Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb

Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb
Tejszínes-gombás tészta - a leggyorsabb
35 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A beskatulyázott rab saját feljegyzései. Idézet az eredeti szövegből:

„Hosszú évek óta tart már a szenvedésem. A bezártság eredendő okára már nem is emlékszem, olyan régen volt. Az emlékek a szenvedés homályába vesztek. Nincs más csak a bezártság, a hűvös, nyirkos hideg és a zsúfoltság. Ha néha ki is szabadul egy-két társam, akkor csak pillanatokra élvezheti a szabadságot. Szinte azonnal fehér lepellel borítják, majd többször számomra ismeretlen, sárga masszába nyomják, hogy levegőt sem kap. Aztán jön az őrült forgatás valamilyen iszonyú, morzsalékkal teli, óriási edényben. Így várják sorsukat, mely már a születésüknél eldőlt.”

Hát eddig az idézet. Mikor a kezem közé került, azonnal tudtam, cselekednem, segítenem kell. Vajon miért van az, hogy berozsdásodott, öröklött beidegződés alapján ítélünk, cselekszünk, és nem tapasztalati úton szerzünk tudást, alkotunk véleményt. Szakítva a hagyományokkal utánanézek a dolognak. Miért van az, hogy alapvetően abból indulunk ki, hogy a csiperkegomba, ami az egyik legolcsóbb a piacon, szinte csak rántott vagy töltött gombának jó? Mert nincs saját, karakteres íze. Ez nem igaz kérem. Be is bizonyítom. Ez a legegyszerűbb gombás recept, amit valaha elkészítettem, és egyben az egyik legfinomabb is. Amire szükség van ehhez: 1 üveg száraz fehérbor, 0,5 kg csiperkegomba (lehet fehér vagy barna is), 3-4 dl tejszín (20%-os), 1 tojássárgája, só, bors és egy cs durumtészta (lehetőleg tagliatelle).
Szigorúan az objektivitás miatt, hogy tudjuk, mi kerül a gombára. Pukkantsuk ki a bort, majd kortyolgassunk el - lelkileg felkészülve a bizonyításra - egy jókora pohárral. A gombát alaposan mosd meg, majd egy éles késsel vágd őket először ketté, majd az egészet vékony cikkekre aprítsd fel. Így: egy nagy serpenyőbe önts 4 evőkanál olívaolajat, forrósítsd fel, majd borítsd bele a felcikkezett gombát. Jó nagy adagnak néz ki, de ez csak megtévesztés. A gomba el akar téged ijeszteni. Ez a veszélyhelyzetben való viselkedés az állatvilágban is jól megfigyelhető. Számos faj használja ezt a védekezési formát, mely szerint, ha ellenség közeledik, akkor felfújja, megemeli magát, hogy nagyobbnak, többnek látszódjon, mint amekkora valójában. Ez sokszor meghátrálásra készteti a támadót. De te ne hátrálj meg. Szóval sózd, borsozd meg, (nem szóval sózd, hanem csak sózd, a szóval csak ilyen összeköttetést szolgált az előző gondolattal…), majd fedd le. Párold 5-7 percig, amíg össze nem esik és levet nem ereszt. Ezt követően vedd le a fedőt, és főzd tovább addig, míg el nem párolog a leve.
Na, most kell rendesen alágyújtani. Miután elpárolgott alóla már minden folyadék, elkezd pirulni. Folyamatosan kevergesd. Nagyon fontos, hogy minden oldala jól megpiruljon a gombának, mert ez hozza ki belőle azt a karakteres ízt, amit a rántás és a töltve sütés soha. Érezni fogod az illatán, hogy jól csinálod-e. Közben főzz meg egy fél csomag (250 g) tésztát, de al dente módon, tehát ne szétfőzd, hanem ahogy azt kell. Minden csomagra rá van írva, hogy ez hány perc. Ha a gomba közben megbarnult, megpirult, akkor jöhet rá a 3 dl tejszín. Csak addig főzd, amíg a tejszín fel nem forr. Ha kész, akkor fogj egy mély lábast, öntsd bele a tésztát, borítsd rá a forró gombás szószt, majd az 1 db tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal rendesen keverd el. Kész. Tálalhatsz. Nem fogod elhinni, hogy milyen finom.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Dobhatsz rá egy kevés szárított chili paprikát és parmezánt.

A gombával ellentétben meg fogsz bolondulni…


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombát mossuk meg, majd mindegyik fejet vágjuk ketté, és szeleteljük fel vékonyan.
  2. Az olívaolajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben, és szórjuk bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 5-7 percig pároljuk, míg levet nem ereszt. Ezt követően vegyük le a fedőt, állítsuk a tűzhelyet nagy lángra, pároljuk addig, míg el nem párolog alóla az összes víz, és közben többször is keverjük meg.
  3. Ha elpárolgott a víz, akkor pirítsuk meg minden oldalát, közben kevergessük, majd öntsük rá a tejszínt. Addig főzzük, míg a tejszín fel nem forr. Ha készen van, tegyük félre.
  4. A tésztát főzzük meg al dante módon. A leszűrt tésztát tegyük egy nagy, mély keverőtálba vagy lábosba, borítsuk rá a szószt még melegen, majd tegyük rá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal keverjük el.
  5. Ízlés szerint parmezánnal, bazsalikommal, chilivel tálajuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 847
elküldve: 3
receptkönyvben: 87
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tejszínes gomba tésztával, gombás tészta egyszerűen

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Sun, 2012-04-08 00:13

Látom,nem csak én rajongok a házi készitésű tésztákért. Egy kicsit máshogy készitem az alapreceptet,de biztos igy is finom.A vajas kiflijeidet meg kár volt látnom,mert most nagyon megéheztem,de azért éjfél után egy pár perccel nem kezdek neki,még ha fanatikusnak is tartom magam:) Üdv:Mercedes

670
tagliatelle 25 dkg
csiperkegomba 0.5 kg
fehérbor 7 dl
főzőtejszín 4 dl
tojássárgája 1 db
olívaolaj 4 ek
1 teáskanál
fekete bors 1.5 kk
parmezán sajt 5 dkg
chili 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint