Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarkabableves füstölt oldalassal

Tarkabableves füstölt oldalassal
Tarkabableves füstölt oldalassal
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk vannak téli és nyári ételek. Ezt a levest el nem tudnám képzelni nyáron. Általában akkor készítem, amikor valamilyen kelt tésztás süti a második fogás. Fánk, lekváros bukta, stb. Nna ez nem kímélő!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este külön-külön tálban langyos vízbe áztatjuk a babot és a bordákra vágott oldalast.
  2. Másnap feltesszük főni az oldalas darabokat annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a babot és a babérlevelet. Ízesítjük borssal.
  3. Megtisztítjuk a zöldségeket, a répát, petrezselyemgyökeret karikára, a zellert kis kockára vágjuk. Finomra vágjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet.
  4. Amikor a bab is félig puhára főtt, a leveshez adjuk a répát, petrezselyemgyökeret, zellert. Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.
  5. A lisztet az olajon kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, 2 percig tovább pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és meghintjük a fűszerpaprikával. 2-3 dl hideg vízzel -apránként adagolva- simára keverjük a rántást, és a levesbe öntjük.
  6. Ha a zöldségek is megpuhultak, a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a zellerzöldet és a fokhagymát. A leves levéből merőkanállal szedünk a tejfölhöz, 4-szer, 5-ször úgy, hogy mindig elkeverjük benne a lét. Amikor már langyos a tejfölös keverék, ezt is hozzáadjuk a leveshez, további 3 percet forraljuk. Eltávolítjuk a babérlevelet. Csak kóstolás után sózzuk, mert az oldalas eredendően sós.
  7. Ha még tartalmasabb levest szeretnénk, akkor galuskát, vagy csipetkét is főzhetünk bele, ezt a tejföl előtt kell beleszaggatni, akkor, amikor a zöldségek még nem főttek teljesen meg. Ha tudjuk előre, hogy nem fog egyszerre elfogyni a bableves, akkor ne főzzük bele a tésztát, hanem főzzük meg külön és tálalásnál adagoljuk, különben felszívja a levet és romlandóbb is.
  8. Tálalásnál adhatunk még hozzá tejfölt és hegyes erős zöldpaprikát karikára vágva. Aki szereti, ízlés szerint savanyíthatja kevés ecettel.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 13 831
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

bableves gazdagon oldalassal, húsos bableves tejfölösen

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

én kicsi konyhám
én kicsi konyhám / én kicsi konyhám Sat, 2016-03-12 22:15

Köszönöm az észrevételt! Lehet, hogy néha "szájbarágósnak" tűnnek a leírásaim, de amikor kezdő háziasszonyoknak,(vagy uraknak) elmondok egy receptet, van, hogy visszakérdeznek, pl.: "Jó, de mi az a habarás?" És a rántást, azt hogyan...?"

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi Thu, 2016-03-10 15:09

Ez a recept tényleg úgy van leírva, hogy a kezdők is el tudják készíteni! Néha úgy járok a babbal, hogy egy éjszakai áztatás után nagyon gyorsan megfő (emiatt szinte ugyanakkor rakom bele a babot, mint a zöldségeket.)

640
füstölt oldalas 800 g
fejtett bab 250 g
fehérrépa 150 g
sárgarépa 200 g
zeller 100 g
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 2 db
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 30 g
fűszerpaprika 2 teáskanál
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 1 db
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 l