Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Téli maci torta - gesztenyés

Téli maci torta - gesztenyés
Téli maci torta - gesztenyés
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyra kaptam ezt a szilikonos maci sütőformát, ami a képhez hasonlóan néz ki, csak nagyobb méretben (29*23*4.5) ahogy feltüntettem. A bevonó receptje
Hát ki is kellett próbálni, és ez lett az eredménye :D

hozzávalók / 8 adag

A piskótatésztához

A gesztenyés töltelékhez

A bevonóhoz

ajánlat

Gesztenyés töltelékét másra is lehet változtatni (kakaós, diós, mákos, citomos, ill. valamilyen tejszínes ízesítésű gyümölcsös), és díszítés akár glazúrral
A "téli öltözetben" lévő Maci leányt, pedig tetszés szerint lehet öltöztetni, vagy épp szabadon hagyni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 4 tojást szétválasztjuk.
  2. A tojás fehérjét a cukorral felverjük jó kemény habbá.
  3. A tojás sárgáját elkeverjük, és ebbe keverjük bele óvatosan a tojás fehérje habot, majd lassan hozzáadjuk a lisztet.
  4. Ha kész a massza, egyenletesen belekenegetjük a vajas-lisztes maci szilikon formába.
  5. A sülő tésztát tűpróbával vizsgáljuk, hogy kellően megsült-e.
  6. Amíg hűl a tészta, közben a margarint a porcukorral habosra keverjük.
  7. A pudingot megfőzzük (1-2 kanál cukrot adhatunk még hozzá), és gyakori keverés mellett lehűtjük, illetve a gesztenyemasszát felengedjük.
  8. A vajkrémhez a pudingot, gesztenyemasszát, és az ízlés szerinti rumot adjuk, gyors fordulat mellett.
  9. Ha kihűlt a piskóta maci, akkor vízszintes félbevágás után betölthetjük a krémmel. (Mivel a krém nagyobb mennyiségű, a torta bevonására is bőven maradni fog belőle)
  10. A tortát pár órára hűtőbe helyezzük.
  11. A házi fondant szükség szerint megszínezzük külön-külön a rendelkezésre álló aromával (színezékkel), illetve a bevonó begyúrásához szükséges még porcukor, hogy ne ragadjunk a feldolgozó felületre :) majd nyújtás, és formázás
  12. A torta bevonása tetszés szerint.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29*23*4,5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 486
elküldve: 2
receptkönyvben: 99
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés macitorta, maci formájú gesztenyetorta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

godotravarva
godotravarva Sun, 2014-03-09 06:58

Kölcsön kaptam egy maciformát, és kerestem hozzá receptet: ezt találtam! És jól sikerült, a kislány, akinek sütöttem nagyon ízlett! Köszönöm!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Sun, 2014-03-09 21:19

Kedves godotravarva!

Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és hogy ízlett a kis ünnepeltnek.

Szép estét: Skorpió

sisy
sisy Sat, 2011-11-19 22:27

Köszönöm a receptet! ISTENI FINOM lett!!!! Az egész család dicsérte. Igaz egész délután a konyhában voltam , de megérte!!!

Skorpió
Skorpió / Skorpió Sun, 2011-11-20 16:34

Kedves Sisy!

Örülök, hogy szuper lett a tortád! Na igen, a díszítés eltart egy ideig, de megéri :D

Szép hétvégét, üdv: Skorpió

bicek
bicek Tue, 2011-04-19 14:49

Köszönöm a receptet. Pici változtatással a fiam első szülinapjára készítettem el. Nagyon finom, és aranyos:)

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-04-19 16:05

Szia Bicek!

Jajdejóóóó! Örülök neki!
Boldogságot, és egészséget a kis legénynek!
Szép napot!
Üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Tue, 2011-01-18 12:32

Szia Zsoka179!

Köszi a dícséretet!!!
Hát igen, formában könnyebb megsütni, mint piskótalapból kivágni. A "felöltöztetésnél" pedig igyegeztem kiskéssl pontosra vágni a részeket, és ahol nem pontosan fedték egymást, ott glazúrral, ill. még "fondanttal" fedtem el a hiányosságot :)

Köszi, hogy hozzászóltál, szép napot, üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-01-14 14:21

Szia kukuzoe!

Nagyon örülök, hogy tetszik a torta, nagyon kedves vagy hogy írtál is!!!
http://tortadiszites.blogspot.com/2010/03/fondan-keszitese-pillecukorral...
Nos a fenti címen találtam a receptet fotókkal, így ezt készítettem el.
Bár nekem nem 25-30 dkg porcukrot kellett használnom, hanem kb. 80 dkg-ot.
Így már olyan jó formázható anyagot kaptam, amit egy marcipántól is elvár az ember.
(ezt a massza jól formázható - formázás során is adható hozzá még porcukor - nyújtáskor szükséges is, nehogy letapadj)
Ja, ha színezni szeretnél, és folyékony színezőt(Színes aroma/ételfesték) használsz, akkor ügyelj rá hogy a hozzáadott folyadékmennyiséget pótold porcukorral. (ezt úgy értem, hogy ha hozzáadod a színezőt, akkor ragacsosabb masszát kapsz, és porcukros gyúródeszkán kell begyúrnod a kívánt állapotig) Persze a por, vagy gél állagúnál nem kell ilyenre figyelni.
Ebből 2 macitortát is beburkolhatsz, és pici maradni is fog (mivel az elsőnél kicsit kevesebb mint a fele fogyott el - de attól függ, hogy milyen vastagra nyújtod)
Ha szép, egyenletes felülete szeretnél nyújtásnál, akkor a masszát 2 szilikonos sütőpapír közé tedd, és úgy nyújtsd.
Találtam még egy változatot erre a bevonóra(a 2. lesz az) : http://muffinmuhely.blogspot.com/2010/02/fondant-tapasztalatok-es-egy-fe...

( A tényleges fondant, amit a cukrászok használnak, azt puncs torta, mignon bevonására használják, és azt a masszát meg kell olvasztani.
Áginál találod a hozzászólást: http://www.nosalty.hu/citromos_mignon_2_recept_15865 )

Remélem, ha megcsinálod,megírod a tapasztalataid, ill. ha lesz még kérdésed.
Szép napot, jó sütögetést, üdv: Skorpió

kukuzoe
kukuzoe Fri, 2011-01-14 10:32

Szia Kedves Skorpió!

Először is gratulálni szeretnék-és minden elsimerésem ehhez a tortához :-))! Cukrászokat is megirigyelné!

Másodszor viszont a segítségedet szeretném kérni, elárulnád, hogy kell pillecukorból fondantot csinálni?
Segítséged előre is köszönöm!
Üdv:

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-01-07 14:11

Kedves Skorpió!

Véletlenül a tortát is karácsonyra kaptad egy cukrászdából?

Tamás, a hitetlen

Skorpió
Skorpió / Skorpió Fri, 2011-01-07 16:55

Szia hitetlen Tamás!

Én csináltam a saját 2 kezecskémmel. Ha legközelebb csinálok, akkor fogok fotózni munkafolyamatokat, és kiegészítem a képet, és értesítelek róla ha tudlak (mivel nem találtalak itt az oldalon, pedig jól írtam be a neved) :)
Amúgy köszi a dícséretet. Örülök, hogy úgy néz ki mint 1 cukrászdai torta.
Hamarosan felkerül egy csokilikőr receptem is, és a díszítésre szolgáló pillecukorfondantból készült rózsa sem cukrászdai. Ahogy tudom errefele a cukrászok marcipánnal, ill. díszítő masszával dolgoznak.

Köszi, hogy hozzászóltál, üdv: Skorpió

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-01-07 10:28

Kedves Skorpió!Köszi szépen.Majd elkészítése után megírom, hogy sikerült.:-) Szép napot! Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-01-06 22:04

Szerintem nagyon aranyos,és az aki kapja, biztos nagyon örül neki, főleg egy kisgyerek,annak a csoda maga!:-))) Na az is csoda, hogy ekkora türelmed volt ilyen szép és minőségi munkát készíteni.Nekem nem lenne ilyen, ezért meg se próbálom.Legalábbis még,.....,aztán ki tudja.Keresztgyerek kicsi van.Ez csodás, tényleg legyél büszke magadra!:-)Szép estét!Éva-Anyóca

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-01-06 22:21

Kedves Éva-Anyóca!

Ismételten csak Köszönni tudom a dícsérő szavakat!
Hát igen, ha van kisgyerkőc a közelben egyszer mindenképp el kell készíteni, és mivel ilyen fondanttal/marcipánnal van burkolva, akkor felvágásig nem is keni össze magát az ifjonc, ha megtapogatja ;)
Ezzel a pillecukros fondanttal amúgy nem olyan nehéz dolgozni(főleg ha valaki próbálkozott már egy torta burkolásával)

További jó sütés-főzést, és szép estét, üdv:Skorpoió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-01-06 21:06

Szia Ági!

Jajj de kedves vagy Te is :D
Köszi, hogy leírtad a véleményedet :)

Szép Napot, üdv: Skorpió

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-01-06 18:13

Szia Elif!

Köszönöm, és nagyon örülök, hogy tetszik :)
Szegényke már elfogyott ;)

Katababa86
Katababa86 Thu, 2011-01-06 11:40

 
Szép,de nekem biztos nem lenne türelmem hogy igy kidiszitsem :))

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-01-06 12:38

Szia Katababa86!

Örülök, hogy hozzászóltál, és hogy tetszik!
Egyszerűbben is ki lehet díszíteni, pl.: Egyszínű marcipánnal/"pillecukros fondanttal" burkolni, majd azt olvasztott csokival, vagy tojásfehérje-cukor masszával - jelölni a testrészeit.
A másik ötlet, hogy csak krémmel vonod be a tortát, és a krémet is színezheted.
A pillecukros fondant-ot most próbáltam ki először, és tényleg jó vele dolgozni :)

További jó sütés-főzést, üdv: Skorpió

800
tojás 4 db
cukor 8 dkg
finomliszt 10 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
margarin 15 dkg
porcukor 15 dkg
gesztenyemassza 250 g
tejszínízű pudingpor 1 tasak
tej 3 dl
rum 4 ek
cukorfondant 80 dkg
ételfesték 1 csepp