Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes puliszka

Tejes puliszka
Tejes puliszka
6 perc / előkészület: 1 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban ettem utoljára...

Nagytatám (igen, ez azon a vidéken volt, ahol a nagypapákat nagyon kedvesen csak tatának hívják), szóval nagytatám nyaggatta hébe-hóba nagymamámat, hogy főzzön neki puliszkát. Mert a gyerekkorára akart emlékezni vele. Talán emiatt is, de nagyon szerette. Mindenki húzogatta a száját, de aztán csak elkészült az a puliszka, és élmény volt látni, ahogy tatám falatozta. Én mindig nehezen kóstoltam meg, alapból nem szerettem (abban az időben nem illett), de az első kanál után mindig megállapítottam, hogy nem is olyan rossz ez. Aztán sajnos emlékké váltak a nagyszüleim, s velük együtt emlék lett a puliszka is. Soha többé nem ettem, csak egyszer-egyszer anekdotáztunk róla a húgommal. Viszont egyre erősebb lett bennem a vágy, hogy egyszer én is elkészítsem, csak úgy nosztalgiából, csak egyszer. A kukoricadarát is megvettem már hozzá többször is, de valahogy sose készült el az a puliszka. Egészen máig. Ma viszont nekiálltam, és pillanatok alatt meg is lettem vele. És már öntöttem is a tejet, szaggattam bele a galuskákat, és fogtam a kanalat... Egyszerűen ujjongtam, mikor végre megkóstolhattam. Nem is tudom, örültem-e ételnek ennyire valaha is. Hihetetlen érzés volt. Az a forró, sós kukoricakása a hideg, édes tejjel. Kimondhatatlanul egyszerű, de mégis fenséges ízek. És az emlékek, amiket az ízek hoztak elő! Eszméletlen időutazás volt.

Drága Nagytatám! Bizton ígérhetem, hogy gyakran el fogom készíteni a puliszkádat, mert most már értem, miért volt a szívednek olyan kedves.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A forró puliszkát hideg tejbe szaggatjuk, viszont ha kihűlt, akkor meg forró tejbe. Mindkettő nagyon finom.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricadarát enyhén sós vízben feltesszük főni. Állandóan kevergetve jól besűrítjük. Arra számítsunk, hogy állás közben is fog még sűrűsödni.
  2. Egy mélytányérba hideg tejet öntünk, és vizes kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a forró kukoricás masszából.
  3. Úgy eszegessük, hogy kanalunkba puliszka is, tej is kerüljön egyszerre.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 89 456
elküldve: 3
receptkönyvben: 398
elkészítve: 28/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, vacsora
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kukoricakása tejjel, puliszka tejjel, puliszka

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wolfildi
wolfildi Sun, 2019-08-04 14:30

Kerestem a puliszkára, és a rendszer a Tiedet adta ki elsőnek. Szia Évike!!!!!! Megyek főzni. A mai ebédünknél valahol ott lesz Puskás tata is, aki nekem is inkább Tata volt, mint Jani bácsi...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2019-08-20 10:40

Szia Ildi! Most vettelek észre, mert ritkán járok errefelé...
Megcsináltad a puliszkát? Én azóta is nagyon szeretem, bár szerintem ahhoz az is kell, hogy ne legyünk rákényszerítve kétnaponta. :)

frenchbullie
frenchbullie / frenchbullie Tue, 2014-10-07 06:18

Kedves Fahéj!

Ahogy olvastam a történetet a Tejes puliszkáról, bizony összeszorult a torkom, és könnybe lábadt a szemem, mert anyai nagyanyám, Mama jutott eszembe... Ő csinált ilyen ételt gyakorta, és éppen így. Ez volt a leves:-)

De főételként készítette rakva is a puliszkát, juhtúróval, mellé pedig fokhagymás- tejfölös öntött salátát tálalt. Nos, őszintén szólva, ez a fura salátaétel nem tartozott a kedvenceim közé, de a puliszkát akár tejjel, akár juhtúróval a mai napig szeretem, és készítem. Időnként anyámat is meglepem vele, olyankor nosztalgiázunk, falatozás közben...

Szép napot! Anita

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-10-07 18:58

Kedves Anita!
Ó, az öntött saláta! :) Emlékszem, én is mindig fújoltam, mikor nagymamám ezt tálalta, de aztán mindig megkóstoltam, és szerettem. Eszembe jut néha, hogy el kéne készíteni, ha csak egyszer is, nosztalgiából. Aztán semmi se lesz belőle. Nem egy csodálatos látvány, de szerintem finom. Jó, hogy eszembe juttattad. :)
Üdv: fahéj

márta66
márta66 Thu, 2015-11-19 10:33

Gyerekek! ez tényleg tiszta nosztalgia utazás:-) Ahogy olvastam a 'story'-dat kedves Fahéj, bizony, nekem is könnybe lábadt a szemem! Erdélyi származású nagymamám készítette nekem nagyon régen, amikor a téli vizsgaidőszakban egy nehezebb vizsga után felugrottam hozz. Amikor főztük a puliszkát, azt mondta, hogy addig kell a fakanállal "dagasztani", amíg már jól szuszog. Én a sajtos puliszkát szerettem a legjobban, de a tejes is finom volt... Pontosan ugyanúgy voltam, mint Te: számtalanszor elhatároztam, na most főzök puliszkát, meg is vettem a darát, aztán valahogy elmaradt az elkészítése:-(
A puliszkáról kevés szó esik manapság, bezzeg a polenta! A puliszka, ami a "miénk", vajon miért divatja-múlt ?
Na és az öntött saláta! Másik nagymamám készítette, de nekem a látványa miatt rémálom volt, meg nem ettem volna:-) Felnőttként kóstolva jöttem rá, hogy milyen finom!!! :-)
Üdv nektek, Márta

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-11-19 20:10

Kedves Márta!
Örülök, ha szép emlékeket ébresztett benned a sztori. Hogy miért annyira mellőzött manapság a puliszka? Talán mert túl egyszerű, talán mert nagyrészt szegény emberek eledele volt. Amikor elmúltak a szűkös idők, örültek, hogy különbet is főzhetnek, így szegény puliszka mellőzötté vált. Pedig igazán finom.
Az öntött salátát én szívesen megettem, bár valóban nem volt egy felemelő látvány. :))) Na azzal is úgy vagyok, hogy egyszer elkészítem, de mindig halogatom, ugyanis csak találgathatom, mi lehetett abban az öntetben. Nincs receptem hozzá. Sajnos. Pedig az is finom volt.
Üdvözlettel: Fahéj

gondine
gondine Wed, 2014-12-03 19:03

Kedves Fahéj! Isteni volt a tejes puliszka, éppen most ettem meg :) a párom nem ismerte, de én sósan ő édesen ette, mindketten élveztük ezt a kellemes ételt, köszönöm, hogy felraktad. Gondi Regina

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-12-03 21:06

Kedves Regina!
Ez volt életed első puliszkája? Vagy ettél már máskor is? Kíváncsi lennék. S ha még nem ettél, vajon mitől keltette föl az érdeklődésedet?
Mindenesetre nagyon örülök, hogy ízlik. Mindig jó étvágyat hozzá!
Üdv: Fahéj

frenchbullie
frenchbullie / frenchbullie Wed, 2014-10-08 07:55

Kedves Éva!
(Az egyik hozzászólásnál úgy láttam, hogy Éva a keresztneved, remélem nem leszek indiszkrét, ha én is így szólítalak:-))
Nekem nem az öntött saláta látványával volt gondom gyerekkoromban, inkább az erőteljes ecetes illat és a fonnyadt saláta-állag tántorított el. A salátafőzeléket sem szerettem, és felcseperedvén sem kedveltem meg, nálam a saláta csak ropogós frissen játszik. Ecet helyett pedig - ha lehet - citromot szoktam használni az ételekbe. Úgyhogy egyes egyedül az én hibám, hogy az öntött sali meg én nem találtunk egymásra:-)
A Mamám erdélyi felmenőkkel bírt, és meg volt róla győződve, hogy ez egy tipikus erdélyi étel. Ezért meglepődtem kicsit, mikor a későbbiekben Zalában felnőtt anyósomnál is találkoztam ezzel az étekkel, annyi változtatással, hogy ő kihagyta belőle a tejfölt. A saláta neve is megváltozott, döglött vagy döglesztett salátának hívják, ami kicsit bizarr elnevezés, szerintem:-)

Ha már eszedbe juttattam, biztos elkészíted valamikor az öntött salátát, és ha felteszed az általad preferált receptet, talán még én is kedvet kapok az elkészítéséhez:-) Ugyanis eddig minden recepted bevált, amit kipróbáltam, köszönet érte!!! Mostanában a kenyérkéid között keresgélek, mert a régi hagyományos helyett sikerült beszereznünk egy remek légkeveréses tűzhelyet, amivel megint öröm a sütés-főzés.
Üdv: Anita

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-10-08 14:52

Kedves Anita!
Az én nagymamámnak is voltak erdélyi felmenői, nálunk onnan az öntött saláta. Ő nem tett hozzá tejfölt, de lehet, hogy ez csak egyéni dolog volt.
Köszönöm, ha tetszenek a receptjeim, mind kipróbált, általam szeretett recept, úgyhogy vállalom értük a felelősséget. :)
Ha az öntött salit elkészítem, fel is teszem, ígérem. (Salátafőzeléket viszont az életben se fogok feltenni, mert én se szeretem. :))) )
Üdvözlettel: Éva

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Sat, 2014-10-04 12:10

Kedves Fahéj!

Történedet olvasásakor több ponton is nosztalgikus hangulatba kerültem. Egyrészt mert már én is vettem két-három alkalommal kukoricadarát, még évekkel ezelőtt, azzal a céllal, hogy na most ebből bizony puliszka lesz. Sosem lett.
Aztán most kaptam egy csomaggal megint, és gondoltam, hogy na most!
A tatám nekem is Tata volt, mindkettő alföldi. :) Apai Tatának még tatasapkája is volt, azzal a kis pöcökkel a tetején. Mindig megvicceltük, hogy majd egyszer sutyiban levágjuk róla a kis pöcköt, de sosem mertük, mert Tata azzal együtt volt a Tata. :) No meg a Mama sem engedte volna, hogy az ő "csillagbogarai" ilyet tegyenek. :)
A puliszkának ezt a formáját viszont nem ők, hanem anyukám készítette nekünk, még gyerekkorunkban, mert egyedül nevelt minket és ez olcsó volt, édes, és laktató. Szerettük. :)
Én valamiért meleg tejre emlékszem, de megkérdem majd anyukámat, hogy is volt. Jövő héten az öcsém, aki Ausztriában él, meglátogat, és azt hiszem egy kis adagot készítek ebből, kíváncsi vagyok, emlékszik-e. Mert a bátyám emlékszik, az biztos!! :) És rögtön eszembe jutott a tejleves is, ami az ő kedvence volt.
Ejj, de jó volt ez a kis nosztalgia! :) Köszönöm, és a receptet is, majd beszámolok a sikeréről! :)
Szép napokat!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-10-04 14:02

Kedves Pindurka!
Remélem, szép emlékeket ébreszt majd ez az étel, ha együtt kanalazzátok az öcséddel.
A meleg tejes változatra azért emlékezhetsz, mert ha már kihűlt a puliszka, akkor forró tejbe szaggatták. Így a puliszka kissé átmelegedett, viszont a tej épp kellő hőmérsékletűre hűlt, hogy enni lehessen. Jól ki volt ez találva. :)
Írtad, hogy édes volt, amit anyukád készített. Ebben nincs cukor, viszont nagyon enyhén inkább sós, emiatt a tej, amivel esszük, tűnik édesebbnek. Nem tudom, erre emlékszel-e, vagy édesanyád esetleg cukorral főzte. Én olyat még nem kóstoltam, csak gondolom, olyan is lehet.
Jó étvágyat hozzá! Üdv: Fahéj

Murhauz
Murhauz / Murhauz Tue, 2012-10-09 19:16

Sziasztok! Nagyon szeretem, amikor kicsi voltam és Mamiéknál nyaraltam mindig ezt kértem reggelire. Úgy tűnik ezt az ételt a Taták nagyon szeretik, mert nálunk is az ő kedvence volt (valószinűleg a Taták egy térségből származnak, ahol népszerű volt?? az én Tatám tótkomlósi volt) Mi szoktuk enni kolbászzsírral és cukorral is, mindegyik fincsi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-10-09 20:20

Szia!
A én Tatám meg gyulai volt, úgyhogy tényleg egy vidék. De szerintem az Alföldön sok helyen így szólítják a nagypapákat, mert a szatmári papám is Tata volt, sőt még Erdélyben is hallottam így. :) Olyan kedves név ez egy aranyos nagypapának. :)
Üdv: Fahéj

vcsillu
vcsillu Mon, 2012-09-24 22:08

Imádom!! Igaz, én cukrozom a tejet, a mai napig főzök néha magamnak. :))) Nekem is a gyerekkoromat idézi vissza. Mi (kukorica)gancának hívtuk.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-09-25 12:35

Örülök, hogy ennyi híve van ennek az egyszerűbbnél is egyszerűbb finomságnak! :)
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Mon, 2012-09-24 15:47

Kedves Fahej!
Koszonom a receptet, feltetlen ki fogom probalni!
Errol csak a paromtol hallottam, O a nagyszuleinel
ette gyakran. Szerintem csak az nem szereti, akinek
muszajbol kell/kellett ennie. Viszont mikor ilyen csodas
emlekek fuzodnek hozza, akkor a legegyszerubb etel is
mennyei manna lesz. :)
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-09-24 16:37

Kedves Witch!
Ez így igaz! :) Én nagyon szeretem, és mióta először elkészítettem, azóta már többször is. És tejbedara szerűen is, és imádom. Hiszen nem muszájból eszem... :)
Szép hetet kívánok! Fahéj

Era969
Era969 Sun, 2012-06-24 16:19

Édesanyámtól tanultam. Amikor nyaggattuk, hogy kéne valami édesség, akkor csinált nekünk ilyet .Csak mi még megszórtuk cukorral .Jó érzés volt ,hogy itt köszön vissza a recept.:-)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2012-06-22 15:12

Kedves Fahéj! Annyira kedves a történeted, meghatódtam! Mifelénk is Tata (sajnos, csak volt) a nagypapa. A tejes puliszka nekem is a gyerekkoromat idézi, gyakorta ettünk vacsorára. Nálunk azonban nem merült feledésbe, ha nem is gyakran, de főzök a puliszkát. A Lányom rendszeresen tejjel kéri, amúgy a csirkemájas a kedvenc. De juhtúróval és sült szalonnával rakva sem utolsó:-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-06-22 18:17

Nálunk csak a tejes változat dívott, de fogadom, hogy kipróbálom a többi verziót is, mert nagyon érdekelnek. :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-06-22 09:53

Kedves Éva!
Ez a történet milyen megható, szívet melengető... rögtön a saját nagyszüleimet juttatja eszembe. Még soha nem ettem ilyen ételt, de fölkeltetted az érdeklődésemet és ki fogom próbálni. A fotód megint csodás! :)))
Még annyit kérdeznék, hogy a tejbe kell cukrot tenni vagy csak simán beleszaggatni a kukoricadarát?
Puszi és szép napot!
Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-06-22 18:15

Kedves Edit!
A tejbe nem kell semmi, csak a megfőtt, forró puliszka. De az enyhén sós puliszka szuperül kiemeli a tej édeskés ízét, amit egyébként észre sem veszünk, ha csak magában isszuk.
Remélem, ha elkészíted, tetszeni fog Neked is.
Puszi: Éva

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2012-06-21 16:46

Kedves Fahéj!
Nemrég kinéztem egy receptet, aminek a neve:" Dédi prószája". Ez egy tepsis lekváros édesség lett volna. A következőket írták: -" A kukoricadarát tejjel leforrázzuk, és addig keverjük, amíg sima lesz."
Nem értettem, mire érti, hogy "sima lesz" amikor már eleve leforrázás után sima volt. Tehát, úgy csináltam, ahogy írta, és lett belőle egy nagyon kemény édesség. El is ment a kedvem a kukorica darától. Most meg láttam ezt a receptet, és látom, hogy főnie kell a darának. Hát ez lehetett a baj, hogy nem főztem, mert nem írta. Ezt a receptet elmentettem, és elkészítem, nagyon jól hangzik, és a kép is étvágy gerjesztő!
Üdvözlettel: Miss Sweetly

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-06-21 18:18

Kedves Miss Sweetly!
Igen, hallottam már arról a máléról is, de nálunk nem készítették. Ismerősöknél ettem talán egyszer. Így a készítését se ismerem, de azt tudom, hogy többféle ételt neveznek puliszkának illetve málénak, amik abban egyeznek, hogy kukoricadara vagy -liszt van bennük. A darának természetesen főnie kell, de az is elképzelhető, hogy a sütőben fog "megfőni" a hozzáöntött tejben. Közben megkerestem a "Dédi prószáját". Ott tényleg nem kell főzni a kukoricalisztet, csak leforrázni. Ahogy olvastam, ennek a masszának olyasminek kell lennie, mint egy piskótatészta, és a tojáshab az, ami majd levegősebbé, azaz puhábbá, könnyebbé teszi a sülés során. Vagy mint egy felfújt, ahhoz tudnám hasonlítani, mint a rizskoch, ahol szintén a tojáshab lazítja a tésztát. Vigyázva kell beledolgozni a tojáshabot, csak fakanállal, finom mozdulatokkal, egyébként összetörik, és nem lesz könnyű a tészta. Remélem, tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2012-06-21 21:12

Igen, pontosan ez a változat volt. Kevertem ahogy írta, de miután 15 perc után sem puhult, illetve nem láttam semmi változást, óvatosan belekevertem a tojáshabot. Mikor megsült, több helyen kemény maradt a dara benne. Ez volt az első alkalom, hogy kukorica darával dolgoztam. Most már tudom, hogy kukorica lisztből kell csinálni, ami nem egyenlő a kukorica darával. Megpróbálom majd újra, hátha siker élményem lesz. Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Miss Sweetly

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-06-20 20:06

Kedves Fahéj!
Most én is nosztalgiázom. Mi is ettünk gyerekkoromban hideg tejet meleg puliszkával. A puliszka tetejére keményre főtt házi szilvalekvárt tettünk, vagy a forralt tejnek azt a finom vastag édes fölét, ami a forralás utáni másnapra képződött. A receptedet olvasva jut eszembe, hogy se a gyerekein, se az unokáim ilyet soha nem ettek. De ami késik nem múlik, most bepótolom. Megpróbálhatod a hideg aludttejet (joghurtot) is meleg puliszkával az is finom. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-06-21 07:38

Kedves Piroska!
Az én gyerekeim se ettek soha. Most, hogy elkészítettem, éppen nem voltak itthon. Kíváncsi vagyok én is, mit szólnának hozzá.
Ez az aludttejes változat nagyon kíváncsivá tett, ki is próbálom majd, ha sikerül olyan tejet vennem, ami hajlandó lesz megaludni. Manapság már ez is kuriózumnak számít, ha egy tej megalszik és nem megpenészedik, megkeseredik, stb, a sok műcucctól, amit beletesznek.
Egyébként ismerős egy kicsit a hideg aludttej + meleg sós étel ízhatás, mert a másik ágon a nagyszüleim, akik svábok voltak, így ették azt a bizonyos strudlit (fenn van az oldalamon), ami eszméletlen finom volt aludttejjel.
Üdvözlettel: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-06-20 19:44

Köszi, Gabi! Ránézek a képre és kedvem támad enni, pedig degeszre tömtem magam palacsintából délután, most meg már késő van, hogy egyek.
Pussz! :)

andora22
andora22 Wed, 2012-06-20 10:56

Az én Tatám is szerette...,már Ők sincsenek huszonéve...
Köszönöm a receptet, megpróbálom, hátha a dédunokájuknak (akit nem is ismerhettek) ízlik majd!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-06-20 14:34

Hát igen, érdekes, ősi, egyszerű ízek. De aki nyitott rá, annak ízleni fog, már csak az érdekesség miatt is, hogy lám, ilyesmiket ettek régen.

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-06-20 10:14

Nagyon megható a történet, könnybe lábadt a szemem...nekem is van itthon kukoricadara, ami csak sorsára vár...:-))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-06-20 14:31

Hát akkor rajta! :)) Én odáig vagyok érte. Hogy az íze vagy az emlékek miatt, azt meg nem tudnám mondani, de szerintem finom. :)

321
kukoricadara 100 g
víz 0.5 l
0 ízlés szerint
tej 0.5 l