Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos zöldbableves Verától

Tárkonyos zöldbableves Verától
Tárkonyos zöldbableves Verától
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én nagyon szeretem ezt a levest, így hús nélkül, mert így igazi "zöld" íze van.:) Persze akkor a legfinomabb, ha új zöldbabból és újkrumpliból készül.:)

hozzávalók / 8 adag

  • 600 g zöldbab (fagyasztott)
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 3 ek olaj
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • 4 ek paradicsompüré
  • 1 ek őrölt bors, majoránna, tárkony, őrölt pirospaprika, köménymag
  • ízlés szerint só, ecet, ételízesítő, erős paprika
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először apróra felvágjuk a hagymákat. Utána felmelegítjük az olajat egy nagy (5 literes) fazékban, és beletesszük a hagymát, a majoránnát, a köménymagot, a tárkonyt és a babérlevelet. Ezeket együtt pirítjuk 2-3 percig az olajban, vigyázva, hogy meg ne égjenek. Utána beletesszük a fokhagymát, a paradicsompürét és a pirospaprikát. Ezután felöntjük egy kevés (1 dl) vízzel, és megsózzuk.
  2. Mikor felforr a víz, beleöntjük a fagyott zöldbabot, megforgatjuk a szaftban, és felöntjük az egészet 2,5 liter vízzel.
  3. Megvárjuk, hogy felforrjon a víz a babbal, ezalatt megtisztítjuk, és feldaraboljuk kisebb kockákra a krumplit. (Én a levesekhez legszívesebben salátaburgonyát használok, mert az nem esik szét akkor sem, ha véletlenül túlfőzöm.)
  4. Beletesszük a levesbe a burgonyát. (Ha valaki újkrumplival akarja csinálni, akkor azt csak kb. 10 perc múlva tegye bele, mert az gyorsabban megfől mint a régi.) Ekkor, aki szereti, tehet bele erős paprikát is.
  5. Újra megvárjuk, amíg felforr a leves, ekkor lefedjük, levesszük alatta a lángot kicsire, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. Érdemes a vége felé ránézni, hátha hamarabb megfől.
  6. Ezután teszünk bele 2 ek ecetet. Megkóstoljuk a levest, hogy milyen az íze, és ekkor szoktam még bele tenni sót vagy ételízesítőt, vagy még ecetet, ha szükséges.
  7. Mikor kész a leves, egy külön edényben a a tejfölt összekeverjük a tejjel és a liszttel és a levesből vett forró lével, azért, hogy ne legyen csomós a liszt. Utána beleöntjük a levesbe, ekkor is kevergetve a habverővel. Megvárjuk, amíg egyet buggyan a leves, és kikapcsoljuk alatta a gázt.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 56
össznézettség: 31 684
elküldve: 14
receptkönyvben: 125
elkészítve: 13/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Vera vagyok

Mióta szakács: 2013.04.04.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldségleves, tejfölös zöldbableves, zöldbableves tárkonnyal

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Horvath Magdolna
Horvath Magdolna Mon, 2013-05-27 17:30

Most főzöm, kíváncsi vagyok rá milyen lesz! :)

Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

Horvath Magdolna
Horvath Magdolna Mon, 2013-05-27 18:27

Igen jól esett , alig vártam ,hogy ehessek belőle! / Még anyukám is megdicsérte aki 85 éves /:)