Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös lepény

Tejfölös lepény
Tejfölös lepény
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a lepényt sós változatban is készíthetjük. Ilyenkor a tésztát és a tejfölös keveréket is alaposan megsózzuk, valamint finomra vágott kaporral, snidlinggel, petrezselyemlevéllel ízesítjük.
Frissen az igazi!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A tetejére

A tálaláshoz

ajánlat

Sárgabarack dzsemet barackpálinkával összeforralunk és a tetejét meglocsoljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a tojások sárgájával és egy csipetnyi sóval.
  2. Beleszitáljuk a lisztet és a tejben felfuttatott élesztővel galuska keménységű tésztává keverjük.
  3. Fakanállal kb. 10 perc alatt alaposan "kiverjük" a tésztát (természetesen robotgépet is használhatunk).
  4. A tetejére lisztet szórunk és konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen fél óráig kelesztjük.
  5. Alaposan kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, és egy kanál segítségével egyenletesen elsimítjuk és ráhintjük a búzadarát.
  6. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és az ízesítőkkel, és ezt öntjük a tészta tetejére.
  7. Előmelegített sütőben, kb. 180 C-on szép pirosra sütjük.
  8. Sütés közben a két réteg "megfordul" - azaz a tejfölös rész kerül alulra, és piskóta a tetejére. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
  9. Tálaláskor a sárgabarack dzsemet a barackpálinkával összeforraljuk, és a kockákra vágott lepényekre locsoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 813
elküldve: 1
receptkönyvben: 181
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejfölös süti sárgabarackkal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tila19
tila19 Sat, 2013-05-04 14:19

Hallo zederta. Hány percig kell a sütni?
Sok üdvözlet. Hilda

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2013-05-09 04:01

kedves Hilda! megmondom őszintén, nem emlékszem rá. szerintem 25-30 percnek elégnek kell lennie. üdv!

Randika
Randika / Randika Wed, 2011-06-22 07:21

én mindég azzal vagyok bajban hogy mennyi az a 5dl tejföl?kispohárral vagy esetleg nagy pohárral mennyi?

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2011-06-22 21:29

kedves Randika!
nem tudom egeszen pontosan, de kb. a nagy tejfolbol 2-t kell szamitani.
udv!
toma

lisy23
lisy23 Sun, 2011-05-15 21:14

Szép estét! Érdeklődnék, hogy mekkora tepsi javasolt a sütéshez?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-01 11:23

A búzadara nem szerepel a hozzávalók között. Mennyire van hozzá szükség?

zederta
ze(n)derta / zederta Wed, 2009-09-16 21:03

kedves Adrien!
köszönöm az észrevételt, ez tényleg kimaradt az alapanyagok közül. csak kevés dara kell, hogy megszórjuk a tésztát, mielőtt rásimítjuk a tejfölös krémet. már javítottam a receptet.
még egyszer köszönöm!
üdv,
xxx
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2009-01-31 23:39

jómagam még nem próbáltam sós "kivitelben", de biztosan finom lehet. valamilyen zöldfűszerrel (pl. kaporral) "megbolondítva".
majd számolj be róla, hogy hogy sikerült.
köszönöm!
xxx
toma

szimlne
Szimlne / szimlne Sat, 2009-01-31 21:11

Ez a sütemény nagyon ízlett mindenkinek.Nem édes,könnyű a tésztája,csak ajánlani tudom mindenkinek,hogy próbálja ki.Nem fog benne csalódni senki.Én legközelebb sósan is elfogom készíteni.

410
vaj 150 g
porcukor 2 ek
tojássárgája 2 db
élesztő 20 g
tej 2 dl
finomliszt 300 g
búzadara 2 evőkanál
1 csipet
tejföl 5 dl
tojás 6 db
porcukor 2 ek
1 csipet
finomliszt 0.5 csapott ek
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
búzadara 4 evőkanál
sárgabarackdzsem 200 g
pálinka 0.5 dl