Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös-vajas pogácsa sajttal és szotyival

Tejfölös-vajas pogácsa sajttal és szotyival
Tejfölös-vajas pogácsa sajttal és szotyival
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám sütötte mindig ezt a pogácsát. Isteni finom volt, én is mindig vágytam megtanulni. :)

Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy teszek bele szotyit, és ha van türelmem, főtt krumplit, mert ettől másnap is még puha marad. :) Persze, ha megéri a másnapot! :)

hozzávalók / 7 adag

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmelegítünk egy kevés tejet, betesszük a kiskanál cukrot, és felfuttatjuk az 5 dkg élesztőt.
  2. Míg az élesztő kel, az 1 kg liszttel elmorzsoljuk az 1 kocka margarint (a krumplit főzve, kihűtve és áttörve is ekkor tesszük bele).
  3. Mikor már szépen összedolgoztuk, kis gödröt készítünk a közepébe, beleütünk 2 kisebb tojást, beleborítjuk az élesztőt, kicsit megkutyuljuk a tojással, és elkezdjük összegyúrni, a sót fokozatosan is adagolhatjuk, de én egybe belemérem a 8 kiskanálnyit, úgyis szépen el fogjuk gyúrni :).
  4. Nem kell bele az egész nagy tejföl, ezt fokozatosan adagoljuk a tésztához addig, amíg szépen el nem válik a tál falától.
  5. Kiborítjuk a gyúródeszkára, és kb. 1,5 cm-esre nyújtjuk. Ekkor szórjuk meg tetszés szerinti mennyiségű szotyival, majd összehajtjuk. (Én általában először balról jobbra hajtom be a tésztát a feléig, aztán jobbról balra a "maradékot" a már behajtott félre. Ezután alulról hajtom fel a félig és a kimaradt felső-részt pedig az egész alá hajtom... Remélem érthetően írtam le. Igazából mindegy, hogy hajtogatjuk, egy a lényeg, hogy a következő hajtásnál is ugyanúgy hajtsuk meg!)
  6. Pihentetjük a tésztát fél óráig, majd újra 1,5 cm-esre nyújtjuk, és most reszelt sajttal szórjuk meg, majd újra meghajtogatjuk az előbb leírt módon, és ismét fél órát pihentetjük. Végül újra 1,5 cm-esre nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, és kiszaggatjuk egy kisebb pogácsaszaggatóval.
  7. Felverünk még egy kis tojást, megkenjük a tespibe sorakoztatott pogácsák tetejét, és megszórjuk még reszelt sajttal. Mehet a sütőbe, alul-felül sütéssel 15 percre 150 fokon, majd újabb 15 percre 175 fokon.
  8. A hajtogatástól a pogácsák szépen felemelkednek, levegősek és könnyűek lesznek. :) Ebből az adagból 3 nagy tepsi pogink lesz!
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 470
elküldve: 30
receptkönyvben: 222
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Furita

Mióta szakács: 2012.08.24.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa, tejfölös pogi

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makka
Makka / Makka Sat, 2013-01-12 19:07

Megcsináltam nagyon finom! Nekem egy kisebbik fajta (320g) tejfölt és kb 1 dl tejet elbírt a tészta.
A végeredményes finom, igazi harapnivaló pogik lettek. Talán egy leheletnyivel kevesebb sót rakok majd bele legközelebb, de ez ízlés kérdése. Szóval köszönöm a receptet.

Furita
Furita / Furita Fri, 2013-02-22 09:37

Örülök, hogy ízlett :) a só természetesen variálható, ki hogy szereti :)
Szerintem a sajt sóssága és mennyisége is beleszólhat abba, hogy mennyire lesz sós a végeredmény :)

987
finomliszt 1000 g
margarin 250 g
tojás 3 db
8 kk
friss élesztő 50 g
tej 2 ek
cukor 0.5 teáskanál
tejföl 450 g
trappista sajt 5 dkg
napraforgómag 2 ek
burgonya 1 db