Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejmentes krumplileves

Tejmentes krumplileves
Tejmentes krumplileves
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik gyermekem tejérzékenysége miatt sokat kísérleteztem a hagyományos krumplileves ízének elérésén tejmentes verzióban. Mivel már gyógyulófélben van a kislány, ezért már a Hulala főzőkrémmel is próbálkozunk, és ez jött be eddig a legjobban. Hogy a tejföl hatását elérjem, mustárral és citromlével savanyítottam mindig a rizstejet és a szójatejet, ahogy most a receptben a főzőkrémet is.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, és amint elkeverjük, felöntjük egy kis vízzel, hogy ne keseredjen meg.
  2. Hozzáadjuk a megpucolt és kockára vágott krumplit és zellergyökeret, és a megpucolt, felkarikázott sárgarépát, illetve a megmosott és apróra vágott petrezselymet. Felöltjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
  3. Megsózzuk. Itt lehet ízlés szerint fűszerezni (de én a gyerekek miatt kerülöm a fűszereket, így se borsot, se ételízesítőt nem használok).
  4. Közepes lángon, fedőt picit résnyire hagyva, puhára főzzük a zöldségeket.
  5. Miközben fő a leves, elkészítjük a tejmentes habarást, ami ebben az esetben Hulala növényi főzőkrémből készül. (Mivel ebben van írópor, a teljes tejérzékenyeknek ehelyett rizstejet vagy szójatejet javaslok, mely esetben a sűrítéshez több lisztet javaslok, hiszen a főzőkrém sűrűbb, mint ezek a tejek.) A főzőkrémhez ízlés szerint hozzáadjuk a mustárt és a citromlevet, hogy picit a tejfölhöz hasonló savanyúságot elérjünk. Miután elértük a kellő ízt, habverővel hozzákeverjük a lisztet, és csomómentesre keverjük. A hőkiegyenlítés miatt a leves levéből merőkanalazunk párat a habaráshoz, hogy szép sima legyen a habarás.
  6. Amikor már kellően puhák a zöldségek, a leves levével felmelegített habarást lassan beleöntjük a levesbe és jól elkeverjük, hogy szép sima legyen tőle a leves.
  7. Kb. 5 percig még tovább főzzük a levest, hogy a habarás besűrűsödjön, így a leves elérje a kellő állagát. Ilyenkor még megkóstoljuk a levest és ha szükséges, tovább ízesítjük. Amennyiben savanyítás kell még a levesnek, akkor egy külön tálkába mustárt nyomunk és ahhoz kimerünk egy kis levest, és először habverővel abban keverjük el, hogy utána a levesbe öntve kellően eloszoljon a mustár íze, ne maradjon csomókban.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 936
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Timbamami

Mióta szakács: 2014.01.21.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

krumplileves tej nélkül, tejmentes burgonyakrémleves, növényi tejszínből készült krumplileves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2014-11-06 10:39

Ezzel a verzióval még nem találkoztam és nem készítettem... Ideje volt, mert egy új leves került az étlapra, bátran készítsétek el! Ízletes!

260
burgonya 1 kg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
zeller 1 közepes db
petrezselyem 1 csokor
növényi tejszín 2 dl
napraforgó olaj 1 dl
fűszerpaprika 1 teáskanál
1 ek
finomliszt 1 evőkanál
mustár 1 ek
citromlé 1 citromból nyert
víz 1.5 l