Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarte Tatin - fordított almatorta karamellel

Tarte Tatin - fordított almatorta karamellel
Tarte Tatin - fordított almatorta karamellel
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tegnap este miután begyújtottam a cserépkályhába, felkucorodtam a kanapéra és elkezdtem átlapozni a régi receptes újságokat. Nem vagyok nagy gyűjtő, néha, ha újságosnál járok és megakad a szemem receptes lapon, gyorsan átfutom és ha van benne jó pár étel, ami tetszik, megveszem. :) Ez a torta egy 2011-es újságban volt. Már vagy ezerszer elolvastam a receptet, megcsodáltam a képeket, de valahogy sosem jött ki úgy a lépés, hogy meg is süssem. Most volt hozzá itthon minden, ezért még este kivittem a konyhába az újságot, hogy biztos ne térítsen el semmi attól, hogy végre kipróbáljam. Nagyon finom lett; ropogós tészta, fényes, édes karamell, puha, savanykás almával... Pillanatok alatt elfogyott. :) További képek a blogomon.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A karamellás almához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, amit egy műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe teszünk 1 órára.
  2. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
  3. Egy kis fazékban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot és aranybarnára karamellizáljuk. Hozzákeverjük a rumaromát és a vajat. Óvatosan, nehogy a forró karamell kicsapjon.
  4. Egy formát kikenünk vajjal, majd beleöntjük a karamellát.
  5. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük és kimagozzuk, majd a cikkeket a karamell tetejére sorakoztatjuk.
  6. A tésztát lisztezett deszkán akkora kerek lappá nyújtjuk, amekkora a formánk mérete. Beborítjuk vele az almát.
  7. Előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük a tortát.
  8. Még forrón tálra borítjuk, ha kissé kihűlt, porcukorral meghintjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 304
elküldve: 7
receptkönyvben: 223
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fordított almatorta, almás tarte Tatin, almatorta karamellel

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

licya
licya Sat, 2014-09-06 11:20

Elkészítettem gluténmentesen is és nagyon finom lett! A 15 dkg finomlisztet 23 dkg Schär Mix B liszttel helyettesítettem. Nagyon jól lehetett gyúrni és nyújtani sem volt nagyon nehéz. A deszkára rizslisztet szórtam, hogy ne ragadjon.
Köszi a finom receptet!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-03-25 10:36

Csodás recept, én is elkészítettem tegnap! Minden almás sütit imádok, főleg a francia vonalát. Egyszerűsége miatt ez a recept azt hiszem le is taszította a trónról a klasszikus francia almatortát, amihez leveles tészta kell, mártás, lekvár, hűtés stb., ami miatt kétszer is meggondolom, hogy elkészítsem-e. Bár abból is annyit ennék mindig, amennyi csak van a világon :D
köszi, zilka

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-03-25 10:46

Szia Zilka! :D De jó! Örülök, hogy elkészítetted és ízlett! Hát igen, ez a süti tényleg egyszerű. :) Szegény klasszikus almatorta... :) Biztos az is isteni, rá kéne már szánnom magam, hogy kipróbáljam... Akkor hát almás sütik, vigyázat! Jövünk! :D

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-03-25 10:53

Ha legközelebb elkészítem szegény trónvesztettet, ígérem, feltöltöm. Egy francia barátom anyukájától van a receptem, akinek a szülei maguk készítenek sajtot, vajat. Igaziból attól a vajtól volt olyan finom, hogy az már fájt...bármit sütött, mennybe mentem :)
üdv, Zilka

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-03-25 11:07

Azt a mindenit! Saját vaj és sajt... Hát az tuti utolérhetetlen! Nem is csodálom, hogy annyira ízlett! :D Most már mindenképp megvárom az almatortádat és a te recepted alapján fogom megsütni! Üdv: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 01:46

Szia Agika! Ezt el kellett, hogy mentsem, en is mar regen szemezek ezzel a fajta sutivel, millioszor lattam a tv-ben ahogy keszitik, de ilyen egyszerunek nem tunt meg soha. Ez a 24-es forma lapos pite-forma, vagy magasabb tortaforma? Koszi, puszi:Veronika:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-03-23 02:01

Szia Veronika! De örülök, hogy tetszik! :) Igen, tényleg egyszerű; nekem is azért volt szimpi a recept. :) Elég alacsony süti, csak ott lesz magasabb, ahol az alma kucorog a tészta alatt. Nyugodtan rakhatod pite-formába is, mert a tészta belül körben lehajlik a forma aljára (nem folyik ki a karamellás szirup), ahogy ráteszed az almára. Így mikor kiborítod, az lesz a "pereme" a sütinek. :) Remélem ízleni fog! Puszi: Ági

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2013-03-23 05:42

Szia Agika! Nagyon koszi a valaszt, megsutom es visszaszolok, hogy milyen lett! Puszi: Veronika

vcsuka
pussycat / vcsuka Sun, 2013-03-24 07:45

Szia Agika! Elkeszitettem, szuper finom lett, a csaladnak is nagyon izlett.
Meg annyit, hogy te azonnal kiboritod ahogy a sutobol kiveszed, vagy varsz vele amig kihul?
Koszonom szepen! Puszillak, Veronika
Ja, persze irod is, most latom, hogy forron talra boritod. En egy kicsit elbenaztam, mert ahogy megforditottam a raboritott tallal, kicsurgott egy kicsit a forro cukros le. Majd legkozelebb jobban vigyazok, mivel szamitok ra:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-03-24 07:58

Szia Veronika! De örülök, hogy ízlett nektek is! Nagyon köszi, hogy megírtad! Igen, a szirup először nálam is menekülőre akarta fogni. :) Lehet, hogy az almád több levet eresztett, így több lett a szirupod is. A lényeg, hogy nem sütötted meg magad vele; én egy kicsit igen, de ez már hozzám tartozik. :D Akkor legközelebb ne engedjük meglógni a karamellt! Puszillak: Ági

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-22 21:40

Kedves Ági!
Hű, ez de szépséges! Alma+karamell=fenséges. :) Szóval duplán is tetszik a sütid. Eddig nem is tudtam, hogy van blogod. Ott is milyen szépek a képek! Ezentúl be-bekukucskálok oda is.
Szép hétvégét! Puszi: Éva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-03-22 19:49

Szia Ági!
Szeretem az almás sütiket, ez különösen kedvemre való. Köszi, hogy megosztottad velünk. A fotó is nagyon tetszik. Piroska

405
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
alma 4 közepes db
víz 1 dl
cukor 8 dkg
rumaroma 20 ml
vaj 2 dkg
vaj 0.5 ek
porcukor 1 ek