Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos bableves (Bableves 9.)

Tárkonyos bableves (Bableves 9.)
Tárkonyos bableves (Bableves 9.)
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy az egyszeri székely mondaná: márpedig ilyen étel nincs. De van, igaz egyéni kreálmány, sok éves kísérletezés gyümölcse. Nem egyszerű elkészíteni, bizonyos előkészületeket is igényel, viszont az eredmény garantáltan megéri. Ha sikerül minden, semmi mást nem fogunk hallani az étkezőből mint elégedett hümmögést, kanálcsörgést, később sóhajtozást és fújtatást.

hozzávalók / 12 adag

A bableveshez

A rántáshoz

A krumplis pogácsához

ajánlat

Az elkészítés leírásánál együtt szerepel a leves és a krumplis pogácsa, mert az az ideális, ha a forró leves a még friss, forró pogácsával van tálalva. Igazi ínyencek tehetnek minden tányér aljára pár karika lilahagymát, ami egyrészt látványos, másrészt valóban különlegessé teszi ezt az ételt. Nagyobb családi összejövetelekre ideális, azonban kezdő szakácsok ne ezzel akarják elkápráztatni a vendégeket, mert kell hozzá némi tapasztalat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az étel bonyolultsága miatt az a legjobb, ha minden hozzávalót előkészítünk. Vagyis: a csülköt kicsontozzuk és 2x2-es kockákra vágjuk.
  2. A bordaporcot (füstölt oldalast) 2 ujjnyi darabokra vágjuk.
  3. A füstölt szalonnát és a vöröshagymát apróra kockázzuk.
  4. A fokhagymát apróra vágjuk.
  5. A sárgarépát karikára szeljük.
  6. A burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és enyhén sós vízben feltesszük főni.
  7. A felkockázott szalonnát egy nagy méretű lábosban kiolvasztjuk, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
  8. Ha megfonnyadt hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, 2-3 perc múlva hozzátesszük az őrölt köményt, az őrölt borsot, elkeverjük és lehúzzuk a tűzrtől.
  9. Ekkor tesszük hozzá a pirospaprikát, elkeverjük, visszatesszük a tűzre és felöntjük 1 dl hideg vízzel.
  10. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt csülköt, a darabolt bordaporcot (füstölt oldalast), pár percig sűrű kevergetés mellett pirítjuk, majd felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi és lefedve, időnként megkeverve 20-30 percig kis lángon főzzük.
  11. Az előzőleg feltett burgonyát ekkor leszűrjük, levét a leveshez öntjük, a burgonyát áttörjük.
  12. A leveshez adjuk az előzőleg beáztatott babot az áztatólével együtt.
  13. Hozzátesszük a majoránnát, a petrezselymet és az apróra vágott tárkonyt és az ecetet. Sózni nem kell, mert a csülök, a porc és a burgonya leve is sós.
  14. Ha szükséges felöntjük vízzel és további 30 percig kis lángon főzzük.
  15. Ezalatt 1 evőkanál liszthez hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a zacskó élesztőt, 1 dl langyos tejet, és összekeverve langyos helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  16. A 4 tojásból 2-nek a sárgáját különvesszük (ezzel majd a pogácsákat fogjuk megkenni), a többit hozzátesszük a lehetőleg langyos 1 kilónyi liszthez.
  17. Ehhez hozzáöntjük a maradék 4 dl langyos tejet, a felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál sót és alaposan összegyúrjuk.
  18. Kemény cipót kell kapnunk, he kell még egy kis liszt mehet hozzá. A cipót langyos helyre tesszük 40 percre.
  19. A leveshez adjuk a karikára vágott sárgarépát és alaposan felöntjük vízzel, hogy legalább 2-3 ujjnyira ellepje.
  20. Addig főzzük amíg minden megpuhul benne.
  21. Ekkor sötét, paprikás rántást készítünk és a forró, lobogó leveshez adjuk, majd még egyszer felforralva a levest készre főzzük.
  22. Csak ekkor sózzuk, ha szükségesnek érezzük, de vigyázzunk, mert állás közben még változhat!
  23. A megkelt cipót lisztezett munkalapon (a deszka kicsi lenne hozzá) ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük az olvasztott margarinnal és összehajtjuk a következő módon: a tészta felső részét hajtsuk magunk felé, az előttünk lévő részt hajtsuk rá úgy, hogy fedésben legyen, majd hajtsuk rá először a jobb, majd a bal oldalt. Ezután fordítsuk meg, és hagyjuk letakarva 20 percig pihenni.
  24. Még kétszer ismételjük ezt meg. A harmadik hajtogatás után nyújtsuk ki 2 ujjnyi vastagra, pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A leeső részeket gyúrjuk össze és nyújtsuk és szaggassuk ki újra, amíg a tészta el nem fogy.
  25. Még szebb lesz a pogácsa ha kiszaggatás előtt egy éles késsel rácsalakzatot húzunk a tetejére.
  26. A tepsit kenjük ki vékonyan margarinnal vagy használjunk sütőpapírt. Rakjuk szép sorba, egymástól legalább 2 cm-re a kiszaggatott pogácsákat.
  27. A tetejüket kenjük meg felvert tojássárgával és előmelegített, 150 fokos sütőben süssük aranyszínűre.
  28. Ez a mennyiség kb. 2-3 tálcányi, de higgyük el, hogy el fog fogyni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 062
elküldve: 0
receptkönyvben: 115
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Joss Beaumont

Mióta szakács: 2009.10.02.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: levesek
nehézség: nehéz
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Tárkonyos bableves füstölt csülökkel, bordaporcccal és krumplis pogácsával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-05 15:09

Mért kell a székelyt itt szívatni? Kikérem magamnak!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Thu, 2012-03-01 19:56

Egy ilyen finom bablevest nem rontunk el olajos rántással,hanem finom liba,netán kacsa vagy mangalica zsírral adjuk meg a módját.Egyébként nagyon tettszik a recept.Gratulálok.

Joss Beaumont
Joss Beaumont / Joss Beaumont Sun, 2012-09-30 10:44

Igaz, igaz. Sajnos ezt a részt valóban elhamarkodtam. Mentségemre csak annyit, hogy az egyszerűség kedvéért írtam olajat, mert nem mindenki tart otthon különféle zsírokat. (Titokban megsúgom, hogy én mindíg zsírral készítem a rántást.)

1220
sertéscsülök 1 kg
füstölt szalonna 20 dkg
sertésoldalas 50 dkg
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
majoranna 2 ek
petrezselyem 2 ek
tárkony 2 szál
tárkonyecet 2 ek
fűszerpaprika 2 ek
őrölt fűszerkömény 1 ek
bors 1 ek
napraforgó olaj 1 dl
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 1 ek
burgonya 50 dkg
finomliszt 100 dkg
tojás 4 db
tej 5 dl
margarin 50 dkg
1 ek
cukor 1 ek
instant élesztő 1 tasak