Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tavaszi töltött karalábé

Tavaszi töltött karalábé
Tavaszi töltött karalábé
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazi tavaszi, friss, üde ízű, szerintem kicsit méltatlanul elfelejtett egytálételünk.

Régen, mikor még voltak " primőr " áruk tavasszal, - biztos sokan emlékezünk rá - , milyen nagy szám volt pl. az első borsóleves új répákkal, fehérrépával, sok petrezselyemmel. Milyen utánozhatatlan íze volt! Olyan csak tavasszal volt!

Hát igen, a töltött karalábé is ilyen...

Napjainkban, amikor az évszakoktól szinte függetlenül, majdnem mindig, mindent lehet kapni, persze igyekszünk okosan vásárolni, hogy nem veszünk brazil meg chilei, jobb esetben marokkói akármiket, bizony azért el-elcsábul az ember lánya télen, hogy vegyen  pl. spanyol " tavaszi   karalábét, nyári cukkinit " . Jó, nem kimondottan rossz, de mégsem olyan, és persze tudjuk az egyéb hátrányait is...

Ezért most, hogy kitört a tavasz vége-nyár eleje, itt az idő, hogy szebbnél szebb " primőr " szép hazai zöldségeinkből finomabbnál-finomabb ételeket készítsünk. Ez pl. egy lehetőség, szerintem nagyon hamar elkészül, és nagyon finom!

hozzávalók / 4 adag

A karalábékhoz

A szószhoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karalábékat megtisztítjuk. A szép egészséges, belső, nagyon zsenge leveleket ne dobjuk ki, mert felhasználjuk.
  2. A gyökér felöli részén kivájjuk a karalábékat, hogy majd bele tudjuk tölteni a tölteléket.
  3. A darált húst összedolgozzuk a tojással, sóval, borssal és a rizzsel. Beletöltjük a karalábékba.
  4. Egy szélesebb lábas aljára beleteszük a kivájt " karalábéforgácsokat ", ráhelyezzük a töltötteket, és a megmosott, csíkokra felvágott levélkéket közéjük rakjuk.
  5. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 3/4 magasságig érjen a karalábéknak. Hozzáadjuk a 2 zöldségleves kockát, lefedjük, hagyjuk felforrni, majd visszavesszük a lángot, és kb. 20-30 perc alatt puhára főzzük. Vigyázzunk, nehogy túl puhára főzzük!
  6. A vajból és lisztből rántást készítünk.
  7. A megfőtt karalábékat kivesszük a léből.
  8. A  vajas rántást ezzel a lével kisebb adagokkal jó hígra felengedjük, közben csomómentesre keverjük, és visszaöntjük az edénybe. 
  9. A tejfölt is kissé felhígítjuk, majd azt is hozzáadjuk. Kevergetve felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  10. Visszatesszük a töltött karalábékat, kissé beleforgatjuk őket, és a felaprított friss petrezselyemet hozzáadva tálalhatjuk is.
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 37 786
elküldve: 13
receptkönyvben: 214
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tavasz
kategória: töltött zöldség
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

darált hússal töltött karalábé, karalábé töltve, töltött zöldség

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

joeanne
joeanne / joeanne Mon, 2012-05-28 14:11

Kedves Vicikó
Egyetértek , szomoru hogy alig lehet magyar termékeket kapni. Magyarország a hazánk és elképesztő hogy KÌNAI Fokhagymát lehet csak látni az üzletekben. Èn az éven megpróbálok mindent a saját kertemben termelni. A recept szuper ! Mentettem Üdv Joeanne

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-05-28 14:26

Köszi, kedves Joeanne!
Jó Neked, hogy akkora kerted van, hogy meg tudod termelni amire szükséged van!
Az az igazi, akkor biztos lehetsz benne, hogy mit is teszel az asztalra.
Üdv: Vici

669
karalábé 4 nagy db
darált sertéshús 500 g
rizs 100 g
tojás 1 db
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
leveskocka 2 db
vaj 50 g
finomliszt 50 g
tejföl 200 ml
petrezselyem 1 csokor