Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejcsokoládés-karamellás mini tarte

Tejcsokoládés-karamellás mini tarte
Tejcsokoládés-karamellás mini tarte
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A képen tejcsokoládés-karamellás mini tarteokat láthattok, aranyra festett csokoládé dekorációval és aranyporral turbózva. A tortácskák 9,5 cm átmérőjűek, pont egy tortaszeletnyi nyalánkság.

 

hozzávalók / 12 adag

Omlós tészta készítés

Karamellkrém

Csokoládékrém

ajánlat

A sötét csokoládén jól mutat az aranypor és az aranyszínű csokoládédekoráció.

Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tészta készítés

  1. A hideg vajat a liszttel elmorzsoljuk. Ezután jöhet a porcukor, a mandulaliszt és a tojások sárgái, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a krémet.
  2. A hűtőből kivesszük a tésztánkat és két szilikonos sütőpapír között, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Akkora köröket szaggatunk ki belőle, amekkorával a mini pite/tarte formáinkat kényelmesen ki tudjuk bélelni.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, 4-5 percig sütjük őket, amíg a szélei megbarnulnak. Még melegen/langyosan szedjük ki őket a formából (klasszisokkal könnyebb dolgunk lesz így, utána már elég nehezen engedelmeskednek).

Karamellkrém

  1. Egy kis tálat töltsünk meg vízzel, és egy konyhai ecsettel együtt tegyük a tűzhely mellé. Ha van cukorhőmérőnk, az is legyen kéznél.
  2. A cukrot, a vízzel egy lábasba öntjük, és közepes lángon elkezdjük összemelegíteni. Ahogy a cukor feloldódik, és a szirupunk forrni kezd, a fazék belsejét megkenjük a vízbe mártott ecsettel, hogy így megakadályozzuk, hogy a cukorkristályok kikristályosítsák a szirupunkat.
  3. Amikor a szirup eléri a megfelelő hőmérsékletet és színt, levesszük az edényt a tűzről. A cukorszirup 165 fokon kezd karamellizálódni és 170 fokig melegedve már világos, arany színt kap. Innentől kezdve barnulni kezd, kevésbé édessé válik, majd erőteljesebb karamellás zamattal gazdagodik: 180-182 fokon közepesen sötét, 188-190 fokon sötét karamellt kapunk. (Én a közepesen sötét verziót szeretem. Így hát, amikor a hőmérőm 180 foknál jelez, az edényt leveszem a tűzről és pár pillanatra jeges vízbe teszem, hogy a szirupom ne főjön tovább.)
  4. A vajat, a tejszínnel és egy nagy csipet sóval egy másik lábasban vagy a mikróban felforraljuk, és a karamellhez öntjük, szépen lassan, állandó keverés mellett. (Fontos, hogy a tejszínt a vajjal felmelegítsük, hogy a nagy hőmérséklet különbség miatt ne ugorjon össze a karamellünk.)
  5. A karamellkrém a hűtőben 1-2 hétig is eláll.

Csokoládékrém

  1. A csokoládét apró darabokra törjük, és egy hőálló tálba tesszük. A tejszínt (a glükózzal) felmelegítjük, és mielőtt forrni kezd, levesszük a tűzről, majd lassan a csokoládéra öntjük. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz.
  2. Ezután jöhet 75 ml karamellkrém, ezzel is alaposan elkeverjük. Ééés tádáám, kész is a karamellás csokoládé ganacheunk.
  3. Miután tartejaink és a ganacheunk is szobahőmérsékletűvé lett, a ganachet sima csöves nyomózsákba tesszük, és betöltjük vele a kosárkáinkat.
  4. 1-2 órára lesz még szüksége a hűtőnkben, amíg a krém megszilárdul, utána ehetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 18 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 353
elküldve: 1
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hanele

Mióta szakács: 2014.06.04.
13 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis kosárkák, csokis-karamellás sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

505
finomliszt 335 g
mandulaliszt 40 g
porcukor 125 g
vaj 200 g
tojássárgája 4 db
cukor 150 g
víz 25 ml
habtejszín 120 ml
vaj 40 g
1 csipet
csokoládé 200 g
habtejszín 75 ml
szőlőcukor 10 g