Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes-szederkrémes torta

Tejszínes-szederkrémes torta
Tejszínes-szederkrémes torta
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

kertünk végében levő, hatalmas szederbokor szerencsére idén gazdag terméssel ajándékozott meg minket. A friss gyümölcsnél nincs is jobb, de most ahhoz is maradt bőven, hogy egy finom süti készüljön belőle. Ez az egyszerű kakaós-vajas tésztára álmodott, tejszínnel dúsított szedres süti mindenkinek ízlett, mivel nagyon könnyű és nem túl édes. A tésztáján érződik kissé a rum, ami a jó minőségű kakaóporral nagyszerű egységet alkot és nagyon kellemes alapja a tejszínes szederkrémnek, amit a citrom tesz kissé pikánssá.

hozzávalók / 6 adag

Hozzávalók a kakaós tésztához:

Hozzávalók a krémhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Hozzávalók a kakaós tésztához:

  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk.
  3. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesimítjuk az előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába.
  4. Előmelegített sütőben 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van.
  5. Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:

  1. A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük, majd villával összetörjük, és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.
  2. A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, tűzre tesszük, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet, és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben kevergessük néha egy habverővel, hogy szép sima legyen.
  3. A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük.
  4. Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen. De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.
  5. A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap szeder szemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 185
elküldve: 0
receptkönyvben: 58
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
receptverseny: Nosalty receptverseny, Szerelemtorta receptverseny
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

habos szedertorta, szedres süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

446
finomliszt 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
nádcukor 6 dkg
tojás 2 db
vaj 5 dkg
joghurt 2 ek
vanília kivonat 1 teáskanál
rum 1 ek
sütőpor 1 kk
1 csipet
szeder 30 dkg
nádcukor 5 dkg
habtejszín 3 dl
tej 1.5 dl
finomliszt 2 púpozott ek
vaj 2 dkg
citromlé 1 citromból nyert