Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-kapros lepény szalonnával

Tejfölös-kapros lepény szalonnával
Tejfölös-kapros lepény szalonnával
35 perc / előkészület: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most van a legjobb kapor a kertben. Friss, zsenge. Igazi csemege. Már tettem el a fagyasztóba is télire. Egy hétköznap vacsira készítettem ezt a lepényt. A férjem szerint olyan az íze, mint a kenyérlángosnak. (Bevallom, én olyat még nem ettem.)

hozzávalók / 3 adag

A sütőforma előkészítéséhez

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Minden kaporkedvelőnek ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
  2. Egy edénybe szitáljuk a lisztet és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat. Alaposan kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. A szalonnát apróra kockázzuk és zsírjára pirítjuk.
  5. A zsírral kikenünk egy tepsit vagy egy formát, és megszórjuk liszttel.
  6. A kaprot alaposan megmossuk, apróra vágjuk és a tejfölhöz keverjük.
  7. A lilahagymát félkarikákra vágjuk.
  8. A megkelt tésztát szétnyomkodjuk a formába úgy, hogy a szélén egy kis pereme is legyen.
  9. A tésztára kenjük a kapros tejfölt.
  10. Rászórjuk a szalonnát és a lilahagymát.
  11. Amíg a sütő bemelegszik, még kelesztjük kb 30 percet.
  12. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (A lepény szélén, ahol nincs feltét.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26×5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 872
elküldve: 11
receptkönyvben: 289
elkészítve: 11/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: lángos
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejfölös-kapros lepény pirított szalonnakockákkal, tejfölös lepény kaprosan, kapros-tejfölös lepény szalonnával

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-04-23 15:08

Most lett készen a lepény. Jó vastag lett a tésztája. Szerintem mehet több só bele, és több szalonna a tetejére, viszont zsír az megfelelő mennyiség. Kicsit talán vastag a tészta az ízekhez képest... Sokáig sült, legalább 45 perc, de maradhatott volna tovább is ezen a hőfokon...

Kat
Kat Fri, 2014-01-10 18:32

Nagyon-nagyon finom, már többször elkészítettem! Holnap este is ez lesz a vacsi, s rögtön dupla adag készül majd! :) Hálás köszönet a receptért kedves Andi! Szép hétvégét! Üdv. : Kata

Morgen92
Morgen92 Thu, 2017-06-29 13:33

Ne haragudj, hogy most írok! Isteni lett, azóta vagy 6x csináltam már, más változatban, feltéttel is. Köszönöm!

Boszi13
Boszi / Boszi13 Wed, 2012-06-13 12:01

Igaza van a férjednek! Én tegnap készítettem töki pompost, és nagyon kis eltéréssel ugyanígy kell a tésztáját készíteni. A tetejére valóknál van eltérés, de arra is kell lilahagyma és bacon.A tejfölbe mehet fokhagyma. Javaslom egyszer próbáld ki. Most nekem is adtál jó ötletet, kipróbálom én is kaporral. Én is most fagyasztottam le egy csomót.
Üdv. Marcsi-Boszi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Wed, 2012-06-13 15:40

Kedves Marcsi-Boszi, Köszi a tippet, ki fogom próbálni, vevő vagyok az új dolgokra ;-)
Szép napot! Üdv, Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-06-12 09:37

Kedves Andi!

Itt nálunk a Jász-kenyérlángosnak nagy a keletje, főleg augusztus elején, amikor a nyári Csángó Fesztivál van, fantasztikusan finomak vannak.:-D
De persze máshol is van, csak ott a neve, langalló, pompos, ....:-)
Hihetsz a férjednek, ez nagyon olyan, kenyérlángosos!!! :-D

Éva-Anyóca

1542
sertészsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 1 ek
napraforgó olaj 1 dl
1 tk
tejföl 3 dl
kapor 1 csokor
lila hagyma 1 kis fej
füstölt szalonna 15 dkg