Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Téli húsos-zöldséges káposztaleves

Téli húsos-zöldséges káposztaleves
Téli húsos-zöldséges káposztaleves
120 perc / előkészület: 30 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyáron szeretem a könnyű, hús nélküli káposztalevest, sok-sok friss zöldséggel. Ezt a téli, hússal teli változata, savanyú ízekkel, tulajdonképpen az orosz szoljánka-leves, amit sokféleképpen készítenek, nagyon finom, minél többször melegítjük, annál jobb! Puha, friss kenyérrel pedig igen laktató.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha nincs kész húslé alapunk, használjunk 3-4 erőleves vagy marhahúsleves kockát.

A sózással óvatosan, mert több hozzávaló is alapjában sós, inkább utósózzuk, szükség szerint.

A fenti adagot kb. 6 literből készítettem. A hozzávalók arányait lehet bátran módosítani, ezt a leves nem lehet elrontani.

Nem kimondott karácsonyi étel, de ünnepi asztalhoz is ajánlom, mert előre el lehet készíteni, és utána egy mákosgubával vagy egy desszerttel, bőven kiadós menüt kapunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajon megdinszteljük a hagymákat, majd rátesszük az apróra kockázott marhahúst, lepirítjuk, majd beletesszük a borsot, köményt, fokhagymát, és 20-30 percig pároljuk saját levében, időnként kavargatva, mint egy pörköltnél.
  2. Amikor félig megpuhul a hús, beletesszük a zöldségeket, savanyú káposztát,  paprikát, sűrített paradicsomot, tarját, sózzuk, és tovább pirítjuk pár percig. (A kép ezt a fázist mutatja.)  Felöntjük a lábast félig vízzel, és tovább főzzük a levest. (A főzési idő a hústól függ.)
  3. A főzés utolsó 10-15 percében rászűrjük a húsleves alaplét, majd beletesszük a vizes uborkát, a kaprit, az olajbogyót, a kaprot és a petrezselyem felét. Ezekkel együtt megrottyantjuk még egyszer.
  4. A húslevesben főtt csontról (pl. sertéskaraj) lefejtett hús is beletehető a végén, aprítva.
  5. Tálalás előtt a tejfölbe belekavarjuk a petrezselyem másik felét, majd a tányérokra teszünk ebből 1-1 kanállal, erre szedjük a kész, forró levest.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 232
elküldve: 4
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

jkerekes8

Mióta szakács: 2011.07.25.
12 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

savanyú káposzta leves, szoljánka, káposztás egytálétel marhahússal

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

227
marha alaplé 3 l
víz 4 l
napraforgó olaj 4 ek
marhahús 50 dkg
füstölt-főtt tarja 5 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
lila hagyma 1 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db
káposzta 35 dkg
savanyú káposzta 25 dkg
sűrített paradicsom 140 g
uborka 20 dkg
olajbogyó 20 g
kapribogyó 20 g
kapor 2 ek
petrezselyem 1 csokor
ételízesítő 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
tejföl 4 ek