Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes kalács Svédországból

Tejszínes kalács Svédországból
Tejszínes kalács Svédországból
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdekessége ennek a kalácsnak, hogy külön hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, a tejszínnek köszönhetően viszont kellemes állagú, ízletes, sokáig puha kalácsot kapunk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egy pohár kakaóval, tejjel, esetleg dzsemmel vagy vajjal tápláló tízórai vagy uzsonna lehet, de a nap bármely szakában finom nassolnivaló.
Érdemes aszalt vörösáfonyával vagy meggyel is kipróbálni, mert ezek kellemes savanykás ízt kölcsönöznek a kalácsnak.
Aki szereti, nyugodtan tehet bele mazsolát is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szárított élesztőt összekeverjük a liszttel, majd -a gyümölcsök kivételével- a tészta hozzávalóit robotgép segítségével megdagasztjuk (7-10 perc).
  2. Az utolsó két percben hozzáadjuk a gyümölcsöket is.
  3. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát (kb. 40 perc).
  4. Átgyúrjuk, és tetszés szerint fonjuk a tésztát. (Kuglófformában is meg lehet sütni.)
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot, és még fél órát hagyjuk pihenni.
  6. A második kelesztés végén megkenjük tejes tojássárgájával a kalács tetejét, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (35-40 perc).
  7. Ha megsült, 10 percre takarjuk le ruhával, hogy kissé visszapuhuljon a sült kéreg.
  8. Folpackba csomagolva tároljuk, így sokáig friss és puha marad!

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 192
elküldve: 2
receptkönyvben: 385
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Ms. Poppy

Mióta szakács: 2009.12.08.
29 recept

receptjellemzők

alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

tejszínes kalács, svéd kalács, kalács aszalt gyümölcsökkel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Alisha
Alisha Thu, 2011-05-12 23:23

Nagyon finom kalacs, kosz a receptet, javasolnam azert, hogy legyen egy "mire megeheted ido" is az elokeszulet es a sutesi ido utan, mert ha osszeadod az idoket amiket leirtal az kemeny 130 perc, nem egy ora.

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Fri, 2011-05-20 08:08

Kedves Alisha!
Köszi a hozzászólást, szerintem is finom kis kalács, gyakran készül nálunk is.
Az oldalon egy recept beküldésekor csak ezt a két időt (előkészület és sütési idő) lehet/kell megadni, de mindig érdemes készítés előtt tanulmányozni a receptet, hogy kiderüljön, ténylegesen mennyi időt is vesz igénybe az ételkészítés. Esetleg az oldal készítőinek lehetne javasolni egy "mire megeheted idő" alpont megadását, hátha bekerül.:)

Suslinc
Suslinc Sun, 2010-03-28 22:07

Nem csodálom, hogy kedvenc, mert gyorsan össze lehet állítani, és fincsi. :-) Nálunk is hamar elfogyott! Úgy csináltam, ahogyan a svédek szokták, a tejszínbe belekevertem az élesztőt, aztán hozzá a többi hozzávalót, nem kell külön felfuttatni az élesztőt. Ezért is szeretem a svéd kelttészta recepteket, mert hamar összeállíthatóak. :-)

Suslinc
Suslinc Sun, 2010-03-28 15:14

Épp kapóra jött, mert volt egy lejárt tejszínem... Tegnap kipróbáltam, friss élesztővel, mazsolával, a tetejére pedig mandulalapot szórtam. Finom volt! Köszönöm a receptet! :-)

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy Sun, 2010-03-28 20:46

Anno én is egy lejárófélben lévő tejszín miatt készítettem, de azóta már többször is készült, nagy kedvenc. A te verziód is igazán jól hangzik, örülök, hogy tetszett.:)

496
finomliszt 300 g
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 teáskanál
tojás 1 db
habtejszín 2 dl
instant élesztő 0.5 tasak
citromhéj 0.5 citromból nyert
aszalt gyümölcsök 50 g
amarettó 1 teáskanál