Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes kalács 2.

Tejszínes kalács 2.
Tejszínes kalács 2.
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Inkább tanácsokat írnék: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű vagy langyos. Ne emelgessük a letakart tészta fedőjét, mert összeesik, a kelesztésnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzat. Várjuk meg, amíg langyosra hűl, mert a mondás igaz: a kelt tészta melegen megfekszi a gyomrunkat, szeletelni sem lehet forrón. Nálunk mazsola nélkül készül. Sajnos, csak én szeretném azzal is. Textilbe hajtva, lazán zacskózva másnaposan is puha.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Vaj, lekvár, méz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a tej felében egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A hozzávalókat az egyik tojássárgája, a vaníliás cukor és a mazsola kivételével összedolgozzuk. Ehhez a keverőgépünk gyúrófejét is használhatjuk. Ha szükséges, tejjel lazítjuk, vagy lisztezzük, ha ragadna.
  3. Az alaposan összedolgozott, lágy tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
  4. A kelt tésztába dolgozzuk a mazsolát.
  5. 2/3-1/3 arányban elosztjuk a tésztát, és mindkét cipóból 3-3 adagot osztunk.
  6. Lisztes vagy olajos kézzel a 3 nagyobb cipóból egyenként kb. 35-40 centis, kb. 3 centi vastag hengert sodrunk. A 3 kisebb cipóból fele olyan hosszú hengereket sodrunk.
  7. A 3-3 szálat összefonjuk. A nagyobb fonatot a papírral bélelt sütőlemezre tesszük, vékonyan megkenjük a maradék tojássárgájával, majd a kisebb fonatot óvatosan a tetejére tesszük, finoman rányomkodjuk, azt is megkenjük.
  8. A tésztát, egy darab sütőpapírral lazán takarva, szűk fél órát a sütőlemezre helyezve pihentetjük.
  9. Finoman megkenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe rakjuk.
  10. Akkor vesszük ki, amikor a teteje már barna.
  11. Megkenjük egy decinyi tejben feloldott vaníliás cukorral.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 60x60 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 760
elküldve: 3
receptkönyvben: 102
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

nora.szuzz

Mióta szakács: 2011.04.15.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fonott kalács, tejszínes fonott kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Sat, 2013-04-06 15:01

Gyönyörűen feljött és kezd sülni....remélem finom lesz, mert az illata az mennyei...

Kata58
Kata58 Sat, 2013-04-06 14:58

Megtréfált a kenyérsütőm amit a dagasztáshoz akartam használni, mert egyszerűen nem volt hajlandó bedagasztani, úgyhogy kénytelen voltam egy mély tálba átborítani az egészet és ott a spirállal kézzel kidolgozni. én tettem hozzá egy kupica rumot is.

Kata58
Kata58 Sat, 2013-04-06 11:16

Lustaságból nem fogom fonni...viszont csak főzőtejszinem van itthon ugyhogy teszek hozzá 1 vőkanál zsirt... A kenyérsütő tepsiben fogom kisütni....

nora.szuzz
nora.szuzz / nora.szuzz Thu, 2011-04-28 21:13

Minél magasabb zsírtartalmú tejszín a jó, hiszen egyéb zsiradék nélkül készül, a tejszíntől kellene kelnie, dagadnia. Az ideális a 30 %-os zsírtartalmú tejszín, gondolom habtejszín alatt ezt érted. A főzőtejszínnek ennél jóval kevesebb a zsírtartalma, azt nem javallom.

425
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 5 dkg
tojás 3 db
habtejszín 2.5 dl
tej 1.5 dl
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 10 dkg