Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-rozmaringos krumplileves

Tejfölös-rozmaringos krumplileves
Tejfölös-rozmaringos krumplileves
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dragomán György "Máglya" című könyvében főznek rozmaringos krumplilevest a főszereplők. Sosem ettem még ilyen ízesítésű krumplilevest, de megragadta a fantáziámat, úgyhogy gondoltam, elkészítem az én változatomat. Az enyém tejfölös lett, de lehet anélkül is, úgy diétásabb. Aki viszont nem diétázik és szereti, nyugodtan szórja meg pirított füstölt szalonna kockákkal, mi úgy ettük és mennyei volt!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha valaki kissé (még) savanykásabban szereti ezt a tejföl miatt eleve savanykás levest, az adhat hozzá egy kicsit kovászos uborka vagy savanyú káposzta levéből, esetleg egy nagyon kevés ecetet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírban vagy olajban pirítsuk meg a kockára vágott szalonnát, majd szedjük ki és tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk kb. 5 percig a kockára vágott hagymát.
  2. Ha a hagyma megpuhult, dobjuk rá az apró kockákra vágott krumplit, szórjuk meg sóval és rozmaringgal. Ha friss rozmaringot használunk, érdemes kicsit többet venni, mert enyhébb az íze, mint a szárítottnak. Öntsük fel 2 liter vízzel, majd főzzük kb. negyed órát, vagy amíg a krumpli jól megpuhul.
  3. Ezután az úgynevezett "kisrugóssal" (habverő-szerű eszköz, melynek végén egy fém szálon körbefuttatott spirál van) kissé összetörjük a főtt krumplidarabokat, ezáltal sűrítve a levest.
  4. Ha szeretnénk, lehet tejföllel dúsítani. Hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük jól el. Ekkor már ne forraljuk. Sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesítsük.
  5. Tálaláskor szórjuk meg a pirított szalonnakockákkal. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 20 017
elküldve: 1
receptkönyvben: 365
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krumplileves, burgonyaleves, tejfölös burgonyakrémleves, rozmaringos burgonyaleves, rozmaringos krumplileves, krumplikrémleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

210
burgonya 6 közepes db
vöröshagyma 1 nagy db
libazsír 1 ek
rozmaring 1 teáskanál
víz 2 l
tejföl 2 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
kolozsvári szalonna 5 dkg