Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarte au citron Farkas Dánieltől

Tarte au citron Farkas Dánieltől
Tarte au citron Farkas Dánieltől
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnapomra kaptam egy óriás szakácskönyvet, ahol rábukkantam a receptre, azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal készítem.
Az egyik kedvenc desszertem a francia konyhából, tömény citrom, mennyei.
Többször elkészítettem már, mindig nagy sikert aratott, főleg a forró nyári napokon jól behűtve.

hozzávalók / 6 adag

Pâte Sucrée elkészítése

Krém elkészítése

Szólj hozzá!

elkészítés

Pâte Sucrée (tortaalap) elkészítés

  1. A lisztet szitáljuk a munkalapra (gyúródeszka), majd szórjuk bele a sót, és adjuk hozzá a vajat. Tenyerünkkel dörzsöljük össze a vajat és a lisztet addig, amíg a vaj teljesen elelegyedik vele és a keverék finom, morzsás állagú nem lesz.
  2. Keverjük össze a vaníliakivonatot a porcukorral és a mandulával, ezután adjuk hozzá a lisztes-vajas keverékhez. (Használhatunk vaníliarudat is, amiből frissen kaparjuk ki a magokat, így még finomabb és erőteljesebb ízt kapunk majd.)
  3. A keverék közepén kialakított mélyedésbe öntsük bele a tojásokat.
  4. Alakítsuk lágy tésztává ujjbegyünkkel az egészet, de ne gyúrjuk túl erősen! Hengergessük tenyerünkkel először a gyúródeszka túlsó széle felé, majd magunk felé, ezután formáljuk gömbbé. Csomagoljuk folpackba, és legalább 4-5 órán keresztül hagyjuk megkeményedni a hűtőben.
  5. Szükségünk lesz egy 26 cm-es gyümölcstorta formára vagy gyűrűre. Sütőpapírból vágjunk ki a formánál vagy gyűrűnél egy kicsit nagyobb darab kört. Majd többszöri hajtogatással alakítsuk háromszög alakúra, és ollóval vagdossuk be a külső széleket, hogy illeszkedjen a tortaforma oldalához.
  6. A lehűtött tésztát liszttel nyújtsuk ki kb. 3-5 mm vastagságúra, majd béleljük ki a tortaformát vagy -gyűrűt a tésztával. Takarjuk le a tésztát az előkészített kör alakú sütőpapírral úgy, hogy a széle kilógjon a formából. Szórjuk tele szárazbabbal vagy lencsével, így szépen meg fog maradni a tortaalap formája.
  7. Toljuk a tésztát előmelegített sütőbe (180°C), és süssük 18-20 percig, ez idő alatt csak félig sül meg, ezért ki kell szednünk belőle a babot a sütőpapírral együtt, majd tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és süssük tovább 6-7 percig.
  8. Helyezzük rácsra, és hagyjuk kihűlni! (Nagyon fontos, hogy kihűljön mert különben a tészta szét fog törni.)
  9. Megtöltés előtt vagy után szedjük le a tortagyűrűt, vagy vegyük ki a formából.

Krém elkészítése

  1. Egy nagyobb tálba reszeljük bele a citromok héját, majd tegyük bele a cukrot. Kézzel dolgozzuk össze.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, és habverővel keverjük össze, majd öntsük hozzá a frissen facsart citrom levet is.
  3. A tálat helyezzük forrásban lévő víz fölé úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém 82-83°C-os nem lesz. (Ezt digitális hőmérővel ellenőrizhetjük.)
  4. Szűrjük át a krémet egy nagy tálba, hűtsük le 60 °C-ra, és időnként kevergessük. Adjuk hozzá egyenként a vajdarabokat, és botmixerrel dolgozzuk a krémbe. A mixert a legnagyobb sebességre állítsuk, és keverjük a krémet 10 percig, amíg teljesen sima lesz.
  5. A kihűtött citromkrémmel töltsük meg a tortaalapot, simítsuk el a krém felületét.
  6. Tegyük a tortát egy nagyobb tányérra, majd vegyük le róla a gyűrűt.
  7. Tehetünk rá mázt, amihez lassú tűzön megolvasztunk alma- vagy birsalmalekvárt, amit ezután lehűtöttünk, és egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.
  8. Díszíthetjük még vékony citromhéj szeletekkel, de hagyományosan tojáshabbal is lehet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 576
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Farkas Dániel

Mióta szakács: 2014.07.16.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromtorta, francia citromos torta, hideg citromtorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1404
finomliszt 500 g
4 csipet
vaj 300 g
vaníliaaroma 4 kávéskanál
porcukor 190 g
mandulaliszt 60 g
tojás 2 db
citromhéj 5 citromból nyert
porcukor 240 g
tojás 4 db
citromlé 160 ml
vaj 300 g