Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarte tatin 2.- gyors

Tarte tatin 2.- gyors
Tarte tatin 2.- gyors
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Első komolyabb receptes könyvem kedvenc darabja lett ez a torta, mert nagyon gyorsan elkészíthető, szaftos és gyümölcsös, de nem kell sokat dolgozni érte. Sajnos tatin-forma nélkül bajos megsütni, talán hőálló edényben, vagy sütőbe tolható serpenyőben lehetne még, az a lényeg, hogy ne tudjon a leve alul a formából távozni.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A karamellhez és a töltelékhez

ajánlat

Vanília fagylalttal, vanília sodóval, ha valaki krémesen szereti.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben gyors mozdulatokkatl elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a tojást, sót, fahéjat, cukrot, és addig gyúrjuk, amíg összeáll. 30 percre hűtőbe rakjuk.
  2. Húsz perc elteltével a sütőt bekapcsoljuk (175 fok), és a tatin-formát berakjuk, hogy kicsit megmelegedjen.
  3. Serpenyőbe tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd beleszórjuk a cukrot, és szép világos(!) barnára pirítjuk. (Vigyázzunk, mert könnyen túlpirul - a tűzről levéve is sötétedik még egy picit - és a túlpirított cukor keserű lesz. Ha így járnánk, inkább kezdjünk egy új készítésébe, mert az egész tortát tönkreteheti ez a kellemetlen íz.)
  4. A  sütőből a formát kivesszük, és beleöntjük a karamellt. A forma ne legyen tűzforró, csupán meleg, hogy a karamell szépen elosztható legyen rajta, de ne pörkölje tovább a cukrot. Tapasztalatom szerint egy melegedő sütő, ennyi idő alatt nem forrósítja túl a formát, de vigyázzunk az idővel, ne felejtsük a formát sokáig bent.
  5. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiszedjük, cikkekre vágjuk, és elhelyezzük szép legyezőformában a karamellrétegen.
  6. Tésztát kivesszük a hűtőből, és két fólia között kinyújtjuk. (Azért praktikus fólia között nyújtani, mert így könnyedén leellenőrizhetjük, hogy elég nagyra nyújtottuk, vagy még nyújtani kell...)
  7. Tésztát az almákra borítjuk, a forma szélénél kissé lenyomkodjuk, majd villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a keletkező hő eltávozhasson.
  8. 175 fokon, kb. 30 percig sütjük.
  9. Sütőből kivéve 2-3 percet várunk, majd tányérra borítjuk. (Vigyázzunk, mert lehet az alján egy kevés folyékony karamell, nehogy a kezünkre folyjon, mert éget!)

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 17 084
elküldve: 4
receptkönyvben: 263
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

OsztriGa

Mióta szakács: 2010.09.20.
35 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás tarte tatin, gyors fordított almatorta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-10-11 17:17

Szia Fahéj!
Én nagyon szeretem, mert a karamell valami csodás bevonatot képez rajta... Petra receptjétől annyiban tér el, hogy én nem párolom az almát.
T.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-10-11 18:12

Szia! Nagyon szeretem a karamellt, úgyhogy ez hamarosan meg lesz sütve, az az érzésem...

szosa2
szosa2 Mon, 2010-10-11 07:40

Lehet én látom rosszul, de mintha nem lenne megadva a liszt mennyisége.

921
finomliszt 30 dkg
porcukor 1 ek
1 csipet
vaj 20 dkg
tojás 1 db
fahéj 1 csipet
cukor 5 ek
vaj 4 ek
alma 4 nagy db