Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes kalács tang zhonggal

Tejes kalács tang zhonggal
Tejes kalács tang zhonggal
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Először Szevánál olvastam a tang zhonggal készült kenyérről, és már akkor nagyon megmozgatta a kíváncsiságomat ez az eljárás. Nemrég Évi néni is elkezdte sütögetni a szebbnél szebb tang zhongos kelt tésztáit. Kész, én sem bírtam tovább, mindenképp ki kellett próbálnom, amiről ennyi szépet és jót írtak.

Az, hogy nem csalódtam, nem kifejezés. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a tang zhonggal készült finomságokról. Elképesztően hatalmasra kelnek (csodaszépek), ezáltal könnyűek és puhák, és napokig azok is maradnak. Sikerélmény a köbön. :)

hozzávalók / 4 adag

Tang zhong

A kalács

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tang zhonghoz a vízbe keverjük a lisztet, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Nem kell forrnia, elég, ha csak kb. 65°C-ra melegítjük. Fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön. Kihűtjük. Jó, ha áll egy éjszakát  a hűtőben, de 2-3 napig is felhasználható.
  2. Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy tk cukorral felfuttatjuk.
  3. A kalácshoz a lisztbe vegyítjük a sót és a többi cukrot.
  4. A tojást felverjük, és elkeverjük a langyos vajjal.
  5. A liszthez adjuk a tang zhong felét (a másik felét tegyük a hűtőbe, úgyis hamarosan felhasználjuk egy újabb kalácshoz), az élesztős tejet, a tojásos keveréket, és lágy tésztává dagasztjuk.
  6. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  7. Lisztezett deszkára borítjuk, négy egyenlő részre osztjuk, amiket kissé meggömbölygetünk, majd nyújtófával úgy 20-25 cm hosszú ovális alakra nyújtjuk. A hosszabbik végüknél fogva mindet háromba hajtjuk, 90 fokot fordítunk rajta, így is megnyújtjuk, majd feltekerjük.
  8. A tésztatekercseket kivajazott kenyérformába tesszük egymás mellé, majd letakarva 30 percig ismét kelesztjük.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt. A kalácsot közepesen meleg hőmérsékleten 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha túlságosan pirulna, az utolsó 10 percre takarjuk le alufóliával.
  10. A kész kalács tetejét vajas ecsettel kenjük át, hogy csillogós legyen.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 783
elküldve: 0
receptkönyvben: 121
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kalács, kalács tang zhonggal, tejes kalács

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PappKata
PappKata Fri, 2015-01-23 19:57

Kedves Fahéj!

Most próbáltam először a tang zhong technikát, nagyon megtetszett, úgyhogy biztos nem utoljára fogom használni :) A leírásnál kicsit gondban voltam, hogy hova "tűnt el" a tejből a 2. dl, de aztán a lisztmennyiséget elnézve, a hozzávalókban szereplő 2 dl-t tettem bele, és szuper lett. Még csak most fogom betolni a sütőbe a kalácskát, de már most szerelmes vagyok! Könnyűnek tűnik a tésztája, és a leírások alapján biztos vagyok benne, hogy nagyon puha is marad. Alig várom, hogy kész legyen :)
Köszönöm ezt a csodás receptet!
Kata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2015-01-24 12:14

Kedves Kata!
Szerintem sem fogod megbánni, hogy kipróbáltad ezt a technikát. Pihe-puha imádni való kalácska lesz ebből a tésztából, aminek egészen vékony marad a héja. A végeredményről azért majd számolj be, légy szíves. Nagyon kíváncsi vagyok, neked hogy válik be.
Üdvözlettel: Fahéj

PappKata
PappKata Sat, 2015-01-24 16:01

Kedves Fahéj!

Ahogy az várható volt: Isteni lett! :) Tényleg nagyon puha, az íze pedig, hmmm.. mennyei :) Az biztos, hogy soha többet nem veszek bolti kalácsot, ennek a nyomába sem érnek!
Most sül a sütőben az újabb adag, ez most a szüleimnek készül meglepetésként.
Legközelebb kipróbálom úgy, hogy a tésztát megkenem kevés olvasztott vajjal, megszórom porcukros dióval, és úgy tekerem fel. Kíváncsi leszek.
Köszönöm szépen még egyszer! Kata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2015-01-24 19:21

Nagyon örülök!!! :) Tudtam én ezt, de akkor is. :) A szüleidnek pedig milyen kedves meglepetés lesz! A diós megoldás biztos nem fogja elrontani, sőt. Én meg csokidarabkákkal akarok hasonlót készíteni.
Szép hétvégét! Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-10-21 13:35

Szia Fahejka! Elkeszitettem a kalacskat, illetve nekem buktacskak (jo nagyok lettek). En negyet szilvalekvarral, negyet nutellaval toltottem meg. Mivel jo szorosan voltak a formaban, igy nem tudott kifolyni a lekvar, ami a lejobban szokott engem mergesiteni ha lekvarral toltok meg valamit. (itt ugyanis nem tudok kemeny lekvarhoz jutni) Szoval a tesztaja nagyon nagyon finom lett, tenyleg jobb mint hagyomanyosan sutve, es igaz, hogy meg a harmadik napra is (maradt egy szem es) meg mindig puha volt. Ezutan csak igy fogok kelttesztat kesziteni. Koszonom a recit es a jo tanacsot, ha egyszerre elkeszitek tobb adag thang-zhongot es a hutoben (vagy meg a melyhutoben is lehet) tarolom akkor nem tobb munka van vele mint eddig volt a keltteszta keszitesevel:) Puszi, Veronika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-10-21 16:36

Szia Veronika!
Jaj de jó, hogy neked is bevált ez a módszer! És tényleg, mért ne lehetne mélyhűtőben is tárolni egy-egy adagot? És valóban, nincs vele több munka, mint rendesen, szóval nagyon megéri. Én kiflit sütöttem így hétvégén, és nagyon-nagyon finom lett. Pár nap múlva megjelenik a receptje. Csak ajánlani tudom azt is.
Szép hetet! Puszi: Fahéj

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-10-19 18:19

Engem is elkapott a tang zhong sütési hév! Mindent kipróbáltam ezzel a technikával. Nekem nagyon tetszik,mert a kalács,pogácsa tésztája nagyon finom puha marad napokig.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-10-19 21:03

Ez így igaz! Ma kiflit sütöttem vacsira ezzel az eljárással, és szuper finomak lettek! :)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-15 22:10

CSODÁS kis puffancska lett!!! Jó recept, ki fogom próbálni! Köszi a megosztást Fhjjjka :) tetszik a "sikerélmény a köbön" kifejezés, mert én is kipróbáltam a tang zhongos módszert és totál egyetértek veled! Kellemes hetet, puszi, T:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2013-10-15 11:20

Kedves Fahéj!
Gyönyörű a kalácsod. Azt hiszem én is megfertőződöm a tang zhonggal, máris megyek és elkészítem. Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Üdvözlettel: Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-15 13:21

Kedves Piroska!
Én is nehezen álltam neki, mert ugye lisztet kevergetni, besűríteni, kihűteni, annyira macerásnek gondoltam. De abszolut nem az, a tang zhong pillanatok alatt kész, és lehet egyszerre 2-3 adaggal is készíteni, mert a hűtőben eláll 1-2 napig. Én, mióta ezt az első kalácsot megsütöttem, folyamatosan sütök tang zhonggal,és nagyon bevált, minden olyan finom kalácsszerű tőle. Szóval neked is csak ajánlani tudom.
Puszi: Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-10-15 10:40

Kedves Fahejka! Ezt ki kell, hogy probaljam nekem is! Gyonyoru duci es szep fenyes kalacska.
Koszi a reszletes beszamolot rola! Nekem is furdalja mar egy jo ideje ez a technika az oldalamat.
Puszi, Veronika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-10-15 13:15

Kedves Veronika!
Érdemes kipróbálni, mert nem macerás, és nagyon finom, az állaga meg valami hihetetlenül puha. Szóval csak rajta, csak ajánlani tudom! :)
Puszi: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-16 15:57

Hát persze! Azt ne futtasd fel, hanem keverd a liszthez, és azonnal lehet dagasztani. Legalábbis egy japán lány így magyarázta a youtube-on. :)

701
víz 2.5 dl
finomliszt 5 dkg
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 6 dkg
1 teáskanál
tojás 1 db
vaj 5 dkg
tej 2 dl