Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos csülkös bableves csipetkével

Tárkonyos csülkös bableves csipetkével
Tárkonyos csülkös bableves csipetkével
170 perc / előkészület: 30 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept a hagyományos csülkös bableves egy továbbfejlesztett változata. Saját ízvilággal. Eddig mindig nagy sikere volt. Két tányérnál kevesebbet nem szokott senki sem enni belőle!:) Általában frissen készített lángossal vagy házi pogácsával szoktuk készíteni, de magában is megállja a helyét a hétvégi asztalon, vagy egy-egy kerti parti alkalmával... 

Az elején leírt (karamellizált) cukortól nem kell megijedni, nem rontja el a levesünket, sőt! A zöldségek és a húsok íze még intenzívebb lesz tőle. Tálaláskor tejföllel még tovább ízesíthetjük.

Mindenkinek kellemes időtöltést az elkészítéséhez és jó  étvágyat  kívánok hozzá!

HokuSpock ;)

hozzávalók / 10 adag

Egy 8-10 literes bográcshoz

Rántáshoz

A csipetkéhez

Tálaláskor

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Bármilyen furcsán is hangzik, de a bogrács alján kezdjük el karamellizálni az 1 ek cukrot! ;) (isteni kontrasztot ad a sós, csülkös-bablevesünknek, ezért ne féljetek használni!)
  2. Adjuk hozzá sertészsírt, majd az egyik fej apróra vágott vöröshagymát és pirítsuk aranysárgára (a másikat hagyjuk egyben! azt majd a zöldségekkel együtt használjuk fel).
  3. Vágjuk nagyobb kockákra, darabokra a csülköt és a füstölt csontot, majd dobjuk a bográcsba és forgassuk össze a pirított hagymával.
  4. Adjuk hozzá a kockákra és karikákra  vágott zöldségeket és a maradék vöröshagymát egészben (1-1 répát egészben szoktam hagyni). Vizet még mindig nem kell hozzá adni!!! Viszont elég sűrűn kevergessük, rázogassuk.
  5. Fűszerezzük a tárkony felével, borssal, köménnyel, babérlevéllel, pirospaprikával és az ételízesítővel. Figyelem! Sót nem kell hozzátenni, mert a csülök és az ételízesítő elég sót tartalmaz! Ha mégis sózni szeretnénk, csak is főzés vége felé, mikor már kellően összeértek az ízek.
  6. Kb. 1/2 óra párolás után (mikor az ízek már összeértek), öntsük fel a bográcsot vízzel. Jelenesetben ez kb. 6-7 liter vizet jelent.
  7. Adjuk hozzá a marhahúsleves kockát és a megmaradt tárkonyt.
  8. Amikor felforrt, adjuk hozzá a babot is.
  9. Amíg fő a leves, készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a hozzávalókat félkeményre (aki szereti, 1 gerezd áttört fokhagymát dolgozzon bele a tésztába (érdemes kipróbálni, isteni finom vele!:). Készítsünk ki egy belisztezett tálcát, majd söndörgessük rá a csipetkék "millióit":)
  10. Kb. 1 óra főzés után készítsük el a rántást, majd az ecettel együtt, óvatosan keverjük a leveshez. (Szedjünk át a levesből, és ha már kellően felhigult a rántásunk, folyamatosan kevergetve adjuk a bogrács tartalmához.)
  11. A főzés befejezte előtt kb. 1/2 órával, adjuk hozzá a száraz vörösbort és legvégül a csipetkét. 
  12. Ha a csipetkék feljöttek a leves felszínére, kész az étel. 
  • elkészítettem: 38 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 840
elküldve: 8
receptkönyvben: 87
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

N-ivaló

Mióta szakács: 2012.06.16.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tárkonyos csülkös bableves csipetkével HokuSpock módra, bableves, csülkös bableves, tárkonyos bableves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-10-12 08:19

Kedves Hóki-Pók i!
Elég régóta bográcsozok és csülkös bablevest is főztem már jó néhányszor , de tudtál számomra érdekes újdonságot írni. Egyrészt cukor karamellizálás, másrészt a fokhagyma a csipetkébe. Az előbbit még nem próbáltam pörköltbe, az utóbbit pedig lereszelném és úgy gyúrnám a csipetkébe. Ki fogom próbálni. Néhány dolgot viszont nem értek a receptedben. Jól bezőldségeled, akkor mi a manónak kell az ételizesítő és a marhahúsleves kocka , amik műanyagok ? Ha már bográcsolsz , ami időigényes , miért konzerv babot főzöl , ami szintén teli van tartósító szerekkel ? A sok előkészületi idő miatt lenne idő a bab beáztatására is. Tudom, hogy ízlések és pofonok .... Nem kioktatni akartalak, további jó recepteket kívánok !
Zoli

thx
N-ivaló / thx Fri, 2012-10-12 19:25

Kedves Zoli!
Én csak irányvonalat adok a recepthez, és ettől el lehet, sőt érdemes is eltérni kinek-kinek a szájíze szerint.
Nekem "bejön" a marhahúsleves kocka, de természetesen ki lehet hagyni belőle...;)
A babra is ugyanez vonatkozik. (a konzervbabbal általában 1 napot és egy felfújódást meg lehet spórolni:)
Néha napján, ha van rá idő, természetesen nem a konzerves verziót használom. (a Törpök is így szeretik!:))

Üdv és további szép napot!;)
HocuS

Sancho
Sancho Thu, 2012-10-11 12:29

Én ecetes tárkonyt ajánlanék bele, ha már mindkettő kell bele.

651
tárkony 1 ek
sárgarépa 5 kis db
fehérrépa 3 kis db
burgonya 3 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 3 közepes db
zeller 1 közepes db
karalábé 1 kis db
vörösbab 200 g
fehérbab 200 g
petrezselyem 1 csokor
babérlevél 5 db
sertéscsülök 1.5 kg
sertéscsont 30 dkg
sertészsír 5 dkg
cukor 1 ek
leveskocka 1 db
bors 0.5 ek
őrölt fűszerkömény 0.5 ek
fűszerpaprika 1 teáskanál
ételízesítő 1 ek
ecet 4 ek
száraz vörösbor 1.5 dl
finomliszt 5 evőkanál
sertészsír 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
finomliszt 5 evőkanál
tojás 2 db
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
tejföl 450 g