Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös - kapros lepény

Tejfölös - kapros lepény
Tejfölös - kapros lepény
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy általam "továbbfejlesztett" tészta, az eredeti receptet még egy középiskolai barátomtól kaptam, de azóta már változtattam rajta pár dolgot. Nagyon sokszor szoktam készíteni, mert a családom nagyon szereti. A feltéttel lehet variálni: készítettem már szalonnával, lilahagymával, gombával is, de tehetünk rá bármit, amit csak megkívánunk. A hozzávalókat én általában nem mérem ki, mindig szemre és érzésre csinálom ezt a fajta tésztát, de most lemértem mindent, hogy pontos adatokat tudjak írni. Ebből kifolyólag nyugodtan lehet változtatni a mennyiségeken, úgyis látni fogja, aki elkészíti, hogy miből mennyi kell még (a lényeg, hogy összeálljon a tészta és egy kicsit olajos legyen). :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Bármikor gyorsan elkészíthető, ebédre, uzsonnára, mindig jó (de mint sok étel, ez is frissen és melegen a legfinomabb). A tejfölt kiválthatjuk paradicsomszósszal is, így pizzát is készíthetünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Kimérünk először 20 dkg lisztet, hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a tejet az élesztővel, és kigyúrjuk.
  3. Ezután adagonként beletesszük a maradék lisztet, az olajat és a vizet. Végeredményképpen egy masszív, de kissé olajos tapintású tésztát kell kapnunk (tehát nyugodtan lehet még a hozzávalókkal variálni, lehet, hogy több liszt kell hozzá, de lehet, hogy inkább több olaj).
  4. Félretesszük pihenni a tésztát, közben előmelegítjük a sütőt, és elkészítjük a feltétet: a tejfölbe belekeverjük a kaprot és a sót (természetesen használhatunk friss kaprot is, nekem most csak szárított volt itthon), lereszeljük a sajtot, a sonkát kis kockákra vágjuk, a virslit felkarikázzuk.
  5. Kilisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát olyan méretűre, amekkora a tepsi (a tepsit nem szükséges kivajazni/zsírozni illetve lisztezni, mert elég olajos a tészta ahhoz, hogy ne ragadjon le), majd a sütőbe tesszük 10 percre. Ez azért szükséges, mert a feltét hamarabb megsül, így a tésztát csak magában elősütjük egy kicsit.
  6. 10 perc után kivesszük a sütőből a tésztát, és megkenjük a tetejét a kapros tejföllel, a felére rátesszük a karikákra vágott virslit, a másik felére pedig a sonkát, megszórjuk a reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe.
  7. Nagy lángon megsütjük, ha már szép piros az alja, akkor készen van.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 458
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

dius0306

Mióta szakács: 2011.10.24.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejföllel borított tészta, kapros - tejfölös tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hát nem is tudom...
hát nem is tudom... Sun, 2012-02-05 21:19

Ma megcsináltam ebédre és nagy sikere volt, még azoknál is akik este felmelegítve ették!! =)
egyet változatnék rajta,kétszeres vastagságú tésztából csinálnám,de rajtam kívül a családban senki másnak nem okozott problémát a tészta vastagsága!
Köszönöm a finom ebédet!!

dius0306
dius0306 / dius0306 Mon, 2012-02-06 09:58

Örülök, hogy ízlett és csak biztatni tudlak, hogy változtass rajta bátran, hiszen mindenki igazíthatja a saját ízlésére az ételeket! További szép napot! :)

808
élesztő 25 g
tej 1.5 dl
cukor 1 teáskanál
finomliszt 50 dkg
víz 0.5 dl
napraforgó olaj 2 dl
1 kk
tejföl 400 g
kapor 3 ek
2 csipet
sonka 10 dkg
virsli 5 dkg
sajt 10 dkg