Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarka spárgaleves

Tarka spárgaleves
Tarka spárgaleves
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig nagyon várjuk a friss spárga megjelenését a piacon, lelkesen be is vásárolok belőle, aztán otthon könyékig ragadok a fehér spárga levétől. Mivel a pucolgatását eléggé unom, ezért találtam ki azt az áthidaló megoldást, hogy a spárgaételeimben felesben legyen jelen a fehér és a hámozást nem igénylő zöld spárga. És ha éppen van egy felbontott konzervkukorica a hűtőben, a fagyasztóban pedig egy kis zsenge zöldborsó, akkor mért is ne főhetnének ezek ugyanabban a fazékban?

hozzávalók / 4 adag

A zöldségekhez

A besamelmártáshoz

A tálaláshoz

ajánlat

Könnyű, üdítő leves meleg tavaszi napokra. Ha a levest kevesebb lével és/vagy több besamellel készítjük, ugyanezt az összeállítást mártásnak is kínálhatjuk sült, grillezett húsok mellé. Besamel helyett tejfölös habarással készítve újfajta finomfőzelék-variációt tehetünk az asztalra. A besameles alap miatt megkockáztatom, hogy a francia konyhába soroljam ezt a levest. Cukorbetegeknek: 1,5 l levesben 90 g szénhidrát van, 1 dl leves tehát 6 g CH. Ennek nagy részét a borsó és a kukorica teszi ki. Javaslom cukor helyett édesítőszer használatát és borsót, főleg kukoricát legfeljebb mutatóba tegyünk bele. Lisztből használjunk alacsonyabb CH-tartalmút. Így letornázhatjuk a deciliterenkénti CH-tartalmat  kb. 3 g-ra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk és 2 centis darabokra felvágjuk a spárgát, a fejeket félretesszük.
  2. Egy l vízben 2 tk sóval és 4 tk cukorral kb. 10-12 perc alatt megfőzzük a spárgaszárakat, a főzési idő vége előtt 1-2 perccel hozzátesszük a fejeket, a zöldborsót és kukoricát.
  3. Elkészítjük a besamelt: a vajat teflonlábasban felolvasztjuk, hozzászórjuk a lisztet, folytonos kevergetés után hozzáöntjük a tejet, csipet sóval-borssal és ízlés szerint őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Csomómentesre keverjük néhány evőkanálnyi forró spárgalével (darabokat is tehetünk hozzá, segít a csomómentesség elérésében).
  4. A besamelt felöntjük a borsós spárgalével, egyet rottyantunk rajta, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 937
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: francia
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tavasz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

spárgaleves zöldborsóval, kukoricás spárgaleves, fehér spárgaleves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

231
fehér spárga 25 dkg
zöldspárga 25 dkg
zöldborsó 10 dkg
csemegekukorica 10 dkg
cukor 5 dkg
2 teáskanál
víz 1 l
vaj 3 dkg
finomliszt 3 dkg
tej 3 dl
1 csipet
bors 1 csipet
gyömbér 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint