Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tavaszi vendégváró hidegtál

Tavaszi vendégváró hidegtál
Tavaszi vendégváró hidegtál
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyobb baráti  társaságnak, 10-12 főnek előételként készítettük el hidegtálunkat.

hozzávalók / 12 adag

A tormakrémes tekercshez

A brokkolikrémes tekercshez

A díszítéshez

ajánlat

Könnyű tavaszi vendégváró, névnapra, születésnapra, húsvéti ünnepekre. 

Szólj hozzá!

elkészítés

Tormakrémes sonkatekercs elkészítése:

  1. Sűrű besamel mártást készítünk. A megolvasztott vajban keverjük el a lisztet, majd habverővel kevergetve öntsük rá a tejszínt. Az elkészült mártást a tűzről lehúzva elkeverjük a tormával, a tojások sárgájával, és ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, mustárt, citromlét és esetleg egy kis cukrot.
  2. Visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett krémmé felfőzzük. Amíg a krém hűl, a sonkaszeleteket egy alufóliára helyezzük. Majd a kihűlt tormakrémmel azokat egy nyomózsák segítségével egyenként megtöltjük. A krémből a díszítéshez egy kicsit megtartunk.
  3. A megtöltött sonkatekercseket feltekerjük a fóliában, és egyenként becsavarjuk, majd a hűtőbe helyezzük azokat kb. 1 órára.
  4. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Brokkolikrémes sonkatekercs elkészítése:

  1. A megtisztított brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük, majd burgonyatörővel pépesítjük. A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, tejjel fölöntjük, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal fűszerezzük, majd a brokkolipürét is hozzákeverjük. Majd a kihűlt brokkolikrémmel azokat egy nyomózsák segítségével egyenként megtöltjük.
  2. A megtöltött sonkatekercseket feltekerjük a fóliában, és egyenként becsavarjuk, majd a hűtőbe helyezzük kb. 1 órára.
  3. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Díszítés:


  1. Tálaláskor a sonkatekercsek végeibe reszelt sajtot helyezünk.
  2. Majd a zselatint kicsi vízben összeforraljuk, kihűtjük, és a kicsomagolt sonkatekercset bekenjük vele.
  3. Így nem fog bebarnulni a sonkatekercs.
  4. A félretett krémből mindegyik tekercsre egy rózsát nyomunk.
  5. A hidegtálat díszíthetjük salátalevéllel, paprikaszeletekkel, tépett petrezselyemzölddel.
  6. Franciasalátát, főtt tojást kínálunk hozzá.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 126 715
elküldve: 9
receptkönyvben: 1 593
elkészítve: 21/35
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kategória: tapas
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tormakrémes sonkatekercs, brokkolikrémes sonkatekercs

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kathleen
kathleen Thu, 2013-06-13 23:23

Kedves Mártika és Feri,
technikai tanácsot szeretnék kérni. A főzőtejszínem 22 %-os volt, és amikor a besamelbe kevertem, kicsapódott, túrós lett. Veszettül kevertem de a vaj újra kivált. Ekkor próbáltam menteni a menthetőt, és tejet adtam hozzá, és sikerült krémmé varázsolni. Mi történhetett?
Másik kérdés, hogy amikor visszatesszük a tűzre (nyilván a tojás hőkezelése miatt) mennyi ideig kell "felfőzni"? mit jelent a felfőzni kifejezés?
Ízre nagyon finom, eddig csak főtt krumplis változatban hallottam, de mi az ehhez a szép, sima, ízletes változathoz képest?!?!

klarica
klarica Thu, 2011-04-21 11:46

Nagyon szépen köszönöm, majd próbálkozom:) mert ebbe kezdő vagyok.

klarica
klarica Sat, 2011-04-16 16:05

Egy kérdésem lene , ami lehet ha butaság, hogy a tőlteléket főzőtejszinnel készitjük?

taksi
Mártika és Feri / taksi Thu, 2012-04-05 11:48

Főzőtejszínt javasoljuk.
Az üzletekben főző-, illetve habtejszínnel találkozhatunk.
A két termék közti különbség előállításukban rejlik, amely eredményeképp a főzőtejszín jól tűri az akár hosszabb hőkezelést is, ám a habtejszín fehérjéi 60 °C körüli hőmérsékleten kicsapódnak.

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2011-04-18 07:18

Kedves klarica!

Igen.
A sonkatekercshez és kaszinótojáshoz is főzőtejszínt
használunk.
További szép napot!
üdvözlettel: Ferenc

szandiandi
szandiandi Fri, 2010-09-24 07:41

Az ilyen ínyencségeket nálunk nagyon szeretik,így biztos elfogom készíteni!

Ronchica
Ronchica Fri, 2010-09-17 13:19

Én is immáron másodjára készítem el, NAGYON FINOM!!!!Köszönöm szépen a receptet Kedves Mártika és Feri!!!!

bejczyne
bejczyne Thu, 2010-08-26 14:53

Kedves Mártika és Feri!
Elkészítettem a kisfiam keresztelőjére. Mondhatom tökéletes lett. Nekem közel 60 tekercs lett a töltelékkel. Köszönöm a receptet, már a kedvenceink között szerepel.

hegedusa
hegedusa Sun, 2012-03-25 20:51

Kedves Bejczyne!
A megadott adagokkal dolgozva tudtál 60 db tekercset megtölteni?
Húsvétra készíteném és nem tudom pontosan hogyan kalkuláljak. A recept 18 db tekercset ír.
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Andi

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-08-30 14:34

Kedves bejczyne!

Nagyon örülünk a sikerednek!
További szép hetet kívánunk!

Üdvözlettel: Mártika és Feri

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-17 13:02

Hallgattátok már a macskát, milyen hangot ad ki, amikor halat eszik ? Annyira ízlik neki, hogy közben morog. Nos, Drágáim, elkészítettem ezt a fincsa tálat és a vendégeimnek annyira ízlett, hogy macskamódra morogtak hozzá !!!

407
gépsonka 30 dkg
vaj 15 dkg
finomliszt 3 evőkanál
habtejszín 2.5 dl
tojássárgája 3 db
ecetes torma 30 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
porcukor 1 csipet
fehér bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
mustár 1 kk
gépsonka 30 dkg
brokkoli 50 dkg
vaj 5 dkg
finomliszt 3 evőkanál
tej 2.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
zselatin 10 g
trappista sajt 5 dkg
salátalevél 3 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db
piros kaliforniai paprika 1 közepes db
petrezselyem 0.5 csokor
paprikakrém 1 ek
főtt tojás 4 db