Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tenkes szelet

Tenkes szelet
Tenkes szelet
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagyszüleim egy Tenkesaljai településen éltek. Sokat voltam náluk gyerekkoromban és szeretettel gondolok azokra a napokra. Ez adta az ihletet, hogy kicsit a saját ízlésemre formálva kipróbáljam ezt az ételt.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A vágott felületeket megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Szárazabb körettel savanyúság illik hozzá, de kitűnő friss zöldsalátával is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajt felszeleteljük és vékonyra kiverjük.
  2. Az áttört fokhagymát kevés sóval eldörzsöljük és a tejjel elkeverjük. Ebbe helyezük a hússzeleteket (fontos, hogy ellepje a teljesen a húst) 1-2 órát hagyjuk a hűtőben pihenni. (ezt előző este is megtehetjük)
  3. Közben a gombát, a sonkát és a májat egyforma apró kockára vágjuk (kb.1,5 cm).
  4. A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk.
  5. Hozzáadjuk a gombát, a sonkát és a májat. Állandó keverés mellett készre pirítjuk, majd kevés ételizesítővel és borssal megszórjuk, (esetleg 1-2 gerezd gokhagymával, ha sokat tisztítottunk) hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.
  6. A hússzeletekről leitatjuk a nedvességet, sózzuk, borsozzuk (estleg fűszersóval meghintjük), majd megtöltjük a raguval. Begöngyöljük v. félbehajtjuk és hústűvel ( fogvájóval) rögzítjük.
  7. Lisztbe, tojásba, amit egy kis tejjel lazítunk, és zsemlemorzsába megforgatunk. 
  8. Bő forró olajban lassan megsütjük. 
  9. Ferdén kettévágva tálaljuk, tetszés szerinti körettel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 21 910
elküldve: 4
receptkönyvben: 383
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: rántott ételek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sonkával-gombával töltött rántott hús

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Eszter88
Eszter88 Mon, 2012-02-13 17:49

Kedves Geleva !

Ma van a párom születésnapja és ezt az ételt csinálom meg neki krumplipüré körettel.
Kicsit változtattam a recepteden, de remélem így is finom lesz :) Épp most készítettem el a tölteléket.
Én csirke májkrémet használtam,amit reszelt sajttal és borssal illetve az előre megsütött hagymás-sonkás-gombás-fűszeres keverékkel kevertem össze még melegen. Én csirkemell filét használok karaj helyett. Köszönöm a receptet ! Remélem sikert fog aratni :)

Eszter88
Eszter88 Mon, 2012-02-13 22:33

Jelentem nagy sikert arattam vele ! Páromnak nagyon ízlett :)) Gondoltam,hogy csinálok mellé valami salátát, de végül barack befőttet ettünk hozzá - tökéletese kiegészíti a sok húst ! Hmmm, isteni volt ! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-02 15:03

Kedves Éva! Nagyon örülök ennek a receptnek, már régóta várom, hogy valaki feltegye ide. Egy hajdúszoboszlói kis vendéglőben ettünk Tenkes szeletet, de ott úgy készítették el, hogy lesütötték natúrban a húst (só, bors) és amiket te tölteléknek írtál, azt ők rántottába tették és az így elkészült rántottát halmozták a hússzeletekre. A párom azóta nyaggat, hogy készítsek már neki, de látva a receptedet, valószínűleg a te szuper verziódat fogom kipróbálni.
Várjuk a többi receptet és sok sikert a továbbiakban a sütés-főzéshez és fotózáshoz :)
Üdv: Évi

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2010-11-02 16:47

Kedves Évi!
Köszönöm a kedves szavakat, jó érzéssel tölt el, hogy örömet tudtam szerezni! Már megérte, hogy feltettem.:)
Én is hallottam már több variációról ( a töltelék szokott változni), de mind panírozott volt. Amit írtál az nagyon jól hangzik, azt is kifogom próbálni!:)))
Több receptem is várakozik már, hogy megismerhessétek.:) A fotózás....hát, nem vagyok valami profi, de igyekszem...:)
További szép napot! G. Éva

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2010-11-02 15:18

Kedves Évi!
Köszönöm a kedves szavakat, jó érzéssel tölt el, hogy örömet tudtam szerezni! Már megérte, hogy feltettem.:)
Én is hallottam már több variációról ( a töltelék szokott változni), de mind panírozott volt. Amit írtál az nagyon jól hangzik, azt is kifogom próbálni!:)))
Több receptem is várakozik már, hogy megismerhessétek.:) A fotózás....hát, nem vagyok valami profi, de igyekszem...:)
További szép napot! G. Éva

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-11-02 16:33

Kedves Évi ! A fotó is jó !!! A receptről már ne is beszélve! :)))) Üdv Edit

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2010-11-02 16:45

Köszi a bizalmat!:))) Nem láttál Te még engem bénázni:), ezt sem sk készítettem. Ha lehet a férjemre bízom a fotózást, egyszerűbb Őt kritizálni.:))) Üdv.:Éva

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-11-02 13:33

Hát ez isteni! És megint a drága jó nagyszülők emléke... Kedves Geleva, ezt biztos kipróbálom. Remélem van még néhány szép "emléked"! Szép napot Neked! Edit.

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2010-11-02 14:03

Kedves Edit!
Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Remélem kipróbálás után is ízleni fog.
Az "emlékekben" nincs hiány, csak annyi klassz receptet tesztek fel, hogy nehéz lépést tartani.:)))
Vagy kipróbálunk, vagy sajátot főzünk és fotózunk.:))) Nincs annyi nap, amennyi fincsi kipróbálni való!
Köszönöm a megjegyzésedet! Neked is szép napot! G. Éva

852
sertés rövidkaraj 60 dkg
gomba 15 dkg
sonka 10 dkg
csirkemáj 10 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tej 0.5 dl
fokhagyma 4 gerezd
finomliszt 15 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 20 dkg
napraforgó olaj 3 dl