Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toros káposzta recept

hozzászólások (11)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Nátrium
Kálium
Foszfor
Szelén

TOP Vitaminok

B6 B3 C K

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
53.4 g

zsír

Összesen:
96.4 g
Telített zsírsav:
34 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
43 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
12 g
Koleszterin:
226 mg

ásványi anyagok

Összesen:
8.8 g
Kalcium:
231 mg
Vas:
9 mg
Magnézium:
127 mg
Foszfor:
676 mg
Kálium:
1954 mg
Nátrium:
5823 mg
Cink:
5 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
45 µg

szénhidrát

Összesen:
30.2 g
Összes cukor:
13 g
Élelmi rost :
18 g

víz

Összesen:
675.1 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
77 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
18 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
1 mg
B6 vitamin:
2 mg
Összes folát:
133 µg
A vitamin (RAE):
201 µg
E vitamin:
3 mg
K vitamin:
72 µg
B12 Vitamin:
2 µg
D vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 10 adag *

fehérje

Összesen:
533.8 g

zsír

Összesen:
963.8 g
Telített zsírsav:
350 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
430 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
134 g
Koleszterin:
2264 mg

ásványi anyagok

Összesen:
88.3 g
Kalcium:
2326 mg
Vas:
106 mg
Magnézium:
1271 mg
Foszfor:
6756 mg
Kálium:
19548 mg
Nátrium:
58236 mg
Cink:
57 mg
Réz:
7 mg
Mangán:
11 mg
Szelén:
452 µg

szénhidrát

Összesen:
302.4 g
Összes cukor:
118 g
Élelmi rost :
176 g

víz

Összesen:
6750.6 g

vitaminok

Összesen:
1 g
C vitamin:
773 mg
Tiamin - B1 vitamin:
15 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
10 mg
Niacin - B3 vitamin:
170 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
25 mg
B6 vitamin:
19 mg
Összes folát:
1336 µg
A vitamin (RAE):
2018 µg
E vitamin:
32 mg
K vitamin:
720 µg
B12 Vitamin:
17 µg
D vitamin:
11 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
6.1 g

zsír

Összesen:
10.9 g
Telített zsírsav:
4 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
5 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
1 g
Koleszterin:
25 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1 g
Kalcium:
26 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
13 mg
Foszfor:
76 mg
Kálium:
224 mg
Nátrium:
661 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
4 µg

szénhidrát

Összesen:
3.4 g
Összes cukor:
1 g
Élelmi rost :
2 g

víz

Összesen:
76.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
8 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
15 µg
A vitamin (RAE):
23 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
8 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dióbél
Dióbél / Dióbél Wed, 2015-02-18 15:36

Nálunk a toros káposzta a következőképpen készül: a kizsírozott nagy fazékba alulra kerül egy réteg közepesen savanyú káposzta, (a levét nem nyomkodom ki, csak ha nagyon folyik, kicsit lecsöpögtetem) , majd rá a húsos csontokból, véresen maradt húsokból teszünk, ami máshova nem jó, erre újra egy réteg káposzta, és szálasra vágott vöröshagyma kerül. A fűszereket folyamatosan szórjuk rá, hogy mindenütt egyenletesen fűszeres legyen ( majoranna, bors, só, kömény, babérlevél) Kolbászhúsból kevés rizzsel, tojással összegyúrjuk a tölteléket, amit aztán ping-pong labda méretű gombóccá formázva, szálas káposztába "csomagoljuk", forgatjuk, így tesszük a káposztára.
Amikor ezzel elkészültünk, a hurkafőzés után maradó abárléből öntünk alá annyit, hogy éppen ellepje a káposztát. Felforrástól számított 3-4 óra alatt lassan készre főzzük. ( nagy mennyiség esetén ez ilyen sok időt igényel, de így lesz igazán finom, én kb 6-8- kg káposztából, 1 kg hagymából, 4kg kolbászhúsból, 1 kg rizs, 10 tojás felhasználásával szoktam készíteni, csont, hús ami jut bele.....
Ja, és a neve azért toros, mert abárlé bizony nem terem máskor, csak a disznóölésen.....

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Sat, 2013-01-12 09:54

Igazit... Igazi nincs. Ahány tájegység, annyiféle, sőt még tájegységen belül is lehetnek és vannak is eltérések. Van, ahol a tor elképzelhetetlen orjaleves nélkül, van, ahol gyengébbre főzött tyúklevessel kezdik, hogy a sok zsíros ízt kimossa az ember szájából. Ezután adják fel a hurkát - kolbászt, de a vágásban és feldolgozásban résztvevők nem nagyon kapkodnak utána, inkább csak a vendégek, mert aki egész nap a hízó húsát - zsírját szagolta, nem igazán kívánja.
De mindenkinek összefut a szájában a nyál, amikor a káposzta kerül az asztalra, főleg, ha savanykás tejföllel megöntözve tálalják.
Egyszerű étel amúgy. (Ki a fene ér rá főzőcskézni amikor sózni kell a szalonnát, leszabni a sonkákat, darabolni, tölteni, abárolni, aprózni, kisütni a zsírt, vágni, aprítani, darálni a kolbászba valót és belet mosni, kint a hidegben? Főleg, ha több disznót vágnak egy időben, hogy egy kosszal essenek túl ezen a munkán.)
Maradék húsokat használnak hozzá, többnyire azt, ami a lapockából, hónaljból, sonkafaragásból megmaradt.
Egy széles fenekű lábasban hajszálnyi zsírt hevítenek, megfuttatják rajta a hús mennyiségétől függő hagymát. Megszórják köménymaggal, elkeverik és hozzáadják a kissé zsírosabb húsdarabokat. Állandó kavarás mellett, nagy lángon hirtelen odakapatják.
Amikor a hús kifehéredett, hozzá adják a kellő savanyúságúra mosott és erősen kifacsart káposztát. Alaposan összekeverik és takarékon, fedő alatt összepárolják. Időnként ráznak, kevernek rajta egyet, hogy mindenütt egyformán párolódjon, egyébként nem foglalkoznak vele.
Félfővéskor a fedőt ferdére állítják vagy fakanállal kitámasztják, hogy elpárologhasson a leve, mert ez az étel akkor jó, ha egy szikrányi leve - "nyirka" - sincs, csak a káposztát behártyázó zsiradéktól fénylik. Tejföl nélkül az egész nem ér semmit. Más nem hiányzik belőle, kenyeret adnak mellé, egyebet nem. Ezt az ételt nem paprikázzák, még Békésben, Hajdú megyében sem.

De ahogy mondtam, ahány ház, annyi konyha.

ani820222
ani820222 Fri, 2013-01-11 21:39

Szabolcsban közelsem ez a toroskáposzta recept.Szerintem ez a recept köszönő viszonyban sincs a címmel,de nem mondom,hogy nem jó!!

1191
savanyú káposzta 5 kg
vöröshagyma 5 közepes fej
babérlevél 15 db
sertéscomb 2 kg
füstölt szalonna 1 kg
6 dkg
fűszerpaprika 6 dkg
fokhagyma 1.5 dkg
őrölt fűszerkömény 1 dkg
bors 1 dkg
tejföl 10 ek