Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfölös vargánya nokedlivel - Gombapaprikás 7.

Tejfölös vargánya nokedlivel - Gombapaprikás 7.
Tejfölös vargánya nokedlivel - Gombapaprikás 7.
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már gyerekkoromban sokat jártam a szüleimmel gombászni. Ez a szenvedély máig megmaradt. Az erdei gomba-rajongók számára a szezon nagyjából májustól októberig tart, ez idő alatt rengeteg ehető fajtát szedhetünk. Felénk nagyon sok az erdő, ha az időjárás kedvez a gomba számára, akkor dömping van, a piac standjai roskadásig vannak különféle fajtákkal. Sokak szerint a hazai gombák királya a vargánya. Egyetértek ezzel én is, mert nincs nagyobb öröm egy erdőt járó számára, mint amikor sokáig tartó keresgélés után megpillantja az elsőt az avarban. A második már hamarabb megvan, mert a vargányának legtöbbször van párja valahol a közelében, kb. egy négyzetméteren belül. :)
Éppen ezért óvjuk a természetet, mert nagyon sokat kapunk tőle! És most nem kizárólag a gombára gondoltam...

hozzávalók / 4 adag

A gombához

A nokedlihez

ajánlat

Ehhez az ételhez friss vagy mélyhűtött vargányát használjunk. Szárított vargányát inkább szószokhoz, levesekhez, mert intenzív íze miatt kevés is elegendő belőle.
A nokedlit azért szeretem réteslisztből készíteni, mert nem lesz ragacsos, szépen megtartja a formáját, és kicsit keményebb, ropogósabb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aprított hagymát és fokhagymát egy kissé átsütjük az olajon, majd beletesszük a gombát, a pirospaprikát, a fűszereket és a cukrot (nem lesz édes, csak pikánsabb!).
  2. Vizet aláöntve kb. 30 perc alatt megpároljuk.
  3. A tejfölből és a keményítőből habarást készítünk, hozzáöntjük a gombához, és jól összeforraljuk.
  4. A nokedlihez összekeverjük a hozzávalókat, majd sós vízbe szaggatva megfőzzük,  hideg vízben leöblítjük, és tálalhatjuk.

  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 27 083
elküldve: 2
receptkönyvben: 200
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombapaprikás tejfölösen, gombapörkölt nokedlivel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Sun, 2013-09-15 10:33

Sziasztok!

Tegnap szüleim rám sóztak 1 kg vargányát. Szeretem a gombát, sokat készítek is, de akármit és akárhol olvastam mindenkinek más a főzési szokása...Ennek tudatában ma a párom tűzhely elé állítottam hozzon ki belőle egy kis jó pörköltet, tésztával. Ezt a receptet adtam alapul. Ő csak alig-alig főz, de lelkes segítő és mosogató, pont jó volt! Szóval a gombát simán megmosta, felszelte bicskával, majd a spóráit is kicsit átkefélte. Tett fel vizet forrni, majd abban forrt vagy 5-8 percet. Leszűrte, hagymás-olajos-vajas alap, paprika, rá a gomba. Igényelt kicsi vizet... Többi a szokásos... Szűk fél óra elég volt. Végén kicsi sózás. Nem főtt szét, illata kellemes, ízre finom! Ebédig kicsit "álldogál", jobb lesz az íze...Szóval ahány ház, tényleg annyi szokás...

edapoe
edapoe Thu, 2012-10-18 14:18

Tegnap kaptam barátnőmtől egy adag friss vargányát, és ezt a receptet választottam ki. Meg is csináltam... és hát azt hiszem, előlépett kedvenc ételemmé! Igaz, kicsit módosítottam rajta: nem nokedlivel, hanem gnocchival készítettem, és a paprikát is kihagytam (mert nem szeretem annyira), helyette egy kevés cayenne borssal ízesítettem. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!!!

sizsofi
sizsofi Sun, 2012-10-14 10:15

Én is hozzászólnék.., a vargánya a kedvenc gombám.... Leginkább megtalálni szeretem... De mostanában erre nem volt lehetőségem.
30 perc kell neki, mert nagyon húsos, és kemény húsú gomba. Nekemannyima biztos csiperkét értett alatta.... vagy nem tudom, mit.
Édesanyámék jóvoltából... ma vargányapaprikásunk lesz...:)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Wed, 2011-08-10 16:39

Hát kedves Kivi!több ház több szokás-szokták volt mondani.De szerintem az ízesítésen kívül ezt a receptet eléggé elszúrtad.
1.A gombát mindig csak a végén fűszerezzük meg,főleg az elején nem sózzuk!!!!
2.Vizet még véletlenül sem öntünk alá,max ha a szárított gombát nem áztattuk be kellően-igaz ez meg nem való tejfölös gombának, mint ahogy helyesen megjegyezted.(fedőt meg sose rakunk rá főzés-sütés közben-ezt helyesen te sem javasoltad:))
3.Ha a vargányát Te 30 percig főzöd......nem tudom mi lesz belőle...leginkább gombafőzelék.Szerintem maximum!!!!10 perc állandó keverés melletti pirítás elegendő.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az erdei gombákat nem szoktuk megmosni.A "szárának"a földes végét levágjuk,a kalapjáról meg óvatosan levakarjuk a ráragadt leveleket,meg az esetleges egyéb szennyeződést.Ha ragaszkodunk a mosáshoz,azt mindenképpen folyó víz alatt tegyük és ne tartson sokáig.
Bocsánat, hogy így belekotnyeleskedtem,de úgy éreztem talán Neked is hasznos tanács.
Jó főzést,és főleg jó egészséget hozzá!!!!!

klivi
klivi / klivi Thu, 2011-08-11 09:47

Szia "nekemannyima",
Egy dologban egyetértek veled: ahány ház, annyi szokás. A többiben viszont nem. Hidd el, elég jól ismerem a vargányát, egyáltalán nem tartozik a szétfővő gombák közé. Mosatlanul pedig meg lehet enni, ha valakit nem zavar az, hogy előtte esetleg bogarak és meztelencsigák pásztáztak rajta. De ez ízlés dolga.
Sajnálom, hogy neked nem ízlett, bár feltételezem, el sem készítetted...
Azért köszönöm a hozzászólást. :))
Üdv.
Livi

703
vargánya gomba 40 dkg
napraforgó olaj 3 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
tejföl 2 dl
étkezési keményítő 1 csapott ek
cukor 1 teáskanál
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
citrombors 0 ízlés szerint
tojás 3 db
rétesliszt 50 dkg
1 teáskanál
víz 2 dl