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
3 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
105 µg
A vitamin (RAE):
894 µg
E vitamin:
2 mg
K vitamin:
2 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
6.9 g

zsír

Összesen:
1.7 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g

ásványi anyagok

Összesen:
1.4 g
Kalcium:
29 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
128 mg
Foszfor:
185 mg
Kálium:
371 mg
Nátrium:
669 mg
Cink:
1 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
4 µg

szénhidrát

Összesen:
40 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
6 g

víz

Összesen:
40.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
9 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
26 µg
A vitamin (RAE):
220 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
0 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nagy Dóri
Nagy Dóri Mon, 2012-08-13 22:41

Én a hajdinát szárazon megdarálom egészen apróra, és a gluténmentes kenyerembe keverem. Nagyon finom!

margica
margica Fri, 2011-12-09 17:59

a hajdina attól finom hogy hajdina íze van, és nem rizs vagy borsó ízű, így kell fogyasztani.

vezsu
vezsu / vezsu Mon, 2010-07-05 11:42

A hajdinát sokféle képpen lehet fogyasztani. Nem csak sósan, édesen is. Egyébként olyan ételekbe is ahol rizst vagy gerslit szoktunk használni. A dédikém például ezzel csinálta a toltott paprikát....

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-07-05 16:42

szia Vezsu!
köszi a tippeket! egyébként van valami trükk (áztatás, forrázás stb.) amivel el lehet venni egy kicsit a speciális ízét?
előre is köszi!
toma

vezsu
vezsu / vezsu Tue, 2010-07-06 11:21

Leforrázzuk, megszűrjük, ekkor 1 adag hajdinához hozzá adunk 1,5 adag hideg vizet, pici sót, a kanál olajat és forrástól számolva 2-3 percig lefedve fózzuk csak. Utána fedő alatt kb 30 perc alat elkészul.
A forrázás az elején kicst elveszi azt a kesernyés ízt. De persze teljesen nem. Aki nem tudjaeleinte megszokni, annak azt ajánlom, hogy olyan ételekben próbálja eleinte ahol jellegzees markáns fuszerek vannak, mint pld. a fokhagyma, rozmaring...
Isteni rizottót lehet belóle készíteni, paradicsomosan, szárított paradicsommal, cukkinivel, rozmaringal. Tompítja a jellegzetes ízét. Vagy gombás pörköltnek....tényleg, milyen rég is csináltam...::::)))...Majd fel teszem a receptjét.
Remélem valamennyire seggítettem. Jó főzőcskézést kívánok !
zsuzsi

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-07-06 23:47

szia Zsuzsi!
köszönöm az elkészítési javaslatokat! az biztos, hogy a hajdina ízét szokni kell...
szívesen várom majd az újabb receptet!
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-23 02:31

Az alapötlet nem rossz.
A hajdinát viszont nem igazán kell főzni.
Elég forrázni és ázni hagyni.
Kevesebb energia, és nem fő szét.
Meg azt gondolom, hogy egy kis fűszerezés is ráférne.
Én kis reszelt, pírított gyömbrrel bolondítanám meg,
amiben a tökkockákat megforgatom, nyoménk hozzá
friss fokhagymát, és ha kész, tutira vágnék bele
friss kaprot, koriandert vagy zellerlevelet,
hogy vidám színe és friss íze legyen.
Esetleg már a tányéron friss citromot lehet rácsavarni.
Na így már jól is hanzik. Szerintem :)
És igen, gluténmentes diátához kiváló eledel.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-04-23 13:30

kedves Gibor!
nagyon köszönöm az ötletet. bevallom, nem tudtam, hogy elegedő a forrázás. jómagam is környezettudatos, és időhiányos lévén örülök az ilyen egyszerűsítéseknek.
az ízesítést mindenkinek a fantáziájára bízom, s amiket leírtál nagyon tuti!
még egyszer köszi!
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-31 22:31

Glutenmentes étrendben a hajdina fogyasztható!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-19 08:40

Szia Zederta
Biztos, hogy a hajdina gluténmentes?
Én eddig úg tudtam, hogy nem ileszthető be a gluténmentes diétába.
Lényeges mert a fiam lisztérzékeny.

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2010-03-22 10:34

kedves Ariel!
jómagam nem vagyok élelmiszermérnök, így kénytelen vagyok az interneten találtakra hagyatkozni.
ott én azt olvasom, hogy a hajdina gluténmentes. lehet, hogy egy dietetikust lenne érdemes megkérdezned erről, hogy véletlenül se legyen semmi gond a fiaddal!
további jó sütés-főzést.
üdv,
toma

Hajni67
Hajni67 Mon, 2009-11-30 11:39

 

Megcsináltam hétvégén és nagyon finom lett. Eleinte nehézséget okozott a hajdina érdekes íze, de azt hiszem erre mondják, hogy meg kell szokni:)))

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2009-11-30 23:59

szia Hajni!
valóban, a hajdinának meglehetősen jellegzetes íze van. uram bocsáss, először úgy gondoltam, hogy rossz az íze. de aztán én is megszerettem...
egyébként a sütőtök édessége kiegyensúlyozza a hajdina érdekesen keserű ízét.
további jó főzőcskézést!
üdv,
toma

191
sütőtök 200 g
hajdina 1 bögre
1 tk