Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaddisznó vadas (Vadas 2.) recept

hozzászólások (23)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Foszfor
Kálium
Kalcium

TOP Vitaminok

B1 A B3 Folát

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
63 g

zsír

Összesen:
13.3 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
4 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g
Koleszterin:
45 mg

ásványi anyagok

Összesen:
1.6 g
Kalcium:
153 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
57 mg
Foszfor:
482 mg
Kálium:
677 mg
Nátrium:
193 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
49 µg

szénhidrát

Összesen:
65.3 g
Összes cukor:
14 g
Élelmi rost :
10 g

víz

Összesen:
912 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
25 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
11 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
96 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
22 µg
A vitamin (RAE):
577 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
252 g

zsír

Összesen:
53.1 g
Telített zsírsav:
14 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
21 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
10 g
Koleszterin:
180 mg

ásványi anyagok

Összesen:
6.3 g
Kalcium:
622 mg
Vas:
6 mg
Magnézium:
228 mg
Foszfor:
1924 mg
Kálium:
2717 mg
Nátrium:
776 mg
Cink:
4 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
4 mg
Szelén:
193 µg

szénhidrát

Összesen:
261.1 g
Összes cukor:
52 g
Élelmi rost :
33 g

víz

Összesen:
3647.8 g

vitaminok

Összesen:
0.2 g
C vitamin:
104 mg
Tiamin - B1 vitamin:
4 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
48 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
4 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
389 µg
E vitamin:
10 mg
K vitamin:
97 µg
A vitamin (RAE):
2308 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
5.8 g

zsír

Összesen:
1.2 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
4 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.1 g
Kalcium:
13 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
3 mg
Foszfor:
42 mg
Kálium:
61 mg
Nátrium:
17 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
3 µg

szénhidrát

Összesen:
6 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
0 g

víz

Összesen:
83.4 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
0 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
11 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
2 µg
A vitamin (RAE):
52 µg
B12 Vitamin:
0 µg
D vitamin:
0 µg

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Sun, 2013-02-10 21:38

Kedves Mindenki!!Én mindig egyben főzöm meg a húst a páclében és hagyom benne kihűlni.aztán szeletelem.Egyszer készítettem szeletelve,de ehetetlen száraz lett:((.Szoktam beletenni 2-3 szem ringlit is,kapribógyót is kb 10 szemet a fentiekhez leírtakhoz .Az eredeti vadasleírásban(Túrós Lukács)a főtt zöldéséget nem használják fel,hanem beforralják sűrűre a levet és úgy habarják simára kevert tejfóllel.De mivel mi nagyon szeretjük a levet így a zöldséget mindig turmixolom.Szerintem a vadaskészítésnél is érvényesül:ahány ház.annyi szokás.Az az egy bíztos, hogy megbízható hentestől szerezzük be a húst,mert ha öreg......a kutya eszi meg!!!

putyus
putyus Mon, 2012-09-17 12:43

Kedves Pataygyz!
Igazad van, friss nyugdíjasként rendszeresen felrakom a legjobb receptjeimet.
Baráti üdvözlettel: Putyus.

putyus
putyus Sun, 2012-09-16 10:42

Kedves látogatók!
Jómagam 30 éve vadászom és imádok főzni, nem csak vadból.A fiatal koca-süldőt nem szükséges pácolni. Szarvas Ildikónak üzenem,hogy óriási különbség van a kan és a koca húsa között,főleg a búgási időszakban.Nyilván a fiatal,év elején született disznók kivételek.
Más: a vadasnál a szeletelt húst a karikára vágott zöldségekkel együtt főzőm.A megpuhult húst a fűszerekkel- egész bors,babérlevél,szegfűbors,borókabogyó-kiszedem,majd a zöldséget passzírozom.A masszát mustárral,citromlével,tejföllel ízesítem a kívánt ízre.Cukrot soha nem használok.Az elkészült vadas mártásba visszarakom a hússzeleteket és felrottyantom.Ha sűrűre sikerült, tejjel hígítom.Puliszkát készítek hozzá-nem kukorica lisztből,hanem finom kukoricadarából.
Amikor nincs kedvem a puliszkával tökölni,akkor szarvacskát,kagylótésztát de akár makarónit is főzők hozzá köretként.
Marha combból vagy lapockából szintén készíthető.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!
Üdvözlettel:Putyus.

ludmilla357
ludmilla357 / ludmilla357 Tue, 2012-09-18 10:48

Kedves Putyus!
Párom múlt héten hozott haza egy, ugyan nem saját lövésű, de szépséges szarvascombot, ami felhasználásra vár. A te módszereddel fogom elkészíteni a vadast. A finom puliszka receptjéért nagyon hálás lennék neked.... és természetesen mindenféle vadhúsból készült receptért. Van néhány nagyon bevált, isteni finom receptünk (nemrég vörösboros gemenci szarvascombot csináltunk házi krokettel), de szívesen frissíteném a recepttáramat, szívesen kísérleteznénk további vadból készült étellel, mert nagyon szeretjük. Üdvözlettel, ludmilla

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-09-17 08:28

Kedves Putyus !
Ne légy önző, vagy lusta ! Aki imád főzni, az rakja fel a jó receptjeit, hogy mi is elkészíthessük Jó főzést és sok recept beküldést kívánok :
Zoli

Nosa
Nosa Mon, 2011-08-22 16:03

A húst kuktába tesszük, az ecet kivételével ugyanilyen hozzávalókból levet készítünk, ráöntjük és custom research paper gyakorlatilag hogy történik?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-02-25 06:36

Kedves Oli!
Bármit készítünk a vaddisznóból előtta mindig be kell pácolni? Milyen pác levet ajálsz? Van-e külömbség hím és nőstény disznó húsa között?
Köszi! Ildi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-02-13 12:42

a vaddiszno hust a paczlevel es a zoldseggel kateszem a hidegbe 2-3 napig ?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-03-23 09:44

Kedves Oli!

Szombaton volt a nagy vendégség és többek között elkészítettem strucchúsból ezt a vadast.
Jól sejtettem a leírásod alapján, hogy Anyukám is így készíthette, mert a férjem is rögtön azt mondta,
hogy fantasztikusan finom, ugyanaz az íz, amit Anyukámnál megszoktunk.

A strucc beváltotta hozzáfűzött reményeinket, nagyon izletes, omlós hús csak ajánlani tudom, ha tudsz valahol venni, hogy feltétlenül próbáld ki (egyébként természetesen máshogy is készíthető)

Köszönöm a receptet és a segítségedet
Éva

Oli
Oli / Oli Fri, 2009-03-13 21:25

Szia Éva, bocs, hogy csak most válaszolok, remélem, még nem késő...

1. Szóval, először is a páclevet csak felforralom (kb. 10 percig).
2. A karamellhez 2-3 evőkanál cukrot használok (szerintem kóstold meg menet közben, ne tedd bele egyszerre az egész mennyiséget, csak fokozatosan).
3. Igen, jól érted, egészben van benne a hús, csak a végén szeletelem fel (ha szeletelve lenne benne, könnyen szétesne).

Sok sikert! :)
Oli

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-03-09 07:56

Kedves Oli!
Jövő hét végén jönnek a vendégek és erre az alkalomra szeretném elkészíteni a strucchúst vadasan az itt leírt módon. De a recept tanulmányozása során újabb kérdések merültek fel:
- a páclevet csak felforralod vagy addig főzöd amig a zöldségek megpuholnak?
- az itt leírt mennyiséghez hány evőkanál cukrot karamellizálsz?
- azt ugye jól értem, hogy a hús mindvégig egyben van, csak a tálalás előtt szeleteled fel és teszed a mártásba (vagy pácolás után szeletelve főzöd)?

Ne haragudj, de nagy a tét, különleges vacsorával szeretném várni barátainkat.
Válaszodat várom és köszönöm
Éva

Oli
Oli / Oli Mon, 2009-01-19 13:54

Kedves Látogató!
A felolvadt cukor nem nagyon sűrű, nem kell aggódnod miatta, valamint úgy van, ahogy írtad, felolvad forralás közben. :-) Csak egy tipp: ha biztonság kedvéért azért kipróbálnád a karamellizálást előre, akkor szerintem csinálj egy kis karamellás tejet, így nem vész kárba a főpróba sem. :-)
Örülök, hogy tetszik a recept! Majd meséld el, milyen lett a struccból készült vadasod, nagyon érdekelne! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-01-19 09:37

Köszönöm meggyőző válaszodat. Mindenképpen megtartom a receptet, mert eddig ez volt a legszimpatikusabb (Anyukáméhoz hasonló, de azt sajnos már pontosan nem fogom megtudni) vadas recept amivel találkoztam.
Még egy kicsit a karamellizálás technikájához visszatérnék. Ha szárazon pirítom a cukrot akkor
az nagyon sűrű, nem túl folyékony állagú és ha beleöntöm nem áll össze? vagy, ha összeállt a folyadékban a forralás közben feloldódik?
Ne haragudj a sok kérdésért, de strucchús és szarvas van a mélyhűtömben és mindkettőből vadast szeretnék készíteni, ezért a minden részletre kiterjedő "kíváncsiság".
Segítséged előre is köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-01-16 15:04

Nem praktikusabb a húst a zöldségekkel együtt főzni és a megfőtt zöldségekkel együtt 2-3 napig
a hütőben tartani?
A cukor karamellizálása gyakorlatilag hogy történik?

Oli
Oli / Oli Fri, 2009-01-16 16:20

Kedves Látogató!

Én először elkészítettem a páclevet (felforraltam), amiben a zöldségek is benne voltak. Ezt öntöttem a nyers húsra. Majd ezután újra elkészítettem ezt a zöldséges levet (ecet ebbe már nem került, viszont só igen), amivel együtt megfőztem a húst. Én úgy gondolom, hogy csak a nyers húst érdemes pácolni.

A második kérdésedre a válasz: egy száraz serpenyőbe kristálycukrot (vagy barna cukrot) teszel, felolvasztod, kicsit hagyod még a tűzön, míg finom karamell illata lesz. Nem kell túl sokáig pirítani, mert akkor esetleg megéghet. Így, folyékony állapotban mehet is a mártásba, nagyon finom lesz tőle. :-)

643
vöröshagyma 1 nagy fej
sárgarépa 15 dkg
fehérrépa 15 dkg
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 2 db
tárkonyecet 0.5 dl
bors 5 szem
víz 2 l
vaddisznókaraj 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
sárgarépa 15 dkg
fehérrépa 15 dkg
fokhagyma 2 gerezd
babérlevél 1 db
bors 5 szem
citromlé 1 citromból nyert
cukor 1 ek
mustár 1 ek
finomliszt 3 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vöröshagyma 0.5 közepes fej
finomliszt 12 dkg
tojás 1 db
zsemle 1 db
0 ízlés szerint