Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárcsán grillezett csirkecomb és tarja

Tárcsán grillezett csirkecomb és tarja
Tárcsán grillezett csirkecomb és tarja
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt kedvenc unokabátyámnál ettünk először tárcsás húst. Isteni finom volt, nem győztem dicsérni, így idővel meglepett egy tárcsával. Akkor még nem lehetett kapni ilyet, ma már igen, bár nem olcsó. A fűszerezést nem nagyon cifráztam, ez a fűszersó bevált, mustárral együtt nagyszerű ízt ad a húsnak, gombának és a krumplinak. Én húsadagból többet szoktam sütni, mint a megadott mennyiség, mert másnap mikróban megmelegítve ugyanolyan finom, bár a családom hidegen is kedveli bármilyen hideg salátával tálalva.   

Rendkívül egyszerű elkészíteni, garantált a siker, bár leírva bonyolultnak tűnhet.

A férjem Nr1. grill étele. Ezért még a tárcsa elsúrolását is szó nélkül bevállalja, és fixen állítja attól olyan finom, hogy az Ő remek, egyenletes tűzével a sütés lényegi részét végrehajtotta.:)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkecombokat megmossuk, félbevágjuk a forgónál, és kicsontozzuk. A tarját megmossuk, szárazra törölgetjük. A húsokat sem klopfolni, sem sózni nem kell!
  2. Egy nagy tálba (lehetőleg jénai) beleszórjuk az egész zacskó grill fűszersót, 2 evőkanál mustárt, kevés olajjal alaposan kikeverjük, majd felöntjük a maradék olajjal, és ismét alaposan átkeverjük.
  3. Beletesszük a húsokat, és minden 2. sor után megforgatjuk úgy, hogy az alsó sor felülre kerüljön, hogy a mustáros páclé mindenhol befedje a húsokat.
  4. Egy éjszakára vagy egy napra lefedve a hűtőbe tesszük érni. Feltétlenül le kell takarni, mert elég erős, intenzív illata lesz.
  5. Másnap megpucoljuk egészbe hagyva a gombát, átmossuk, de nem hagyjuk benne a vízbe.
  6. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, hosszú, vékony csíkokra vágjuk (mirelit formájúra).
  7. A hűtőből elővesszük a bepácolt husit, és jól átforgatjuk.
  8. A párunkkal a bogrács helyen tűzet csináltatunk, és ráhelyeztetjük a tárcsát.:)
  9. A tárcsát nem kell megolajozni, csak felforrósítani (mintha wokban sűtnénk). Arra figyeljünk oda, hogy a tűz a tárcsát körbe mindenhol érje, ne csak a közepe melegedjen, míg a húst sütjük.
  10. Vizet a tárcsa peremére ráfröcskölve ellenőrizzük, hogy elég forró. Ha igen, ráhelyezzük körbe az első szelet húsokat.
  11. Mire körberakjuk, az első szeleteket húslapáttal mozgassuk meg, a középre lefolyó olajba belemártva húzzuk vissza a helyére. Ezt néhányszor ismételjük meg. Ha már pirosas barna színe lesz, fordítsuk meg, és süssük meg mártogatva.
  12. Az összes húst így megsütjük. Körönként kb. 10 perc. Szedjük ki egy hosszúkás tálba szépen elrendezve.
  13. Az utolsó sor húsnál a tálban lévő olajat a tárcsa közepére öntjük, és a megpucolt gombát beleszórjuk. Időnként megkeverve megsütjük.
  14. Ha megsült a gombánk, kiszedjük, a hús mellé tesszük.
  15. A gomba helyére beleszórjuk a hosszúkásra és vékonyra szeletelt burgonyát. Időnként megkeverve megsütjük. Majd ezt is a tálra szedjük.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 39 948
elküldve: 13
receptkönyvben: 178
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pácolt hús tárcsán sütve, tárcsás grill hús, csirkecomb és sertéstarja fűszeres pácban

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zebulon66
zebulon66 Fri, 2017-06-23 22:54

Helló!
Csak megemlítenem a gombát forró olajban téve egyszer megfordítva már szedni is ki akkor marad roppanós.

Wilson bá
Wilson bá / Wilson bá Wed, 2013-02-20 19:00

Szia Gabys,

most néztem csak meg a hozzászólásod és a recepted.
A gomba biztosan feldobja ezt az amúgy is rendkívül gazdag kaját - ez eszembe sem jutott.

Egyébként szerintem ez egy olyan étel, amibe tényleg mindent bele lehet tolni - bár vigyázni kell arra, hogy mit meddig sütsz a tárcsán.

Köszi a recepted, és külön köszönöm a gomba ötletét - áprilisban így készül az első tárcsás kaja.:-)

üdv: wilson bá.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-02-20 20:08

Szia,
semmi baj:) Én a zöldség variációdnak örültem meg, nekem az nem jutott az eszembe. Jó, hogy lehet ötleteket megosztani. Ez a tárcsás sütögetés nagyon jó dolog, egész más a hús. Pácolásonként is lehet variálni. De ezt Neked nem kell elmesélnem:) Alig várom már a nyarat.....üdv: Gabi

Wilson bá
Wilson bá / Wilson bá Wed, 2013-02-20 20:41

Szia Gabi!

A tárcsás/bográcsos/grillezős kaja soha nem egyenlő a konyhai főzéssel -, itt szabadabban el lehet lendíteni a kereket. Én általában rögtönzök ha tárcsán készítem a kaját, és ebbe szerintem sok minden belefér. Azt tapasztalom, hogy annál jobb lesz az étel, minél gyorsabban és minél több fajta fűszert/egyebet teszel bele.
Azt jó tanácsként mondom, hogy ez a szabadosság visszaüthet, ha nem tudod, hogy melyik adalékot mikor/mennyi ideig/milyen sorrendben sütöd.

Sok sikert kívánok a következő tárcsás ételhez,

üdv: wilson bá.

1906
csirkecomb 14 db
sertéstarja 1.2 kg
napraforgó olaj 6 dl
fűszersó 30 g
mustár 2 ek
gomba 1 kg
burgonya 1 kg