Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejkaramella

Tejkaramella
Tejkaramella
45 perc / főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Naaagyon szeretem a tejkaramellát. Végre találtam egy receptet, amely igencsak hasonlít a boltihoz. Vagy most véletlenül sikerült?

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat lábosba töltjük.
  2. Időnként megkeverve, gyenge lángnál főzni kezdjük.
  3. Addig főzzük, míg világosbarna, karamellszínű lesz, s sűrűsödni kezd.
  4. Olajjal vékonyan kikent edénybe töltjük, s hagyjuk megszilárdulni, utána szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 52 666
elküldve: 12
receptkönyvben: 973
elkészítve: 19/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerdi

Mióta szakács: 2010.09.22.
60 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

házi tejkaramella, házi karamellás cukor

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lindababa
lindababa Sun, 2014-07-20 10:53

Most lett kész, nagyon finom lett, köszönöm a receptet. Többet nem is veszek a boltban! Én főzőtejszínből csináltam, nem túl sok maradék volt itthon, a mennyiségeket arányosítottam. A felvágáshoz a pizzavágót használtam.

Gerdi
Gerdi / Gerdi Mon, 2014-07-21 09:32

Lindababa, szívesen:-) De jó, hogy Neked is sikerült:-)
A pizzavágó szuper ötlet! Köszönöm, hogy leírtad tapasztalataidat!
Üdv. Gerdi

lindababa
lindababa Mon, 2014-07-21 20:03

Kisbetűvel írom, lindababa. :) Az egykori szomszéd tacsi volt Lindababa. Egy gondom van csak vele, majd 1 órán keresztül kavargatnom kell, mert mindig ki akar futni az edényből. Pedig a legkisebb gázrózsára teszem, a legalacsonyabb fokozatra. Remélem a mai adag is sikerül, már kiöntöttem hülni a porcelántálra.

Ricordi
Ricordi / Ricordi Sun, 2014-03-02 19:35

Türelem tejkaramellát terem! :) Köszönöm a receptet, vágható, ehető, isteni finom!!!!!!

vivi717
vivi717 Mon, 2014-01-13 22:28

Kedves Gerdi! 105 percig főztem de nem állt össze, a színe már barnás de még eléggé híg, az íze nagyon finom.. mindent úgy csináltam, ahogy itt van leírva. Meg azt szeretném még kérdezni, hogy habtejszín vagy főzőtejszín? mert itt a nosalty-n habtejszínt, a blogon főzőtejszínt ír és a kettő nem ugyanaz. Előre is köszönöm! :-)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2014-01-15 21:46

Kedves Vivi!
Igazából nem is a főzési
idő a mérvadó, próbát kell végezni közben. Ha hideg vízbe csöppentve golyóvá áll össze, kihűlés után meg fog szilárdulni. Ha meg túlfőzöd -ez is kiderül a hozzászólásokból- akkor kikristályosodik a cukor. Inkább kicsit híg legyen, kikanalazva is nagyon finom:-) Mert nekem sem sikerült mindig...
A blogon lévő recept esetében főzőtejszínt használtam (mert csak az volt a kisboltban), s azzal is jó lett. Itt habtejszínt. De inkább a habtejszínt ajánlom, eredetileg az kell hozzá.
Sok sikert hozzá! Gerdi

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sun, 2014-01-05 22:52

Kedves Niki! Szerintem jó sokáig, hisz csupa cukor! De nálunk nem állt soha sokáig, hisz napok alatt elfogy. Üdv. Gerdi

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2013-11-15 19:16

Én sem értem... De főzd tovább, előbb-utóbb meg kell felelnie a várakozásnak...

horvathreka
horvathreka / horvathreka Tue, 2013-06-25 12:38

Szia!

Én is elkészítettem a fenti hozzászólásokon felbátorodva egy fél adagot. Őszintén, nekem nem sikerült. Nem tudom mit ronthattam el. Ahogy a pohárba csöppent, kemény volt, nem olvadt szét, ismerem ezt a technikát. Az egész olyan lett, mint a beton. Persze karamell ízű keménycukorkának jó és finom, ha el tudom törni. Úgy tapasztaltam, ott lett igazán finom és omlós, ahol az olajjal kikent tányérral közvetlen érintkezett. Ebből arra következtetek, lehet bele kellett volna keverni egy kis olajat, vagy sütőmargarint/vajat...? Mi lenne, ha felolvasztanám és belekevernék? (Olyan kemény lett, hogy csak megmikrózva tudok törni belőle.) Persze még félig lágyan fel kellett volna vágjam, de ki gondolta volna. Mit javasolsz?
Üdv, Réka

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2013-06-26 17:27

Szia, Réka!
Nem Te vagy az első, akinek nem sikerült. Persze nem vigasztalni akarlak, engem is bosszant, ha valami nem a várt módon sül el. Csak vakarom a fejem, hogy mi lenne a megoldás ilyen esetben. Lágy már lett, de kőkemény soha:-) Ha felolvasztod, esetleg még tejszínt mernék javasolni beletenni, vajjal vagy olajjal fogalmam sincs, hogy viselkedne. Bízom benne, sikerül helyrehoznod!
Üdvözlettel: Gerdi

horvathreka
horvathreka / horvathreka Fri, 2013-06-28 15:34

Szia :)

Meséltem már, hogy be szoktam dugni a mikróba, hogy leoperáljak róla egy pár falatot. Képzeld el, addig addig olvasztgattam, addig addig hűlt vissza, hogy mindig egy 2-3 mm vastag omlós réteg keletkezett a peremén. Ezt lekapartam, összekanalaztam és a végén finom lett és elfogyott :). Nem tudom mit művelt vele a mikró :).

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sun, 2013-03-24 16:01

3 csomag vaníliás cukor kell bele. Ott van az, csak szép színesben:-)

polki
MoncsikaAnyuci / polki Fri, 2013-03-22 14:35

Megcsináltam és tökéletes lett!!! Isteni finom, omlós, puha, még langyosan annyit ettem belőle, hogy már szinte nincs is minek teljesen kihülnie:)
A legvégén 114 fokig főztem és tettem bele egy kis marék fehércsokit, az egy kicsit méginkább összekapta, úgyhogy szuper lett!
Pedig fel voltam készülve, hogy elsőre biztos nem fog sikerülni, de szerencsére nem így lett!!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2013-03-22 18:09

Kedves Polki, nagyon örülök, hogy jól sikerült a karamella! Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Tetszik, hogy csokit tettél bele. Hmmm.... étcsokival meg lenne belőle csokis karamella:-) Üdv. Gerdi

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2012-12-03 08:48

Kedves Gerdi

Remek a recept. De lenne egy kérdésem a tej rizstejjel a tejszín pedig kókusztejjel szerinted helyettesíthető?
Köszi Rita

Gerdi
Gerdi / Gerdi Mon, 2012-12-03 18:12

Kedves Rita!
Sajnos erre nem tudok egyértelműen válaszolni, fogalmam sincs, hogy viselkedne a rizs- és a kókusztej. Ez mindkettő növényi tej, más összetételű. Esetleg egy egész kicsi adaggal próbálkozzál, kárba ne vesszenek a hozzávalók. Azért az eredményre kíváncsi lennék...
Üdv. Gerdi

napsugar2012
napsugar2012 Fri, 2012-10-26 19:50

Kedves Gerdi!

Nád cukrot, vagy hagyományos fehér cukrot használjak, és mitől lesz világos barna?

napsugar2012
napsugar2012 Sat, 2012-10-27 12:53

Most meg is néztem, szuper, lépésről lépésre, és még képekkel, is szemléltetted! Nagyon köszike :-))

Üd.: Napsugár :-))

napsugar2012
napsugar2012 Sat, 2012-10-27 12:50

Kedves Gerdi! Nagyon szépen köszönöm, okvetlen megnézem, és meg is csinálom. Tudod gyermekkoromból, még annyira él, mikor anyu olyan gyakran csinált nekünk, imádtam, apukám meg a krémtúró nagymestere volt! :-) szinte majd minden nap, és nem ám kis adagot, nagy tállal, a végén már úgy könyörögtünk, hogy csak krémtúrót neee! De mindkettő nagyon fincsi volt. Még egyszer köszike a receptet! Üdv.: Napsugár

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2012-10-27 16:02

Kedves Napsugár, nagyon szívesen! Remélem, sikerülni fog, mert gonosz tud ám lenni a tejkaramella, nem mindig szilárdul meg. Előfordult, hogy csak kanalazni lehetett, de az íze ugyanaz volt.
Sok sikert hozzá! Gerdi

..kislovas..
..kislovas.. Thu, 2012-08-30 19:07

Üdv, Gerdi!
Nagyon tetszik a recepted és biztos nagyon finom is.Amint lesz rá időm, elkészítem.Csupán egy kérdés: Közvetlen a karamella tálba töltése után lehet hűtőbe rakni?

..kislovas..
..kislovas.. Sat, 2012-09-01 08:08

Úgy látszik elsőnek én is rosszul készítettem el, de nem adom fel és majd megpróbálom újra.Köszi a másik receptet is!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2012-09-01 11:22

Kislovas, sajnálom... Nekem sem mindig egyformán sikerül, volt, hogy kanállal ettük meg, mert nem akart megszilárdulni. Azt hiszem, elsősorban türelem kell hozzá kellő ideig főzni.
A "másik" recept ugyanaz, csak részletesebb leírással.
Kitartást:-) Üdv. Gerdi

_krisztina_
Fatér Krisztina / _krisztina_ Wed, 2012-08-15 00:39

A tejkaramellát én is szeretem, nagyon jól néznek ki, biztos finomak is. Vajkaramellát úgy szoktam készíteni, hogy a készen kapható tubusos cukrozott súrített tejet kezdem nagyon kis lángon forralni, ha világos aranybarnára pirúlt a színe, félreveszem, kis idő múlva vajat keverek bele, kiöntöm és attól függően hogy milyenre sikerült az állaga, felkockázom, vagy csokiformákat töltök vele. Karamellás bonbonok:)

Gerdi
Gerdi / Gerdi Fri, 2012-08-24 11:28

Krisztina, köszönöm szépen a vajkaramella receptet, tenni is fogok egy próbát. A karamellás bonbon különösen csábító:-)
Üdv. Meli

colapaci
colapaci Thu, 2012-01-12 19:13

Tölts meg egy poharat hideg vízzel, és cseppents bele a karamellából.
Ha golyócskaként ér az aljára, akkor jó. Ekkor simítsd tepsibe vagy tálba, ha ugyanis tovább melegíted, töredezni kezd, így viszont nem szilárdul meg. Pár óra szikkadás után felkockázhatod.
Ez volt a baj hogy túl sokáig melegítettétek . :D

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2012-01-12 19:24

Colapaci, köszönöm a tippet, éppen gondolkodtam újabb adag karamella készítésén! Üdv. Meli

cormia
cormia Wed, 2011-08-17 15:37

ha kicsit kevesebb tejet teszel hozzá, lehet, hogy szilárdabb lesz,nem?

Gerdi
Gerdi / Gerdi Wed, 2011-08-17 15:43

Szia, Cormia! A hosszas főzés során a tej víztartalma elpárolog, közben a cukor karamellizálódik, csak nem sikerül mindig ugyanúgy, s azt nem tudom, miért. Pedig ugyanúgy csinálom. De ha nem szilárdul meg teljesen, akkor is finom! Hogy a tej mennyiségén múlna? Ha kipróbáltad, jelezz! Üdv. Meli

juditka74
juditka74 Sun, 2011-04-03 19:18

nagyon finom, de mi kanállal ettük :(
valamiért nem volt te nem lett teljesen szilárd

Gerdi
Gerdi / Gerdi Thu, 2011-04-14 15:10

Szia, Juditka! Tegnap újra elkészítettem a tejkaramellát, de nem lett olyan, mint az előző. Nem is akart barnulni igazán, 75 percig főtt, s meg sem szilárdult teljesen. Az íze az tökéletes, az állaga nem. Hogy min múlik... de rá fogok jönni, nem adom fel:-) Üdv. Meli

Gerdi
Gerdi / Gerdi Mon, 2011-04-04 09:33

Szia, Juditka! Én is így jártam előző alkalommal, egy másik recepttel, de ez véletlenül (?) jó lett, gondoltam, ez a jó recept. Lehet, mégsem? Hamarosam újra elkészítem, s megírom az eredményt. Üdv. Meli

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-04-02 19:29

Ez annyira guszta, hogy most azonnal bekapnék belőle egyet...:-)) vagy kettőt...vagy amennyi van belőle!

Gerdi
Gerdi / Gerdi Sat, 2011-04-02 21:24

Szia, Tmea! Könnyen elkészíthető, legfeljebb kiskanállal eszitek meg, mint mi előző alkalommal...de az másik recept volt. Jó étvágyat hozzá! Üdv. Meli

851
cukor 50 dkg
habtejszín 4 dl
tej 2 dl
vaníliás cukor 3 csomag
napraforgó olaj 1 ek