Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes kenyérteknős

Tejes kenyérteknős
Tejes kenyérteknős
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer volt, hol nem volt... írhatnám a hosszú mesét a kedves kis kenyérteknősről, aki annyira szeretetreméltó, kedves és szép, hogy mindenki tátott szájjal bámulja akinek a sütőjéből véletlenül előtéved. Bizony ez a nem is olyan kicsi teknőc az igazán forró helyeket szereti búvóhelyéül választani, hol itt hol ott, aztán 1-2 nap és madárlátta morzsát sem hagy maga után...
A formázás ihletőjét itt, az eredeti (vékony kérgű, puha szendvicskenyér) receptet katica formában pedig itt találjátok.
További képek az én tekimről: itt.
 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szendvicskenyér stílus, vagyis a puha és vékony kéreg mellett egy olyan kalácsos bélzetű kenyeret kapunk, amelynek 2-3 nap múlva is simán elhisszük, hogy 1 órája került ki a sütőből. Puhasága és foszlóssága miatt (is) kicsi gyerekes szülők különös figyelmébe!
Szuper kis reci, nyugodtan próbálkozzatok más alakokkal is, hajrá kreativitás! Sem hosszas dagasztást sem kenyérsütőgépet nem igényel!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk és 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és az aszkorbinsavat, közepébe mélyedést formálunk, amibe beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat és a vizet, majd az élesztős tejet is.
  3. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, ha szükséges némi plusz lisztet adunk hozzá (érdemes 50 dkg-val indítani és 5-10 dkg-ot magunk mellett tartani pluszban). 2-3 percig dagasztjuk (gyúrjuk), majd lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  4. A megkelt tésztából a levegőt kinyomkodjuk, átgyúrjuk, majd tetszőleges alakra formázzuk. A teknős formánál a lábak, fej és farok szélső részére helyeztem RÁ a középső nagy cipót. Pengével, vagy nagyon éles késsel vághatunk mintákat a páncélba, vagy más alkatrészekbe! Mivel a tészta kissé ragacsos a szemhez használt apró golyóbisok mindnenféle extra segítség nélkül feltapadtak a helyükre.
  5. A fényesre szánt testrészeket (itt most páncél és nyakörv) kenjük meg tojássárgával. A szemnél a kis golyók egyik felét is először tojássárgába mártottam, majd mákba és a tiszta felüknél tapasztottam őket a fejre.
  6. A maggal szórni kívánt helyeket is érdemes megkenni tojássárgával (vagy enyhén vízzel), illetve ha csak kevés magot szeretnénk feltenni (mint a végtagokon jelen esetben) azokat enyhén nyomkodjuk a felületbe.
  7. A megformázott, de még nyers kenyeret további 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített 200 fokos párás (a sütő legalsó polcára helyezett rácsra egy kis jénaiban vagy más tűzálló edényben 2-3 dl vizet teszünk) sütőben kb. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 764
elküldve: 0
receptkönyvben: 87
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tejes szendvicskenyér gyerekeknek, teknős kenyér

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-12-14 20:51

Kedves livedli, esetleg egy pár csepp citromlevet adhatsz hozzá helyette, vagy egyszerűen hagyd el, olyan tűrhetetlen nagy változást szerintem nem fog okozni! Üdv: Elif

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-11-25 14:10

Kedves Elif!Ez tök állat!Nagyon guszta és aranyos.Meglepinek is, de az a baj, hogyha ilyen szép és aranyos, sajnálnám megenni.De elmentve, és el fogom készíteni!!:-))))Köszi, ügyes vagy! Éva-Anyóca

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-11-25 15:08

Kedves Éva-Anyóca, nagyon örülök, hogy tetszik... mi is tróbáltunk kíméletesek lenni vele, először a végtagjai fogytak el, na meg a farkincája :D, végül én voltam a kegyetlen aki egy határozott mozdulattal lefejeztem szegényt, mert más nem vállalta be. :) Üdv: Elif

szosa2
szosa2 Thu, 2010-11-25 13:00

Nagyon jó!!! Fázis fotók esetleg nincsenek fent a blogodon vhol?? Éva

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-11-25 15:05

Kedves Éva, köszönöm, sajnos nagy rohanásban készült, így a fázisfotók ezúttal elmaradtak... Ha legközelebb készítem mindenképp pótolni fogom a hiányosságot! Üdv: Elif

461
kenyérliszt BL80 55 dkg
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
napraforgó olaj 0.6 dl
élesztő 3.5 dkg
cukor 1 teáskanál
1.5 tk
tej 2.5 dl
víz 1.25 dl
aszkorbinsav 1 csipet