Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös karfiol

Tejfölös karfiol
Tejfölös karfiol
105 perc / előkészület: 5 perc főzés: 50 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahogy így készül a lengyel karfiol is, de ne, ne szórjuk meg zsemlemorzsával, mert épp a csodás, pirult szaftját szívja fel! Ha valaki nem akarja úgy megpirítani, ahogy én szoktam (foltos barnára), csak addig süsse, míg a tejföl láthatóan "megdermed" a karfiol tetején. Szerintem a rántott hús legparádésabb körete, de akár magában is fogyasztható (pl. hideg rántott hússal). 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez egy príma köret, ünnepi alkalmakra is jó.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk. Egyben hagyjuk.
  2. Sós vízben puhára főzzük. Állapotát legkönnyebben a torzsájánál ellenőrizhetjük: ha itt könnyedén bele tudunk szúrni, biztos, hogy mindenütt puha. Leszűrjük, lecsepegtetjük. (A főzőlevéből levest készíthetünk.)
  3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a karfiolt beleültetjük. A maradék vajat a rózsák közé dugdossuk, a tejföllel pedig vastagon bevonjuk. (Még most is sózhatjuk.)
  4. Addig sütjük, míg kedvünk szerint meg nem pirul.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 101 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 13 365
elküldve: 5
receptkönyvben: 257
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

öntött karfiol, tepsis karfiol

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2018-01-27 12:21

Kedves Koszider!

Rég beszélgettünk már, legelsőnek nagyon de nagyon boldog új évet kívánok ! :)

Nagyon köszönöm ezt a finomságos ötletet, az utóbbi időben sok oka volt, hogy nem tudtam annyit fenn lenni, és ötleteket megosztani, bár szétnézni nagyjából azért sikerült......... Sajnos karácsonyi előtti ajándék meglepetésem a cukros lettem tudat megemésztése volt elsőnek,.........és így találtam meg ma ezt a finomságot.
Köszönöm Neked!
További finom ötletelést kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2018-01-27 20:49

Kedves Éva! Ó, nagyon köszönöm a jókívánságokat! Jóég, most megijesztettél: magas a cukrod? És mennyire, mit kell csinálnod? Elég a diéta, vagy más is kell? Jaj, ez borzasztó! Jól tudom, édesapám is cukros volt, sőt, nagyon, napi inzulinnal. De ez nagyon régen volt, azóta hihetetlen sokat fejlődött az orvostudomány, még az inzulin-beadás is sokkal könnyebb és talán már nem annyira ijesztő ez a betegség. De abban nincs változás, hogy ez bármikor hallatlan sok erőfeszítéssel és lemondással jár - az a rengeteg számolgatás, odafigyelés, az egész életét át kell alakítani az embernek, de a családét is. Mert nem csak annyi, hogy elhagyom a cukrot és használok édesítőt - tiltólistások a tészták, a rizs, a lisztes ételek (kenyér!!), sőt, egy csomó zöldség és gyümölcs is! (Kukorica, zöldborsó, szőlő, szilva, banán, aszalt gyümölcsök, sajtok, de még ketchup és a mustár is! Az összes szeszes ital - bár azt hiszem, téged ez zavar a legkevésbé.) Ó, nagyon vigyázz magadra!
Erőt kíván mindehhez: Koszider

Koni08
Koni08 Sun, 2016-05-22 23:52

Szia, az lenne a kerdesem, hogy a fozolebol hogyan keszitsek levest, mit ajanlasz? Koszonom

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2016-05-23 07:36

Kedves Koni08! Bármilyen zöldségleveshez jó lesz alaplének, nyilván karfiolhoz, de karalábéhoz, zöldborsóhoz, vegyes zöldséghez is jó. Víz helyett ezzel öntsd fel a zöldségeket, de vedd figyelembe, hogy már sós! A karfiolról leöntött levet 2-3 napig biztosan elteheted a hűtőben.
Én zöldséglevest mindig úgy készítek, hogy a felkarikázott répát-gyökeret pár percig párolom egy kis zsíron-olajon, aztán meghintem egy kanál liszttel, kevergetve jól átforrósítom, pirítom, ekkor mehet bele egy-két kiskanál pirospaprika, vágott petrezselyemzöld és ekkor öntöm fel az alaplével (vízzel). Ezután teszem bele a többi zöldséget, felforralom - vigyázni kell, mert felhabzik és kifuthat -, majd kis lángon, fedő alatt készre főzöm. A zöldbab, fejtett bab és gombaleves alapjába pluszban még fokhagymát is teszek, a liszt után.
Koszider

Koni08
Koni08 Sun, 2016-06-05 12:42

Kedves Koszider, meg csak annyit, hogy miota eloszor elkeszitettem ezt az egyszeru etelt, csak eszem es eszem :))) imadom a karfiolt, es a besameles valtozatok is nagyon finomak, de persze pont az lenne a lenyege ezeknek a zoldsegeknek, hogy konnyuek maradjanak, ugyhogy azota mindig ezt a valtozatot keszitem :))

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2016-06-05 15:56

Kedves KonI08! Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy ízlik! Én is imádom, csak magában is kiváló - szerintem a pirult tejföltől olyan jó. (Nem is szabad mással, fűszerekkel elrontani, mert minden csak elnyomná a finom, gyenge karfiolízt.)
Üdvözöl: Koszider

Koni08
Koni08 Mon, 2016-05-23 10:17

Kedves Koszider!

Ez annyira hasznos volt, hogy mindjárt ki is nyomtatom :) Köszönöm

T.Eszter
T.Eszter Sun, 2012-10-14 16:00

Kedves Koszider,
elkészítettem ezt a karfiolt, nagyon tetszik, így biztosan többször is készítem majd!!! ;)
a tejfölbe tettem egy kis őrölt borsot, fokhagymát, és amikor már majdnem kész lett, reszeltem a tetejére egy kis sajtot is... ;)
köszönöm az ötletet.
Eszter

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-10-13 10:39

Hát igen, az utóbbi időben nem igen találtalak, de pár napja látom, érkeznek a recijeid, most én is naggyon le vagyok maradva, reci az van, 15 is,( lehet, még pár addig lesz hozzá), de felrakni nehéz, - a gépek tanulás miatt átmenetileg foglaltak,:-O - ....őszi szünetben megpróbálom a reciket "feldobni!" :-O
Jó , hogy látlak, és fincsik , amik felkerülnek. :-o
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

264
karfiol 1 nagy db
vaj 5 dkg
tejföl 3 dl
0 ízlés szerint