Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldparadicsom lekvár recept

hozzászólások (20)

tápanyagtartalom-megoszlás

TOP ásványi anyagok

Kálium
Foszfor
Vas
Magnézium

TOP Vitaminok

C K B5 Folát

tápanyagtartalom / 1 adag

fehérje

Összesen:
4.3 g

zsír

Összesen:
0.8 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
1 g
Kalcium:
52 mg
Vas:
2 mg
Magnézium:
37 mg
Foszfor:
102 mg
Kálium:
768 mg
Nátrium:
77 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
2 µg

szénhidrát

Összesen:
160 g
Összes cukor:
152 g
Élelmi rost :
5 g

víz

Összesen:
374.7 g

vitaminok

Összesen:
0.1 g
C vitamin:
89 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
2 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
34 µg
A vitamin (RAE):
109 µg
E vitamin:
1 mg
K vitamin:
35 µg

tápanyagtartalom a teljes receptre / 6 adag *

fehérje

Összesen:
25.9 g

zsír

Összesen:
4.9 g
Telített zsírsav:
1 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
1 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
2 g

ásványi anyagok

Összesen:
6.2 g
Kalcium:
313 mg
Vas:
11 mg
Magnézium:
225 mg
Foszfor:
614 mg
Kálium:
4605 mg
Nátrium:
468 mg
Cink:
1 mg
Réz:
2 mg
Mangán:
2 mg
Szelén:
13 µg

szénhidrát

Összesen:
960 g
Összes cukor:
917 g
Élelmi rost :
34 g

víz

Összesen:
2248.3 g

vitaminok

Összesen:
0.6 g
C vitamin:
533 mg
Tiamin - B1 vitamin:
1 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
1 mg
Niacin - B3 vitamin:
10 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
10 mg
B6 vitamin:
2 mg
Összes folát:
201 µg
A vitamin (RAE):
652 µg
E vitamin:
9 mg
K vitamin:
210 µg

tápanyagtartalom / 100 g *

fehérje

Összesen:
0.8 g

zsír

Összesen:
0.1 g
Telített zsírsav:
0 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav:
0 g
Többszörösen telítetlen zsírsav:
0 g

ásványi anyagok

Összesen:
0.2 g
Kalcium:
10 mg
Vas:
0 mg
Magnézium:
7 mg
Foszfor:
18 mg
Kálium:
136 mg
Nátrium:
14 mg
Cink:
0 mg
Réz:
0 mg
Mangán:
0 mg
Szelén:
0 µg

szénhidrát

Összesen:
28.5 g
Összes cukor:
27 g
Élelmi rost :
1 g

víz

Összesen:
66.7 g

vitaminok

Összesen:
0 g
C vitamin:
15 mg
Tiamin - B1 vitamin:
0 mg
Riboflavin - B2 vitamin:
0 mg
Niacin - B3 vitamin:
0 mg
Pantoténsav - B5 vitamin:
0 mg
B6 vitamin:
0 mg
Összes folát:
5 µg
A vitamin (RAE):
19 µg
E vitamin:
0 mg
K vitamin:
6 µg
hasonló receptek

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Wawa
Wawa / Wawa Wed, 2014-09-10 21:39

Most találtam ezt a receptet és látom elég nagy kavarodás van a zöldparadicsom mérgező voltával kapcsolatban.

A zöld (éretlen - nem a zöld fajta) paradicsom tartalmaz solanint, ami - érzékenyebb embereknél - esetleg mérgezést okozhat.
Viszont a solanin só, ecet és/vagy hő hatására elbomlik, ezért az így feldolgozott zöldparadicsomnak semmi mérgező hatása sincs, nyugodtan eheti bárki.

witch
witch / witch Tue, 2013-10-01 01:26

Bocs, hogy belekotyogok, de pont most gyujtogettem a zold paradicsom
recepteket kiprobalasra es utana neztem. Nem tudom, hogy hallottal-e
arrol, hogy a zold krumplitol mergezest lehet kapni? Ha igen, ismersz
valakit aki ilyen mergezestol szenvedett? Ez csak azert lenyeges, mert
szerintem nagyon ritka lehet (en nem ismerek senkit). A zold paradicsomban
pedig a toredeke van annak az anyagnak, ami a zold krumpliban talalhato.
udv:witch

klepi
klepi Mon, 2013-09-16 14:26

Tavaly az én párom főzött be zöld paradicsomból lekvárt. Nagyon finom lett. Citromhájat nem tett bele egy kis vaníliával "megbolondította"! Ha buktát sütöttem csak ebből a lekvárból tettem bele, ezt tudtam miből készül. Azért is használtam ezt fajta lekvárt mert nem volt folyós,buktában nagyon finom ízű. S mi van a vegyes lekvárral ami tele van "E" betűs adalékanyagokkal, ami gyümölcsöt nem is látott. Az mennyire egészséges.Érdekes Anyáink,Nagyanyáink is tettek és ettek,ettünk zöld pari savanyúságot.Mégis itt vagyunk és egészségesebbek voltunk és vagyunk mint a mai "tápos" gyermekek.
Nem kell ebből sem"tonna számra" fogyasztani.mértékletesen.
Jó étvágyat!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2012-11-10 15:41

Nekem nem ízlik. A citromhéjtól rendesen keserű. Persze ez nem a recept hibája, de nekem sajnos nem jött be, úgyhogy legközelebb inkább savanyúság lesz a zöldparadicsomból...

nagyleila
nagyleila Wed, 2012-10-31 19:54

Kedves Edit!
Köszönöm a receptet, félve és fintorogva készítettem :), azon morfondírozva, hogy a jó kis savanyúságnak valót elpazaroltam, aztán mikor kész lett hmmmmm...................... Ez valami isteni!!!! Igaz én az almát kihagytam, és a szegfűszeg, fahéj őrölt volt. Ezektől a fűszerektől karácsonyi hangulatom lett :)) Jövőre csak éretlen paradicsomot fogok termeszteni. :))

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Fri, 2012-11-02 11:11

Kb. én is így fogtam neki tavaly, de az én véleményem is hasonló lett a végeredménnyel kapcsolatban.
Örülök neki, hogy neked is bejött ez a recept. Viszont agyalnunk kell, hogy jövőre hogy termesszünk minél több zöld paradicsomot.

mohonc
Mohonc / mohonc Sun, 2012-09-16 10:55

Lehet, hogy nagyon finom, de engem zavar a tudat, hogy az éretlen zöld paradicsom végül is mérgező anyagokat is tartalmaz. Titeket nem zavar?

pinte nelli
pinte nelli Sun, 2019-09-22 19:24

Nem zavar az ilyen dolog,mert tapasztalatból kiindulva mondom,hogy még nem találkoztam olyannal,aki ettől kapott volna mérgezést.Nálunk az élelmiszeriparban hordószám savanyították(fermentálták),régen a csalamádét csak is zöld paradicsommal csinálták.És még ajánlották is az ilyen csalamádét annak,akinek gyakran volt a foga gyulladásban.

jarfaseszter
hadassa / jarfaseszter Sat, 2012-10-20 21:03

Igen, tartalmaz solanint, de ugy olvastam, hogy az hosszabb aztatas, hokezeles kovetkezteben lebomlik (a savanyusagban az ecet intezi el :)). Masfelol pedig sajat tapasztalatom mondja, hogy erre, mifelenk MINDENKI eszi (kiveve azokat, akik nem szeretik) es nem is elhanyagolhato mennyisegben, de meg senkit sem vittek be solaninmergezessel a surgossegire. En is nagyon szeretem es eszem is, eddig is ettem, soha nem volt mergezesre utalo tunetem.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2012-11-10 16:07

Kedves Eszter,
engedd meg, hogy ellenkezzek Veled:) A szolanin nem bomlik le, csak és kizárólag napfény hatására, ahogy beérik a paradicsom. Okos nagyanyáink kirakták az őszi napra a paradicsomot "kényszer beérni". 100 gramm paradicsomban körülbelül 9-32 mg szolanin található, és már 25 mg okozhat toxikus hatások. Tehát ez már néhány közepes méretű paradicsomnál is előfordulhat. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ami kb. 1-2,8 kg zöld paradicsomnyi mennyiséget takar. Ezért csak nagyon kismértékben ajánlott fogyasztani. Az általad említett eljárásokkal csak minimális mennyiséget lehet kiiktatni a szolaninból. És mérgezés valóban létező dolog. Sose fuss bele egy olyan ismerősbe (aki anélkül, hogy tudna róla) allergiás rá, és komoly mérgezési tünetet okoz. Én is óvakodok tőle, mint a nyers tojás fehérjés dolgoktól. Tudod, jobb félni, mint megijedni...:) Még annyit, létezik kimondottan zöld paradicsom fajta, ami nem mérgező.

LV55
LV55 Sun, 2011-11-20 23:11

Bocsànat, kèt kèrdès: a "Feltesszük egy nagy edényben főni" azt jelentenè, hogy vìz hozzàadàsàval? ès ha igen mennyivel? Màsik,hogy mennyi lesz ebbol kb,hàny uveget kèszitsek?
ja, nem, mèg egy: hogy ha nem sima cukorral csinàlnàm, lenne otlete valakinek, mennyi mèz/barnacukor/èdesito kellene hozzà?
koszi elore is
viki

kállainé
Kállainé Edit / kállainé Thu, 2011-12-01 08:42

Ehhez a recepthez vizet nem kell hozzáadni, a paradicsom majd enged egy kis levet. A nagy edény azt jelenti, hogy a 2 kg paradicsomnak elég jó kis csomója van, tehát akkora edénybe tegyük amiben kényelmesen meg tudjuk kavarni. Utána úgyis összeesik. Ez a mennyiség kb. 2 db 7 dl üvegre elegendő.

cilinke-56
cilinke-56 Tue, 2011-10-25 13:24

Kedves Edit ! Én is szoktam ezt a lekvárt főzni.Nagyon finom !Az én családom a kivihez hasonlítja az ízét !
Üdv.cilinke

628
zöldparadicsom 2 kg
alma 2 db
1 csipet
cukor 80 dkg
citrom 1 db
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 6 db