Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztrapacska pirítva recept

hozzászólások (25)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Nátrium
Kálium
Szelén
Foszfor

TOP Vitaminok

C Folát B3 A

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
5.8 g

zsír

Összesen:
9.1 g
Telített zsírsav:
4 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
3 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
17 mg

ásványi anyagok

Összesen:
2 g
Kalcium:
45 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
33 mg
Foszfor:
117 mg
Kálium:
465 mg
Nátrium:
1384 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
12 µg

szénhidrát

Összesen:
41.9 g
Összes cukor:
2 g
Élelmi rost :
3 g

víz

Összesen:
96.9 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
18 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
26 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
2 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
44 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
23.1 g

zsír

Összesen:
36.3 g
Telített zsírsav:
18 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
12 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
3 g
Koleszterin:
66 mg

ásványi anyagok

Összesen:
8.2 g
Kalcium:
178 mg
Vas:
4 mg
Magnézium:
125 mg
Foszfor:
469 mg
Kálium:
1860 mg
Nátrium:
5532 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
48 µg

szénhidrát

Összesen:
167.6 g
Összes cukor:
6 g
Élelmi rost :
12 g

víz

Összesen:
387.5 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
75 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
101 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
9 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
176 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
3 g

zsír

Összesen:
4.8 g
Telített zsírsav:
3 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
9 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.1 g
Kalcium:
23 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
16 mg
Foszfor:
61 mg
Kálium:
245 mg
Nátrium:
729 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
5 µg

szénhidrát

Összesen:
22.1 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
51.1 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
10 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
13 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
1 µg
B12 Vitamin:
0 µg
A vitamin (RAE):
23 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Panicska
Panicska Wed, 2015-02-18 19:54

Kedves Zoli!!

Nem rád gondoltam, igazán tetszett a hozzászólásod!!
Üdv.Ági

Zsókám
Zsókám Wed, 2015-02-18 19:34

Csak meg kell kóstolni ezt a sztrapacskát,nem kell erre semmi túró,csupán pirítva tejföllel.Isteni lesz,azok a finom pirított darabkák,már most is a számban érzem.....

Panicska
Panicska Tue, 2015-02-17 20:11

Szia,

Nem tudom mért kell a másik főztjét kritizálni,ahány ház annyi szokás. Egyébként az én családom sem szereti a Juhtúrót,ezért csak tejfölt teszek erre a finomságra,és én is így vagyok vele "Ez így jó"!
Gratulálok,nagyon jók a receptjeid!
Üdv:Ági

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-02-17 22:50

Kedves Ági!
Nagyon félreérteted az egészet. Nem a más főztjének kritizálásáról van szó, még csak nem is az elnevezésről. Igyekeztem egyrészt egy szlovák nemzeti eledelt a hagyományok szerint leírni, másrészt a nevének kialakulását megmagyarázni. Ezért nem lenne rosszabb, ha a hozzászólásomat figyelmesen újra elolvasnád és értelmeznéd. Egyébként az ízlések és a pofonok különbözőek, ezért senki ízlését és főzési szokásait nem szoktam kritizálni. Mindenki úgy főz, ahogy a családjának ízlik. Viszont, ha a receptet közli el kell a kritizálást is fogadnia. Így vagyok ezzel én is és egyáltalán nem ütközök meg azon, ha a feltett receptemet bárki kritizálja. Mindezt nem kioktatásként, hanem tényeket figyelembe véve írtam. Részemről ezzel a sztrapacska ügy le van zárva, rajtatok múlik, ha még tovább ragozzátok.
Ezért további jó sütés - főzést és sok jó receptet kívánok nektek:
Zoli

márti1218
márti1218 / márti1218 Tue, 2015-02-17 10:07

Biztosan nem rossz,de ez nem sztrapacska,hanem galuska tejföllel.A sztrapacska juhtúróval készül,megszórva szalonnapörccel és a kapor is jól áll neki.
Üdv: Márti

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2015-02-17 10:44

Nem jól tudod!A galuska (nokedli),liszttel,tojással,vízzel készül.A sztrapacska burgonyából,lisztből.
Egyébként nincs előírva,hogy csakis juhtúróval készüljön,mert tehéntúróval is szokták tálalni,-de ez kimondottan mindenféle túró nélkül,pirítva készül,és így jó!! :-))

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-02-17 12:32

Kedves Hölgyeim!
Mielőtt ölre mennétek sztrapacska ügyben a következőkre hívnám fel a figyelmeteket:
Az ékes ( szó szerint értsétek az ék alakú keményítőjeleket ) szlovák nyelvben minden reszelt krumpliból - lisztből, esetleg még tojásból készített kifőzött galuska - nokedli neve " halusky " ( az s re kellett volna egy ék alakú keményítőjel). A sztrapacska - szlovákul "strapacky " ( itt meg a c re kellett volna ) egyetlen egy étel a juhtúrós - szlovákul " brindzové halusky " ( itt is az s re kellett volna ) galuska neve. Amit aztán még különféle feltétekkel ( pirított szalonna, tejföl, hagyma, káposzta ) még javítani szoktak. Röviden ennyit a nyelvészkedésről és a szlovák gasztronómiáról. Tehát, ha szigorúan vesszük, a recept szerinti étel nem sztrapacska.
Igazi haluska - sztrapacska ételekkel kapcsolatban szíves figyelmetekbe ajánlom a Vanyarcon minden szeptember közepén megrendezésre kerülő " Haluska Fesztivált " , ami gasztronómiai kirándulásként is kiváló szórakozás.
További jó sztrapacska főzést kívánok mindenkinek:
Zoli

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Tue, 2015-02-17 12:26

-Sőt, szokták még, pirított káposztával, -savanyú káposztával is pl...
-Nálunk, van aki juhtúróval, én, tehéntúróval szeretem...
De, köszönöm iluska, okvetlenül ki fogom próbálni, ezt a receptedet (is)!

-Szerintem, jó hogy "ezerféle" sztrapacska ötlet (is) van itt fent, aztán mindenki válogathat.
Az "alap", ahogy iluska írta: reszelt nyers krumpli, liszt só...-aztán, ki-ki variálja...

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2015-02-18 19:29

Igen,nagyon finom tehéntúróval is....Oké Zsuzsa,próbáld ki mindenképp,nem fogsz benne csalódni!!Szép napot! :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Thu, 2015-02-19 10:01

Szia Zsuzsa!Egyébként van fent hasonló is,ha van kedved nézd meg... ...http://www.nosalty.hu/recept/turos-savanyu-kaposztas-sztrapacska

taboriart
taboriart Tue, 2015-02-17 08:55

...köze nincs a sztrapacskához, abban juhtúró, brindza van...

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2015-02-17 10:31

Ez sztrapacska alap,juhtúró nélkül, kimondottan megpirítva,felénk szoktak ilyet készíteni...és isteni!!! :-)))))

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2015-02-14 02:44

Szia! Szaggatáshoz jó a nokedli szaggató? Jól értem, hogy csak annyi a különbség a kettő között, hogy ez krumplis tészta és főzés után még meg is kell sütni?

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2015-02-14 13:55

Üdv!Igen, rendes nokedli szaggatóval jó.Igen a sztrapacska az krumplis tésztából készül,és szaggatás,főzés után zsírban,vagy olajban megpirítjuk,tejfölözzük és máris mehet a gyomorba...jó étvágyat hozzá!! :-)))

272
burgonya 5 db
rétesliszt 5 púpozott ek
finomliszt 2 evőkanál
2 tk
tejföl 5 ek
sertészsír 1 ek