Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepertős pogácsa - ahogy Éva készíti

Tepertős pogácsa - ahogy Éva készíti
Tepertős pogácsa - ahogy Éva készíti
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Magam szoktam a kacsahájból kacsazsírt sütni a főzéshez - a magas telítetlen zsírsavtartalma miatt jó hatással van a vér koleszterinszintjére - a készült tepertőt pedig így próbáltam hasznossá varázsolni. 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe beletesszük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, pár perc alatt megkelesztjük.
  2. A megkelt élesztőt a vajjal, tojássárgájával, 3,5 dl joghurttal és a liszttel rugalmas tésztává gyúrjuk és 1 órát kelesztjük.
  3. A tepertőt kevés sóval és borssal ötvözve ledaráljuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és a tepertő felével megkenjük, majd borítékszerűen összehajtjuk, letakarva 20-30 percet pihentetjük, majd elkövetjük ugyanezt a tepertő másik felével.
  5. Újabb pihentetés után harmadszor is áthajtogatjuk, és megkelesztjük (minél többször hajtogatjuk, annál levelesebb lesz).
  6. Végül kinyújtjuk jó ujjnyira, tetejét megkenjük a tojásfehérje és a megmaradt joghurt keverékével, a tetejét késsel kockásra csíkozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe helyezzük.
  7. Sütőben aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x5 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 552
elküldve: 3
receptkönyvben: 186
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, tepertős pogi, pogácsa tepertővel

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

wkata
wkata / wkata Tue, 2012-07-24 12:58

Kedves Évi néni!Még soha nem sütöttem töpörtyűs pogácsát,mert még nem találtam egy olyan receptet,ami elsőre tetszett volna.Pedig a család minden tagja szereti,ill. szerette volna:)Most viszont megtaláltam az igazit!!!Isteni !Még jóformán kihűlni sem volt ideje!Köszi!!
Üdv.:kata

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-24 13:44

Kedves Kata!
Hurrá! Örülök, hogy családodnak és neked ennyire tetszett a pogácsa. Te is frissen sütött tepertőből készítetted, vagy vásároltad? Elég macera, de nagyon finom a saját, és persze tudod, mit eszel. Ha ez tetszett, akkor talán nem találod tolakodásnak, ha erre itt : http://www.nosalty.hu/recept/szilvalekvaros-tepertos-kiflik még felhívom a figyelmedet. Na ez után lehet csak igazán ujjat nyalogatni. Egy több mint 100 éves szakácskönyvből kerestem ki, és mondhatom bár sokszor elkészítettem, mindig nagy siker volt. Ha van kedved, készítsd el ezt is a családodnak. Üdv: Évi néni

wkata
wkata / wkata Tue, 2012-07-24 16:00

Szia!Természetesen magam sütöm ki .De szoktam libából,és mangalicából is zsírt,és hát persze töpörtyűt is készíteni.Köszönöm a szilvalekváros kifli receptet is.Úgyis nemsokára be kell főzni a szilvát.Egyébként fantasztikusak a receptjeid:)Én is nagyon szeretek enni:)Ami sajnos meg is látszik:(
Üdv.:Kata

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-24 16:16

Jaj, nem baj az, ha mértéket tartasz és mozogsz, akkor nem lehet nagy a baj. Én bizony semmit meg nem tagadok magamtól. Rám aztán abszolute illik az oroszlán falánksága, hedonizmusa. Nem érdekel. Egyszer élünk alapon teszek mindent. Tehát szeretek enni. Köszönöm szépen a dicséretet, igazán jól esik. Jó befőzést és sütögetést kívánok ebből a sok finomságból. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-02-11 15:36

Köszönöm, hogy elkészítetted és megosztottad velem a sikert. További jó sütést-főzést kívánok. Üdv: Évi néni

mizsolove
mizsolove Sat, 2012-02-11 14:51

Kedves Évi néni!
Isteni finom lett a pogácsa. Korábban sütöttem már pogácsát, de most először tepertőset. :-)
Köszönöm a receptet!

1698
finomliszt 70 dkg
margarin 15 dkg
tej 1 dl
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 5 dkg
1 ek
tojássárgája 2 db
joghurt 4 dl
tepertő 35 dkg
bors 0 ízlés szerint
tojásfehérje 1 db