Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejberizs alaprecept ahogy witch készíti

Tejberizs alaprecept ahogy witch készíti
Tejberizs alaprecept ahogy witch készíti
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, hogy más is ilyen finnyás mint én, ha tejberizsről van szó? Ha vízben van főzve, kiérzem a víz ízét. Ha felesben víz/tej keverékében van főzve, akkor is. Nem szeretem, ha néhány szem még egy óra múlva sem puha és még sorolhatnám. Pedig nem vagyok válogatós, de tényleg talán ez az egy, aminek tökéletesnek KELL lennie. Miért pont a tejberizs? Fogalmam nincs. Jónéhány évvel ezelőtt láttam ezt a változatot, ahogy Giada De Laurentiis készítette. Nahát benne bíztam, mert az Ő receptje alapján sikerült az első képviselőfánkom. Nem ilyen egyszerűen készítette a rizspudingot (ahogy Ő hívja), hanem rummal, vaníliarúd kikapart belsejével meg reszelt narancshéjjal ízesítve. Ha én is úgy készítettem volna, egy napi kosztpénz az édességben landolt volna. Ezért alaprecept, hogy mindenki a pénztárcájához igazíthatja az ízesítőket.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Cukor, kakaópor, fahéj, friss gyümölcs, befőtt, lekvár, reszelt csoki, darabos csoki vagy bármi, ami eszünkbe jut és van is otthon.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst átválogatjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük.
  2. Egy kislábast kiöblítünk hideg vízzel, beleöntjük a tejet meg a rizst, felforraljuk. Néha keverjük meg, hogy ne ragadjon le, lefedjük és kis lángon puhára főzzük. Legyünk a közelben, mert ahogy fő kifuthat, és néha keverjük meg.
  3. 20-25 perc elteltével kóstoljuk meg, ha puha, akkor most adjuk hozzá a cukrot és még 5 percig főzzük.
     
  • elkészítettem: 29 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 175 455
elküldve: 11
receptkönyvben: 589
elkészítve: 89/104
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rizs tejben főzve, rizspuding, tejben főtt rizs

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Miki_asd
Miki_asd Wed, 2018-07-25 17:50

Valóban nagyon jó és egyszerű recept, nem gondoltam, hogy ilyen sok tej kell hozzá, ezáltal ezáltal több ideig főzni, de így finomabb! Illetve jó tudni, hogy a cukrot érdemes a végére hagyni.
Én felezett adagot készítettem 6,5 dl tejhez és 100g rízshez az arányokhoz képest csak fele annyi, azaz 1,5 evőkanál (30g) cukrot tettem és még úgy is túl édes lett, ezt csak azért írom hátha valakinek hasznos lesz. Én személy szerint az említett felezett adaghoz 20g cukornál többet nem tennék, ha meg az ízesítő(lekvár, kakaópor, stb) is édes, akkor még kevesebbet. :)

witch
witch / witch Thu, 2018-07-26 17:41

Nagyon orulok, hogy bevalt a recept! Nekem is igy sikerult teljesen puhara fozni a rizst, hogy a cukrot csak a legvegen adtam hozza.
En azert keszitem ilyen edesre, mert a legnagyobb fogyasztoja a tejberizsnek (a ferjem), ugy szereti, ha minel edesebb. De azt is olvastam valahol, hogy az itteni (amerikai) cukor nem olyan edes. Termeszetesen mindenki izlese is mas, mert en nem teszek a tetejere semmi extrat sem.
Koszonom a kiegeszitest, biztos valaki hasznat fogja venni!

L♥ve, witch

Miki_asd
Miki_asd Fri, 2018-07-27 10:04

Kipróbáltam mégegyszer 100g rizs, 6,5 dl tej, 15g cukor és még így is kicsit túl édes volt, most ismét kipróbáltam 10 g cukorral, így már egész jó, de lehet ezt lejjebb vinni még szerintem.
Én alapvetően törekszem minimalizálni a hozzáadott cukorfogyasztásomat, mert röviden fogalmazva árt, de tapasztalataim alapján egy kevés cukor sokat tud javítani (/változtatni) egyes ételek (vagy kávé) ízén, a tejberízs cukor nélkül lényegesen kevésbé finom, mint cukorral. Az hogy nekem az én kanalammal, répacukorral (1 szaharóz = 1 glükóz + 1 fruktóz) hatodannyi cukor is elég (kávéskanálra kell cserélnem a receptben az evőkanalat :D ) az érdekesen mutatja, hogy a táplalkozási szokások milyen hatással vannak a cukorigényre. Feltételezem a szokások befolyásolják hogy ki mennyire érzi az édes ízt és annak, aki a nagyon édeshez szokott, annak az édes már nem is édes. Érdekes. :)

witch
witch / witch Fri, 2018-07-27 14:27

En is probalom a hozzaadott cukrot csokkenteni, de ugy hogy inkabb gyumolccsel valtom ki es nem desszerteket fogyasztok. Nem konnyu, de tyuklepesben haladva, azert megy. Az izlesunk is valtozhat, mert gyerekkoromban a cukorkak voltak a kedvenceim, most inkabb a csokolade. Viszont, ha van valami eros motivacio, akkor talan konnyebb elhagyni a cukrot.

meddien
meddien Thu, 2018-04-05 12:06

Ismételten isteni finom :) Köszi a receptet. Ma tettem hozzá a végén vanília aromát is. Bazi jó lett :D

witch
witch / witch Thu, 2018-04-05 13:40

Nagyon orulok, hogy izlett. :o) Koszonom, hogy megirtad!
Jot nevettem azon, hogy "bazi jo lett". :D

L♥ve, witch

Vikis89
Vikis89 / Vikis89 Mon, 2017-04-17 17:10

Kedves Witch!
Abban a hitben éltem az eddigi életemet, hogy rühellem a tejberízst. De mióta elkészítettem a receptedet, azóta megszerettem. :) Rájöttem, hogy csak a boltit utálom. :P :) És milyen isteni, amikor a forró desszertre egy "kis" nutellát is tesz az ember lánya... ;) Köszönöm szépen!

witch
witch / witch Tue, 2017-04-18 03:35

Nagyon orulok, hogy izlett, de ez nem az en receptem. Giada De Laurentiis mutatta be a Food Networkon es miutan kiprobaltam, feltoltottem ide, mert nekem is ez a tejberizs izlett a legjobban. Nagyon jo lehet nutellaval is! :o) Az egyik kedves hozzaszolo ajanlotta, hogy futtassam meg egy kis vajon a rizst, mielott raontom a tejet. Azota mar azt is kiprobaltam, ugy megfinomabb!
Nagyon szivesen tovabbitottam a receptet!

udv: witch

Kerekes Anita
Kerekes Anita Wed, 2015-08-19 20:50

Kedves Witch!
Isteni finom így a tejberizs, mostantól fogva mindig csak így készítem. Köszönöm.

witch
witch / witch Wed, 2015-08-19 23:56

Igazan nincs mit!
Nagyon orulok, hogy Neked is izlet kedves Anita, egeszsegedre!

Tamassch
Tamassch Tue, 2014-12-30 14:50

Nagyon finom lett, igaz kb 1deka vajat raktam bele, de a tej mennyisége nagyon jól el lett találva. Nemkérek többé vizes tejberizset :)
Köszönöm szépen!

BOSZIANYI
BOSZIANYI Sun, 2014-11-16 20:08

A rizst előbb annyi vízzel kell feltenni amennyi ellepi , ha elfőtte a vizet akkor kell forró tejjel felönteni és a cukorral sóval ízesíteni. Többször keverni le ne égjen . A tejet fokozatosan adagolni .. ha már nem szívja be a rizs, akkor lesz krémes állagú,,,,,

Kulináris Túrázó
Kulináris Túrázó / Kulináris Túrázó Mon, 2014-11-03 15:20

Kedves witch!

Ha leírtad, akkor kérlek, ismételd meg még 1x, ne kelljen az összes hozzászólást végigolvasni :-), szóval milyen rizsből készül ez a csoda tejberizs? Mert nagyon nem mindegy!!! Köszi!

witch
witch / witch Mon, 2014-11-03 16:19

Kedves Kulinaris Turazo!

En szemely szerint sima "mezei" rizst hasznalok hozza, ami amugy is van itthon rizseshushoz meg ilyesmihez. De allitolag a rizotto rizs, ami kerek szemu, az is jo hozza. En azzal nem probaltam, mert draganak tartom a tejberizshez. Probaltam egyszer jazmin rizzsel, mert csak az volt itthon, nekem azzal nem izlett, mert azzal nem lesz olyan "ragacsos", ahogy en szeretem. Szoval diohejban ennyi, de ez azon is mulik, hogy Te hogy szereted.

udv:witch

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-09-01 18:55

Igazad van! A tejberizs legyen tökéletes! Én ugyan szeretem benne az enyhén sós ízt (nekem a régi menzás tejberizs volt a favorit), ezért teszek bele egy ki sót, de a tökéletes receptet még keresem. Eddig a tej-víz vegyesen módszert alkalmaztam szemre, de a végeredmény mindig száraz lett. Ki fogom próbálni a receptedet, ahogy Brandboy vajas megoldását is. Köszi a tippeket! :)

MarkManoka
MarkManoka Mon, 2014-05-12 19:10

Ez egyszeruen Isteni finom lett. Koszonet erte. :))
Udv, Monika, Erdelybol.

witch
witch / witch Mon, 2014-05-12 20:16

Igazan nincs mit, nagyon orulok, hogy ennyire izlett! :o)
Udv:witch

t.kriszta69
t.kriszta69 Sat, 2014-02-22 19:17

Szia.Mostanában nagyon rákaptam a jázmin rizsre ( mint köret ) azt szeretném tudni,valaki főzött e már belőle tejberizst és ha igen milyen lett?

witch
witch / witch Sat, 2014-02-22 20:25

Szia! Nekem nem izlett azzal, mert nem lett "ragacsos" a tejberizs. Kulonallo szemek uszkaltak a tejben, de hat izlesek es pofonok.....

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-10-26 21:05

Kedves witch!

Megtalállak, hogy mikor és hogy lettél szakács, hol főzöl,mi a kedvenc ételed, alapanyagod,- mert a neved witch. :)

Viszont mint szakács, ahol kis képekkel a sok finom csodás ételed, sültjeid vannak, nem találom, mert változott a neved,...... - ha azt beütöm, akkor meg egy Gréti nevű hölgy hasonló nevű muffinja jön ki, és nincsenek az ételeid....... :(

Lehet, hogy nem értek hozzá, valamit rosszul csinálok?
puszillak, és várom a segítséget, szép hétvégét!
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Sat, 2013-10-26 21:27

Szia! Csak kattints itt a receptnel a kepemre a witch felirat mellett, nekem
ugy rogton bejott. Mostanaban eleg lassan tolti fel az oldalt a gep, de nem
tudom, hogy hol a hiba, mert az en laptopom sem mai csirke. :o)
udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-10-27 20:02

Kedves witch!

Köszönöm a választ, kipróbálva, úgy bejön. :)

Az enyém se annyira friss gép, na de eddig nem volt gond......., a lényeg, hogy sikeresen megvagy!!!!! :) :D

Éva-Anyóca

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Sun, 2013-01-27 10:33

Jó a recept! Legjobb apró, kerek szemű, rizottónak való rizsből készíteni. Hamar megpuhul, és krémes lesz. Én "Lagris" rizst használok tejberizshez. CBA-ban veszem.
Üdv. Zsóka néni.

witch
witch / witch Sun, 2013-01-27 15:15

Orulok, hogy tetszik a recept kedves Zsoka neni!
Koszonom a tanacsot a rizzsel kapcsolatban. :)
udv:witch

tomodachi
tomodachi Sat, 2013-01-26 11:48

Lehet, sokaknak egyértelmű ezért maradt ki, de én teszek bele egy pici sót is.
Üdv:tomodachi

brandboy
brandboy Thu, 2012-11-22 20:32

Ezzel a "problémával" már én is találkoztam (mármint a nem elég tejes íz kérdésével), és találtam egy nekem nagyon bevált módszert.
A rizst 5-10 dkg vajban megfuttatom.
A koncentrált tejzsír(mert a vaj végülis ez) szinte beépül a rizsszemekbe, és utána akár már sima vízben is kifőzheted, akkor is tejes íze marad.
Ha nem hiszed próbált ki ! És a leégéstől,kifutástól sem kell ezek után félni .

witch
witch / witch Thu, 2012-11-22 20:55

Hmmm...... jol hangzik a Te modszered is. Ki fogom probalni, ha
nem felejtem el. Altalaban ugy jarok, hogy amit gyakran keszitek, automatikusan
csinalom es mar tul keso az ujitast kiprobalni, mert lehet, hogy mindent
beleborogattam az edenybe. :) Ha van otthon, akkor en habtejszinnel
fokozom az elvezeteket.

azsane
Mango / azsane Mon, 2012-11-05 21:50

En meg nem is hallottam rola, hogy tejberizst vizben is szoktak fozni. :) En eleve cukorral egyutt szoktam feltenni, es ha kesz, akkor 3 tojassargajat elkeverek vanilias cukorral, es hozzaadom, a feherjet szinten, csak azt kemeny habba verve. Nagyon finom kremes, habos finomsag a vegeredmeny. :)

witch
witch / witch Mon, 2012-11-05 22:15

Nem veszitettel semmit!
Sajnos rizs meg rizs kozott oriasi kulonbseg van.
Nekem cukorral fozve soha nem lett puha. :(
A Te valtozatod majdnem rizskoch, csak
meg kell sutni, de anelkul is biztos finom. :)

petrezselyem
petrezselyem Mon, 2012-11-05 18:12

Kedves Witch!
A tejbegrízed után ez is elmentve,mert az nekünk nagyon bejött,azóta is úgy csinálom.Gondolom ez is jó lesz,mert néha én is gondban vagyok a tejberizzsel,főleg az arányokkal.Mindig saccra csinálom,vagy sikerül,vagy nem.Hamarosan kipróbálom e szerint a recepted szerint.Előre is köszönöm a receptet!
üdv.:petrezselyem

witch
witch / witch Mon, 2012-11-05 18:56

Kedves petrezselyem!
Remelem ez is izleni fog! A tej lehet, hogy soknak tunik, de
a rizs szinte teljesen magaba szivja. Viszont egy nagyon kicsit
leveses marad. En mindig cukorral egyutt raktam fel foni es
soha nem puhult meg rendesen. Amiota utolag rakom bele, azota
tokeletes.
Nagyon szivesen!
udv:witch

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-11-05 12:13

Teljesen egyetértek Witch! A tejberizsnek tökéletesnek kell lenni! A tulfott se jo...jol írod :) üdv, Torma :)

419
tej 1.3 l
rizs 20 dkg
cukor 6 ek