Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-császárszalonnás galette

Tejfölös-császárszalonnás galette
Tejfölös-császárszalonnás galette
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mennyei lepényke, igen sokoldalúan variálható....csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek....persze, olykor az is, mit találunk a hűtőben....nem macerás, egyszerű az elkészítése, csinos is :).....a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk, akár ebédre is.....csak úgy olvad a szánkban, s árad szét az isteni ízkavalkád......vendégvárónak, bulikra, összejövetelekre kiváló.....ha kipróbálod, függőséget okozhat :).....azért próbáld ki bátran :)......

hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

A feltéthez:

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a tejfölbe öntjük a vizet és szórjuk a sót, összekavarjuk, a lisztes morzsalékhoz adva összegyúrjuk őket, gombóccá formáljuk, folpack fóliába csomagoljuk, 20 percre hűsöltetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a további hozzávalókat, darabolunk, szeletelünk, a tejfölt összekavarjuk a belenyomott fokhagymával, beleszórt sóval.
  2. Ebből 4 db 20 cm átmérőjű lepényke lesz. Egy darab sütőpapírra körberajzolunk egy kb. ekkora átmérőjű tányért, majd megfordítjuk a papírt, hogy ne a ceruzás felén nyújtsunk majd. Kivesszük a tésztát a hűtőből, s nagyjából 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyikből 1 lepényke lesz.
  3. Két sütőpapírral bélelt tepsire lesz szükségünk, mert egybe nem fér, csak kettő lepényke. Innentől, minden lepénykével ugyanazt a műveletet végezzük a végéig. Egy rész tésztát kinyújtunk a megrajzolt kör alakjára, áthelyezzük a papíros tepsibe. Egy tepsibe kettőt teszünk. A lepényekre jó egy kanál fokhagymás tejfölt elkenünk, ne menjünk ki teljesen a széléig! Körben felhajtjuk a széleit kb. 2 cm vastagságban, közben össze is csippenthetjük a tésztát, attól lesz olyan "fodros"!
  4. Ezt követően megszórjuk reszelt sajttal, s tetszőlegesen rápakoljuk a feldarabolt feltétet egyenlően 4 felé osztva. Én: a tejfölre a reszelt sajt, a felcsíkozott főtt császárszalonna, lila hagyma, paradicsom, megszórva csipetnyi sóval, őrölt borssal. Mielőtt betesszük a sütőbe, akkor kenjük át a kissé felvert tojással a felhajtott széleit! Ezután 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Kb. 8 perc elteltével egy pillanatra kivesszük, megszórjuk kevés reszelt sajttal, s visszatesszük. Ha készre sült, kivesszük, hagyjuk a tepsiben pihenni......
  5. ......isteni már az illat is, mely elárasztja a konyhát! Most a következő, s egyben utolsó 2 tésztagombócból varázsolunk ugyanígy mennyei lepénykéket!
  6. Miután a másik kettő is kisült, mindkét tepsiben négy részre vágjuk a kis lepénykéket.
  7. A tepsiről egy tálra helyezzük át, majd jóízűen - egy finom tea kíséretében, például, de lehet más is - elfogyaszthatjuk. Finom, puha, szétomlik a szánkban, az íze pedig a mennyekbe repít! :) Négy adagnak írtam, mert elég, ha nem farkas éhes az ember! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 758
elküldve: 0
receptkönyvben: 65
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
179 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: szüret, buli receptek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalonnás pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

839
finomliszt 25 dkg
vaj 12 dkg
tejföl 1 dl
víz 0.5 dl
1 kávéskanál
tojás 1 db
tejföl 4 ek
4 csipet
fokhagyma 4 gerezd
lila hagyma 1 közepes db
császárszalonna 20 dkg
paradicsom 1 közepes db
füstölt sajt 8 dkg
4 csipet
fekete bors 4 csipet