Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörös tonhal sushi recept

hozzászólások (10)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Szelén
Nátrium
Foszfor
Vas

TOP Vitaminok

B12 Folát D A

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
41.8 g

zsír

Összesen:
6.9 g
Telített zsírsav:
2 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
2 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g
Koleszterin:
48 mg

ásványi anyagok

Összesen:
2.7 g
Kalcium:
46 mg
Vas:
8 mg
Magnézium:
104 mg
Foszfor:
490 mg
Kálium:
580 mg
Nátrium:
1466 mg
Cink:
2 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
1 mg
Szelén:
65 µg

szénhidrát

Összesen:
102 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
4 g

víz

Összesen:
219.5 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
17 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
3 mg
B6 vitamin:
1 mg
Összes folát:
344 µg
B12 Vitamin:
12 µg
A vitamin (RAE):
904 µg
E vitamin:
1 mg
D vitamin:
7 µg
C vitamin:
13 mg
K vitamin:
1 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 4 adag *

fehérje

Összesen:
167.2 g

zsír

Összesen:
27.6 g
Telített zsírsav:
7 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
9 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
8 g
Koleszterin:
190 mg

ásványi anyagok

Összesen:
10.8 g
Kalcium:
178 mg
Vas:
30 mg
Magnézium:
411 mg
Foszfor:
1954 mg
Kálium:
2317 mg
Nátrium:
5858 mg
Cink:
10 mg
Réz:
1 mg
Mangán:
6 mg
Szelén:
262 µg

szénhidrát

Összesen:
408 g
Összes cukor:
3 g
Élelmi rost :
15 g

víz

Összesen:
878 g

vitaminok

Összesen:
0.2 g
Tiamin - B1 vitamin:
4 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
2 mg
Niacin - B3 vitamin:
70 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
12 mg
B6 vitamin:
3 mg
Összes folát:
1373 µg
B12 Vitamin:
47 µg
A vitamin (RAE):
3613 µg
E vitamin:
6 mg
D vitamin:
29 µg
C vitamin:
51 mg
K vitamin:
5 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
10.9 g

zsír

Összesen:
1.8 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g
Koleszterin:
12 mg

ásványi anyagok

Összesen:
0.7 g
Kalcium:
11 mg
Vas:
1 mg
Magnézium:
27 mg
Foszfor:
127 mg
Kálium:
151 mg
Nátrium:
383 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
17 µg

szénhidrát

Összesen:
26.7 g
Összes cukor:
0 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
57.4 g

vitaminok

Összesen:
0 g
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
4 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
89 µg
B12 Vitamin:
3 µg
A vitamin (RAE):
236 µg
E vitamin:
0 mg
D vitamin:
2 µg
C vitamin:
3 mg
K vitamin:
0 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csonkagergo
Csonka Gergő / csonkagergo Tue, 2010-07-13 22:59

Még egy gondolat: manapság amikor vadászom a piac napi friss!!! kínálatát és találok friss jó minőségű alapanyagot legyen az egy bevizsgált vöröstonhal vagy fogas ami a pécsi vásárcsarnok hal árusánál élve kapható,vagy borjú bries a vágóhídról,vagy érlelt angus marha frissen tatárnak .
Akkor nehezen vinne rá a gondolat hogy kockára fagyaszam a rostokat, mi értelme lenne friss alapanyag után nézni? A csirke lehet szalmonellás , a marha kerge, a disznó száj és körömfájásos.
Én abból indulok ki hogy napjainkban ezek az élelmiszerek szirorúan ellenőrizve és bevizsgálva kerülnek a fogyasztók
elé nem csak az Erofishnél de a Metro esetében is, hisz a vörös tonhalat az Eurofish és a Rozmár szállítja a Metronak.Én ugyan nem éltem japánban de azt kötve hiszem hogy ök a frissen fogott 1 nap alatt jégágyon berröptetett halukat fogyasztás elött lefagyasztanák hisz akkor nem licitálnának a világ másik végén a friss kardhalra vagy tonhalra hanem fagyosan megvásárolnák.
KIspolgári család révén 4-en vagyuk és barátaink 3 fős család elpucoltunk 1kg vörötonhalat a felét ugyan grilleztük de szép is volt :))

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-07-13 23:19

Gergő hidd el, szeretnék hinni abban, hogy minden szigorúan be van vizsgálva, meg ellenőrizve., meg kuytafüle. De nem tudok. Te, aki tűzközelben vagy, talán sokkal jobban látod a dolgokat, de a pórnép szkeptikus. Joggal.
Ahogy hiába élek Németországban, ahol minden sokkal szigorúbb, mint otthon, itt is látom a hiányosságokat.
És igen. Japánban, a Tsukijin nincs értelme a fagyasztásnak, hiszen, ahogy írtam, valóban tengerből kifogott halnál a fertőzés esélye csekély. Ugyanakkor otthon, Okuyama finoman lengetve a sushi kését, enyhe szájhúzással figyelmeztett a fentebb leírtakra, annak ellenére, hogy ő maga sem híve a dolognak. Ha nem bánod, inkább rá szavazok és nem a még igen gyerekcipőben járó magyar import étel-higiéniára meg a rostokra és a sznobizmusra. És nem grillezek meg a családnak egy kiló tonhalat, miközben a világ másik felén pusztán piaci érdekek miatt még mindig nem tilották be a halászatát annak ellenére, hogy már vöröslistás...
Üdv:
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-07-12 15:08

Kedves Gergő!
Kérlek, bocsáss meg, hogy közbeszólok. Mi is évek óta készítünk sushit, a párom évekig élt szintén Japánban, ahol szakács mellett tanulta meg a fortélyokat.
Fontosnak tartom leírni azok miatt, akik esetleg nagy vehemenciával nekiállnak sushival kísérletezgetni, hogy az otthon, nyersen kapható halat fagyasszák le egy éjszakára, majd engedjék ki és csak utána használják fel!
Ez érvényes a lazacra, tonhal, laposhal, bármilyen nyersen fogyasztott sushi halra. A szabad szemmel nem látható esetleges élősködők így elpusztulnak, ha a hal húsa fertőzött - amit senki senki nem tud garantálni, hogy nem az. Annak ellenére, hogy ezt tengerben lehalászott halaknál elvileg nem valószínű - a nagyobb gondot mindig a tenyésztett lazacok okozzák - én nem reszkíroznék... :-)
Üdv:
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-13 12:57

Köszönjük a jó tanácsokat alkalmazzuk őket amennyiben nem "sushi minőségű" vörös tonhalat használunk az Eurofishtől. A fagyasztáshoz egy rövid gondolat : A legtöbb esetben a hal nem fagy ki 1 éjszaka alatt ,ha igen akkor is csak "hibernálja" a baktériumokat. A baktériumok 100%-ka csak 30 napos fagyasztás után pusztul el .üdv Gergő

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-07-13 13:12

Szia Gergő!
A baktériumokban egyetértünk, azokhoz kell annyi idő, de én nem arról írtam...Sajnos nekik néha a sarki hideg is kevés és néhányukkal még így sem lehet mit kezdeni hiába tartod egy hónapig mélyhűtőben.
Élősködőkről írtam, amelyek a halakban találhatóak, de ezek a 24 órás fagyasztástól teljesen elpusztulnak. A kisebb - polgári fogyasztásban gyakoribb 30-50 dekás - darabok mélyhűtőben sokkal hamarabb fagynak át ezekkel a parazitákkal együtt - amik viszont nem bírják a hideget.
Bocsáss meg, nem "kukacoskodni" akartam, csak szerettem volna pontosítani.
Üdv:
Eszter

659
tonhal 50 dkg
rizsecet 1 dl
sushi rizs 50 dkg
szójaszósz 100 ml
nori lap 5 db
wasabi konzerv 1 kávéskanál
víz 2 dl