Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes májkrém

Tejszínes májkrém
Tejszínes májkrém
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta csak összeköltöztünk a párommal, semmilyen felvágottat, sonkát, hasonlókat nem vettünk. Mindig megnézzük minden étel csomagolásán hogy miből készült, és ha sok az E, meg a "stabilizáló", "térfogatnövelő szer", stb., akkor megy vissza a polcra. Egyszer az egyik újságban volt egy cikk, amit egy hentes írt, aki már több mint 30 éve nem a szakmájával foglalkozik, ennek okát pedig azzal indolkolta, hogy már úgy tanították (pedig több mint 30 évvel ezelőtt volt), hogy a felvágottakba, húskészítményekbe mindenféle adalékanyagot tegyenek. Leírta azt is, hogy pl a szinte mindenben megtalálható térfogatnövelő szer felszívja a folyadékot, akár a gyomorból is, ezért iszunk meg egy litter vizet egy pár virsli után. Szóval lényeg a lényeg, nem eszünk ilyesmiket, de a májkrém hiányzott. Gondoltam megcsinálom magunknak, tudjuk hogy miből készül, és finomabb is, mert nem csirke bőrkével és sertés szalonnával van kitöltve. Ezt akár a piciknek is adhatjuk, hiszen finom, tejszínes-vajas máj ízű, biztosan szeretni fogják :) Annak ellenére is hogy pl. sülve nem eszik a májat, pedig fontos vitaminforrás.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A májat alaposan megtisztítjuk, és feltesszük főni a tejszínnel, hagymával, fokhagymával és fűszerekkel (kivéve persze a sót). A vajat kis kockákra vágjuk, és fagyasztóba tesszük.
  2. Amikor a máj már vajpuha, kivesszük belőle a babérlevelet és rozmaring ágat.
  3. Botmixerrel teljesen homogén masszává pürésítjük, és sózzuk.
  4. Egyenként adagolva belemixeljük a vajat is, majd kis tálkákba vagy egy nagyobb edénybe öntjük, és hagyjuk kihűlni. Aki akarja, tehet bele majorannát, snidlinget esetleg pici konyakot, ki hogy szereti.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 697
elküldve: 5
receptkönyvben: 262
elkészítve: 21/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Edi

Mióta szakács: 2012.01.09.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, szilveszter
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: sós krémek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba-mama

egyéb elnevezések

májkrém, csirkemájkrém, májas, kenőmájas, házi májkrém, májkrém házilag

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Fri, 2017-02-03 18:07

Már sokszor keresgéltem a májkrémek között, de ezt a receptet mindig átléptem, mert lila volt, még a kenyéren is
Most volt időm rákattintottam, és meglepően jó recept, gratulálok.
De továbbra sem értem miért lila még a kenyéren is, holott a hozzátevők ezt nem igazolják

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2017-02-03 18:31

Szia, nem értem hogy te mit látsz lilának, a képen semmi nem lila.

terranova56
terranova56 Sat, 2017-02-04 20:02

Mivel olvasva nagyon tetszett, ma délelőtt elkészítettem ( a Penny-ben 170 a fél kiló máj)
Kitűnőre sikerült, a tejszín elképesztő lágyságot adott neki, mondjuk egy kicsit megbecstelenítettem, tettem bele egy kevés szalonnát, és dupla hagymát
Az érdem a tiéd köszi, lehet a monitorommal van baj, de nem veszem észre, most is a fehér edényben és a kenyéren is lila ,mármint a képen, nekem barna lett
De nagyon nem érdekel, jót alkottál csak ez számít
Ja és a recept könyvben jegyezve "elkészítve"
Üdv:Ticcsi

KisEdi
Edi / KisEdi Sat, 2017-02-04 20:43

Rosszul van beállítva a monitorod, a képen semmi sem lila (a kenyéren pedig nincs májkrém).
Örülök hogy bevált a recept :)

ancymancy
ancymancy / ancymancy Thu, 2013-09-19 19:02

Az én változatom nem pont úgy készült, ahogy a receptben írva vagyon :) Hagymát, fokhagymát lepirít, májat rá, fehéredésig lesütni, tejszínnel felönteni csak úgy érzésre,babérlevél bele. Ha megfőtt a máj, sózni. Leturmixolni, hűteni. Háááááát....meg kell mondjam, így ömlesztve nem olyan guszta, mint tömlőbe töltött társai, de valami brutálisan finom :) Még így, hogy a fűszerezés sem volt az igazi. 280Ft volt fél kiló máj leárazva, 230Ft 500ml tejszín, amiből ugye marad is, így szerintem olcsóbbra is jön ki, mint azok a májasok, amiket mi megengedhetnénk magunknak. Köszönöm, köszönöm, isteni finom, azt hiszem rendszeresen ráveszem magam a pepecselésre ezzel a gasztronómiai csodával :)

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2013-09-19 21:20

Hűű, de jól hangzik a Te változatod is :) Egyszer én is kipróbálom pirítva.
Bizony, olcsóbb, és ami nekünk nagyon fontos, tudjuk hogy miből van! Mert nagyon nem mindegy. Arról nem is beszélve, hogy gyerekkorom óta nem ettem igazán finom bolti májast. Egyébként ha nem pirítod meg, csak főzöd ahogy a receptben van, akkor nem pepecs, mert még a hagymákat sem kell felaprítani, csak összefőzöl mindent (a vajat leszámítva) ;) Nekem így házilag sokkal gusztább, mint a bolti paszták, mert tudom hogy milyen fincsi, és hát az illata... :D
Köszönöm hogy kipróbáltad, és hogy megosztottad a saját verziódat! További jó főzést/sütést! :)

ancymancy
ancymancy / ancymancy Wed, 2013-09-25 18:23

Alig várom, hogy megint készítsek egy adagot, amin elfogynak a felvágottak, hogy legyen a májkrémre is kereslet, megcsinálom. És most csak megfőzöm :))) Igen, ettem már énis olyan májast, amiben fura, beazonosíthatatlan darabok voltak...fúúú, nem is akarok belegondolni mi volt az...Egyébként Anyukámnak is adtam a májkrémből, azt mondta csak úgy kenyér nélkül is meg tudná enni :) :D Tényleg, örök hálám a receptért, megy a receptes könyvembe is, remélem az unokáim is majd kipróbálják egyszer, ha megtalálják benne sok-sok év múlva :D

atbano
atbano Wed, 2013-07-31 20:55

Ebből mekkora adag lesz? Mint a képen? És vajon lehet fagyasztani? Vagy meddig áll el hűtőben?

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2013-07-31 21:05

Szia, nem nem, jóval nagyobb adag lesz belőle :) És igen, fagyasztható, én is fagyasztani szoktam, mert egyszerre túl nagy adag lenne kettőnknek. Hűtőben szerintem eláll egy hétig, de nálunk addig sosem volt ideje :)

biandy
biandy Sun, 2013-04-21 09:46

Én is nemrég készítettem el, nagyon ízlett. Annyi különbséggel, hogy kacsamájból csináltam és mustárt is tettem bele, na meg persze majorannát. Köszönöm a receptet, biztos meg fogom még ismételni! A 11 éves lányom odáig volt érte, a Hamé májkrémhez hasonlítgatta, hogy attól mennyivel finomabb, pedig az a jelenleg kapható egyetlen elfogadható ízű és minőségű májkrém.

KisEdi
Edi / KisEdi Sun, 2013-04-21 11:18

Nagyon örülök hogy sikered volt vele, én is régóta terveztem hogy kipróbálom kacsamájból, de valahogy soha nem jutottam el odáig. Most meg hogy vegák lettünk, azt hiszem már nem is fogom :D Mi a férjemmel kb. 3 éve élünk együtt, és soha nem vettünk sem májkrémet, sem felvágottat, stb., mert azt a rengeteg vackot amit beletesznek, azt egyék meg ők.
Köszönöm a beszámolót, és további jó főzőcskét! :)

Zúza
Zúza / Zúza Thu, 2013-03-14 22:04

Nemrég szemeltem ki a receptedet, ma került sor az elkészítésére. Rozmaring helyett majorannát tettem bele. 2 szóval illetném: SZUPERFINCSI, SZUPERJÓ! (Sejtettem, hogy ízleni fog, mert van egy bevált hasonló ízvilágú - nem májkrém - receptünk, csak annál nem kell turmixolni, valamint tejjel készül.)

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2013-03-15 15:29

Nagyon örülök és köszönöm hogy megosztottad a tapasztalatodat :) Én is szoktam majorannát tenni bele :)

ljanka
Janka / ljanka Tue, 2012-09-18 18:59

Múlt héten elkészítettem, nagyon ízlett nekem is és páromnak is. Bár vajból kevesebb került bele, mert épp már csak egy kicsi volt itthon :-), de így is nagyon jó volt. Én úgy csináltam, hogy pár percig kevés olajon és hagymán megpirítottam a májat, aztán öntöttem hozzá a tejszínt. Szerintem máskor is így tejszínesen készítem el, köszönjük a szuper receptet :-)

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2012-10-24 16:43

Örülök hogy ízlett :) A te verziódat pedig én köszönöm, ki fogom próbálni :)

Kisisa
Kisisa Tue, 2012-09-04 22:19

Szia!

Elkészítettem, nagyon nagyon finom lett. :)

Viszont túl sok lett, nem tudom mennyi ideig áll el a hűtőben, félek hogy nem fog elfogyni, mert csak én eszem májast a családban. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e fagyasztani?

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2012-10-24 16:42

Szia, ne haragudj, csak most olvasom a hozzászólásod, valamiért nem kaptam emailt róla :S
Szóval én egy hétnél tovább nem tárolnám a hűtőben, de fagyasztható. Nyugodtan lefagyaszthatod, én is úgy szoktam, hogy dupla adagot készítek, és a fele megy a ládába :)

Timancs
Timancs Fri, 2012-03-23 14:18

Tegnap készítettem, a párom hitetlenkedése mellett! Ő inkább resztelt májnak tudta volna elképzelni a szép kis májacskákat, szerinte kár ezt elrontani mindenféle kísérletezésre! De hát akkor kimaradtunk volna ebből a csodából! Már rotyogás közben is isteni finom volt, sőt szerintem még egy jó kis tésztamártásnak is beillene turmixolás nélkül, de én követtem a leírást, úgyhogy ment is bele az aprítóba.
Elképesztő finom lett! Csak ajánlani tudom azoknak, akik szintén nem hiszik el, hogy otthon is lehet "ipari kenőmájast" készíteni.
Ja! És a párom is elismerően csettintgetett a nyelvével, hogy ez nagyon pikáns lett!
Köszönjük Edi!

nanno
nanno Wed, 2012-03-07 23:13

Nagyon-nagyon finom lett!!! Van esetleg más felvágott helyettesítő recepted még?

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2012-03-08 07:39

Ennek nagyon örülök :) Másféle sajnos még nincs, de szeretnék, mert boltit egyáltalán nem veszünk.

Panita
Panita Fri, 2012-01-27 10:44

Isteni ötlet ez a házi májkrém! Hogy ez eddig nem jutott eszembe...? :) Pedig szeretjük a májast, májkrémet, de ugye egyszerűbb megvenni az üzletben. :(
Hétvégén ki fogom próbálni, köszi a receptet! :)

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2012-01-27 14:05

Köszönöm hogy megnézted a receptemet, gyors voltál, csak ma került fel :) Ha elkészíted meglátod, hogy teljesen más az íze mint annak amit a boltban veszel! És ez sem olyan bonyolult, mert elrotyog magának a tűzhelyen, aztán meg csak pürésíteni kell. Azért írtam 40percet az elkészítési időhöz, mert én mindig egyesével mosom át a májakat, és levágom róluk a zsírt, meg ami nem kell rá. Kellemes főzőcskét! :)

522
csirkemáj 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
habtejszín 2 dl
teavaj 12 dkg
babérlevél 2 db
rozmaring 1 szál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint