Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejeskávé torta

Tejeskávé torta
Tejeskávé torta
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Koffeinista vagyok... így amikor az egyik kedvenc angol nyelvű oldalamon felfedeztem ezt a sütit, tudtam, el fogom készíteni. Persze nem én lennék, ha recepthű maradtam volna: változtattam ezt, azt... :-D Az eredmény: finom, könnyű, krémes, rafinált, enyhén kávés... éééés pár szeletet betettem a fagyasztóba: parfétortaként is tökéletes! Zseniális!

Nagyon jól variálható, írom az ötleteimet:

1. Az eredeti tésztaalap 5 tojásos kakaós piskóta volt, én ennél rafináltabbnak éreztem, ha van a tésztában darált dió, mogyoró, esetleg mandula. A liszt/darált magok/kakaó aránya bárhogy variálható, csak a tojások mennyiségének feleljen meg. A vizes piskóta szerintem könnyebb (és takarékosabb), így ezt választottam. Lisztből bármilyet használhatunk: rizsliszt, kukoricaliszt, gm. lisztkeverék v. ha nem cél a gluténmentesség, akkor sima liszt, rétesliszt.

2. A krémbe tett cukor mennyisége a család ízlése szerint változtatható. Nálunk elég volt a két kanálnyi, az eredetiben 75 gr-ot ír.

3. A két krémréteg közé szórtam kakaóport (ez lehet cukrozott is), nekem tetszik benne.

4. Előre elkészíthető, fagyasztható, finom... kell ennél több?

hozzávalók / 6 adag

tészta hozzávalói

krém hozzávalói

ajánlat

Könnyed, krémes, előre elkészíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta hozzávalói

  1. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral és kanál vízzel habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a liszt és darált dió elegyét, egyneművé keverjük.
  4. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd a kész tésztát sütőpapírral bélelt formába öntjük.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg piros nem lesz a teteje; tűpróbával ellenőrizzük. A megsült tésztát kivesszük a formából, a papírt lehúzzuk róla, hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt tésztát visszatesszük az eredeti formába, így kerül rá a krém.

krém hozzávalói

  1. A tejszínt elkezdjük habbá verni, amikor már krémszerű, hozzáadjuk a habfixálót, és ezzel is verjük pár percig.
  2. Hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt. Kikeverjük, majd megfelezzük a krémet.
  3. A krém egyik felébe belekeverjük a vaníliás cukrot.
  4. A kakaóport és a kávét 1-2 teáskanál vízzel simára keverjük, majd 2-3 részletben a krém másik feléhez adjuk. Kóstoljuk közben, így az ízlésünknek megfelelően lesz kávés a krém, illetve cukrot is tudunk még hozzáadni, ha szükséges! Ha gyerekeknek készül, használhatunk cappuccino port vagy koffeinmentes kávét is.
  5. A formába visszatett tésztára simítjuk a kávés krémet, amit megszórhatunk 1 evőkanálnyi kakaóporral. Erre rásimítjuk a fehér krémet.
  6. A sütit 3-4 órára hűtőbe tesszük. 3 órányi hűtés után még ilyen (enyhén) lágy a krém, mint a képen. Másnapra keményebb lesz. Avagy 2-3 órára fagyasztóba tesszük, és parfétortaként kínáljuk. Mindkét verzióban zseniális!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 576
elküldve: 6
receptkönyvben: 212
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés torta, tejszínes kávétorta, kávékrémes torta, gluténmentes

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Thu, 2014-06-05 20:30

Szia! 28-as formára szól a recept. A képen csak fél adag van, ez kicsiben (18 v. 20 cm az átmérője...) sült. Üdv, Hajni

zsazsa9
zsazsa9 Thu, 2014-05-08 20:37

Cukrozott dióval készítettem el, mert csak ilyet találtam a boltban, ráadásul a cukor adagot se csökkentettem, mégis teljesen jó lett a tészta. :) Gondolkoztam azon is, hogy milyen tejfölt vegyek, aztán végül 20%-osat használtam. Egyelőre minden szupernek tűnik, alig bírom kivárni, hogy megdermedjen a hűtőben! :) Köszönöm a receptet.
Ja, és külön klassz, hogy nem kell a hozzávalókat méricskélni, elég csak egy evőkanál.

500
tojás 4 db
víz 1 evőkanál
cukor 5 csapott ek
rizsliszt 2 púpozott ek
dió 1 marék
1 csipet
habtejszín 500 ml
tejföl 250 ml
habfixáló 4 teáskanál
porcukor 2 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 teáskanál
instant kávé 2 teáskanál