Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tavaszi epres kosárka

Tavaszi epres kosárka
Tavaszi epres kosárka
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy vagyok a kosárkával, mint Gombóc Artúr a csokival. Imádom őket, mindenféle töltelékkel, lekvárral, dióval, pudinggal, csokikrémmel, ami éppen sorra kerül. Egy tavaszi szombaton vett friss hazai eper sorsa Pünkösdhétfőn lett megpecsételve. Egy részéből eperdzsem lett, a másik részéből kosárka. A kosárkákat pedig kedden érte el a végzetük, a munkahelyen... nyamm. A tészta omlós linzertészta, ebbe került a főzött vaníliakrém, majd az eperpiramis.

hozzávalók / 6 adag

Az omlós tésztához

A vaníliakrémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a margarinnal, zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk. Kb. 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. 
  2. 30 perc múlva a sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak. 
  3. Nyújtsuk ki a tésztát és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én borospoharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  4. Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. A tojássárgáját kavarjuk el a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet, dolgozzuk csomómentesre. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé, majd tegyük félre. Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a vaníliás krémhez.
  5. Ezzel a krémmel töltsük meg a kisült kosarakat, majd a megmosott, megpucolt, majd félbevágott eperdarabokkal díszítsük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 984
elküldve: 1
receptkönyvben: 77
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres kosarak, vaníliakrémes kosárka, epres-krémes kosárkák

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

niki371
Niki. / niki371 Sun, 2012-10-28 18:03

Köszi a választ azért nem értettem mert a 4-es pont alatt azt írod hogy a fehérjét kemény habbá verjük és úgy adjuk a vanilliás krémhez. A hozzávalókba meg csak a sárgája szerepel nem egy egész tojás :)
De tetszik! Ki fogom próbálni az biztos!
Szép Napot

453
finomliszt 22 dkg
margarin 12.5 dkg
disznózsír 2.5 dkg
porcukor 8 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 1 db
cukor 1 ek
vaníliás cukor 1 ek
finomliszt 1 púpozott ek
tej 1.5 dl
eper 10 dkg