Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárcsán sült pácolt húsok zöldségekkel

Tárcsán sült pácolt húsok zöldségekkel
Tárcsán sült pácolt húsok zöldségekkel
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor elkészítettem ezt az ételt (általában horgászat vagy baráti összejövetelek alkalmával), és pillanatok alatt elfogyott, bármennyit is csináltam...

Bár nem egy diétás kaja, azt gondolom, hogy nem egészségtelenebb, mint manapság az üzletekben kapott alapanyagokból készített ételek.

Az elkészítése kicsit macerás - figyelni kell, hogy minden "alkatrész" addig süljön, amíg szükséges.

A zöldségeket - a vöröshagymát leszámítva - érdemes félig sütni, hogy roppanós legyen, a húsokat pedig állandóan forgatni kell, és ügyelni kell arra, hogy ne szárazon süljenek.

Jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 12 adag

A húsokhoz

A zöldségekhez

A pácoláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat egyben pácoljuk, és 1 napig állni hagyjuk hűtőben.
  2. A szalonnát apró kockákra vágjuk (bőrével együtt!), és félig kisütjük a tárcsán a nagyobb darabokra szelt vöröshagymával együtt.
  3. A húsokat fajtánként sütjük fűszerezve a szintén fűszerezett zöldségekkel együtt. A sült zöldségeket kivesszük, és tesszük az újat, mert ez hamarabb sül, mint a hús. A húsokat időnként forgatjuk, és középről a tárcsa szélére húzzuk - ezt addig ismételjük, míg meg nem sült (így omlós és puha lesz, nem szárad ki).
  4. A füstölt kolbászt/szalámit eközben sütjük ki, ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
  5. Friss házi kenyeret adunk hozzá, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 19 395
elküldve: 4
receptkönyvben: 137
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Wilson bá

Mióta szakács: 2013.01.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret, buli receptek
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tárcsás hús vegyes zöldségekkel, tárcsán sült rostélyos, tárcsás tarja, zöldségekkel sült hús

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blazsanna
Blazsanna Tue, 2013-01-29 16:37

Nagyon tetszik az elkészítési mód, és az idén nyáron igazán itt lesz az ideje, hogy mi is felavassuk a tárcsasütőnket. Egy kérdésem lenne a recepttel kapcsolatosan: a húsok pácolásával kapcsolatosan. Hogyan is kell azt, és mivel és meddig? Eddig még nem csináltunk ilyesfélét és érdekelne a dolog. Köszönöm a választ és a receptet is!

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-01-30 09:44

Kedves Anna!
Nem ennek a receptnek a tulajdonosa, de gyakorlott tárcsázó vagyok. Ahogyan Wilson leírta legalább egy éjszakára, de inkább egy napra kell a húsokat a pácban hagyni. Szárnyas húsnál elég az egy élszaka. Sertés húsnál kell az egy nap. Vad és marha húsnál inkább két nap kell. Zöldségeknek, gombának elég néhány óra. A páclé összeállítása egyéni ízlés szerint történhet. Alapjuk általában az olaj ( ét, vagy oliva ) , vagy mustár, esetleg méz és ebbe keverjük bele a fűszereket. Lehet kész fűszersókat is kapni, de egy idő után már kellő gyakorlatod lesz majd az egyéni ízekhez. Alapszabály , hogy először sót dörgölünk a húsra ( kivéve a bolti pácsókat ) ezután rozsdamentes, vagy üveg edénybe rakjuk és ráöntjük a páclét. Olajos páclénél zúzott fokhagymát, frissen őrölt borsot, koriandermagot, kakukkfüvet, vadhúsnál borókabogyót keverünk az olajba. Mustáros pácnál frissen őrölt borsot, esetleg zúzott fokhagymát keverünk össze . Mézes pácnál zúzott fokhagymát, kakukkfüvet keverünk össze. A két utóbbiban pácolt hús sütésénél nagyon figyelni kell, mert könnyen odaég. Ezért a sütés előtt érdemes olajba mártani. Az én tárcsám közepén van egy mélyedés és ebben mindig olaj van. Ebbe mártom a sütés előtt a húst . Megfordításkor szintén belemártom. Az olajos páclét szintén fel lehet használni, de le kell szűrni, mert a fűszerek miatt megég.
Egy kicsit hosszan taglaltam a dolgot, de ezek fontosak a tárcsázáshoz.
Sikeres sütögetést kívánok:
Zoli

Figura57
Figura57 Fri, 2013-08-02 18:48

Kedves Zoli!
Amit leírtál az megállja a helyét, csakhogy nem szabad besózni a húst, a páclevet, ha több órán keresztül pácolsz, hiszen a só "kiszívja " a nedveket a húsból. Így kicsit íztelenebb is lesz. Ha grillezed akkor még ki is szárad a húsi. Mindezért mikor kiveszed a pácléből a húst, akkor kell besózni, közvetlen a sütés előtt. Ez egy örök szabály.
Szia: Figura57

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2013-08-06 08:40

Kedves Figura!
Köszönöm a jó tanácsokat. Be fogom tartani.
Igazán kackiás a képed.
További jó sütés- főzést kívánok !
Zoli

Blazsanna
Blazsanna Wed, 2013-01-30 21:42

Kedves Zoli! Igazán köszönöm a gondos és kimerítő tájékoztatást a pácolást illetően. Biztos vagyok benne, hogy már a harmadik, negyedik, stb. alkalommal már merészebb leszek és én is kitalálok fűszerezési, elkészítési módokat. Csak hát ugye, a kezdetek nehezek. Bevallom, én minden receptet először a leírás alapján, korrekten készítem el, hogy aztán a későbbiekben legyen mitől eltérnem, ahogy a saját és a család szájíze megkívánja. Amit itt, a leírásban kaptam, nagyszerű kiindulópont lesz, ezzel a remek recepttel karöltve, amit Wilsontól kaptunk. Még egyszer nagyon köszönöm a pácolási metódus leírását, el is mentettem magamnak. Nyáron, vagy mihelyst beüt a jó idő, teszteljük! :-)

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-01-30 21:59

Kedves Anna!
Most látom, hogy egy kis hibát vétettem a leírásban. A vad és marha húsokhoz a sertéshúshoz leírt fűszereken felül kell még a borókabogyó is. Elnézést a hibáért.
Zoli.

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-06-06 15:04

Óóóóóó, nagyon örülök:) A recepted és a tanácsod alapján úgy gondolom profi módon tárcsázol. Szívesen megkóstolnám hogyan sikerült, ennek hiányában viszont a véleményedet örömmel fogadom:) Remélem ez a vacak esős, változékony idő lehetővé teszi. Szép hétvégét: Gabi

Wilson bá
Wilson bá / Wilson bá Thu, 2013-11-28 22:45

Bár már nem most volt, de igazán finomra sikerült:-) Most éppen almalekvárt főzök.. Ha van jó recepted erre, azt megköszönöm. Jó pihenést - és jó főzicskélést -a hétvégére! gyuri.

1121
sertéstarja 1 kg
csirkecomb 10 db
marharostélyos 1 kg
fokhagyma 1 fej
szalámi 25 dkg
kolbász 15 dkg
füstölt szalonna 20 dkg
tv paprika 8 közepes db
paradicsom 8 közepes db
vöröshagyma 8 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
cukkini 2 közepes db
patisszon 1 db
burgonya 7 db
fokhagyma 1 fej
bors 1 kávéskanál
babérlevél 5 db
vöröshagyma 2 közepes fej
fűszerpaprika 3 kávéskanál
ételízesítő 1 kávéskanál
paprikakrém 2 ek
napraforgó olaj 1.5 dl