Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Téphető almás-fahéjas vekni

Téphető almás-fahéjas vekni
Téphető almás-fahéjas vekni
130 perc / előkészület: 90 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén ősszel úgy tervezem, hogy több almás sütit sütök majd. Ez a recept rögtön két veknire elegendő mennyiségre íródott, ami furának tűnhet, de ha kipróbáljátok, megértitek, hogy ebből egy adag nem elég.

Amikor rátaláltam (eredeti recept itt), a képe láttán rögtön elfogott a vágy, hogy törjek belőle egy darabot és beleharapjak. Na, ebben minden benne van, ami egy sütiben szerethető! A tésztája könnyű, levegős. Illatozik a fahéjtól, a szerecsendiótól és az almaszeletek mentén kés nélkül is le tudunk választani egy darabkát magunknak belőle. Házias jellegén már azt gondolnánk, nem dobhat semmi, de ebben az esetben ez sem igaz: morzsás teteje hihetetlen rusztikussá teszi! Aki szereti az aranygaluskát, mindenképpen essen neki a sütésnek!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A morzsához

ajánlat

Magában tea vagy kakaó mellé reggelire, almaszósszal vagy vaníliaöntettel ebéd után desszertként nagyszerű!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy közepes szószos edényben, alacsonyabb lángon olvasszuk fel a vajat a tejben, majd húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, és hűtsük le 50 fok alá.
  2. Közben egy kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál cukrot meleg vízzel, míg felolvad. Adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk úgy 5-10 percig állni, hogy jó habos legyen.
  3. Egy nagy tálban a maradék 6 evőkanál cukrot keverjük össze 60 dkg liszttel és egy csipet sóval.
  4. Adjuk hozzá a vajjal és vaníliával elkevert tejet, a cukros élesztőt és a kissé felvert tojásokat. Fakanállal vagy spatulával keverjük addig, ameddig egy gombócba áll.
  5. Adjunk hozzá további 2 púpozott evőkanál lisztet, és keverjük el benne. A tészta inkább ragacsos lesz, ettől ne tartsunk, ilyennek kell lennie. Formázzuk a tésztát egy labdába a tál közepébe, takarjuk le egy kendővel vagy folpackkal, és tegyük félre, meleg helyre kelni, úgy fél-egy órára, ameddig kétszeresére dagad.

Töltelék

  1. Ezalatt egy kis tálban jól keverjük össze a cukrot, fahéjat, szerecsendiót. Az almát mossuk meg, és vágjuk fél centis szeletekbe. Citrommal lecsöpögtethetjük, hogy ne barnuljon meg.
  2. A megkelt tésztát tegyük a gyúródeszkára/felületre, lapítsuk el, és adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál lisztet, majd gyúrjuk bele. A tésztát letakarva hagyjuk a munkafelületen 5 percig pihenni. (Ha csak másnap szeretnénk sütni a veknit, akkor így elkészített tésztát tálban letakarva, hűtőbe tehetjük egy éjszakára is, de kb. 40 perccel a felhasználás előtt vegyük ki!)
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 60x30 cm-es téglalap formára. A tetejét kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Éles késsel vagy pizzavágóval hosszában vágjuk 3 csíkba. Tegyük a csíkokat egy halomba, egymás tetejére. Az így rétegzett tésztát vágjuk 10 részbe. Vajazzunk ki két gyümölcskenyér formát, és egyenként tegyük bele a kocka formájú rétegelt tésztát 5 kupacot egybe. Közben a rétegek közé csúsztassunk pár almaszeletet is. Ezeknél a részeknél majd kés nélkül is szépen szétválasztható lesz a vekni. Most takarjuk le a két formát papírtörlővel, és hagyjuk őket úgy 20 percig még kelni a formában, míg majdnem kétszeresére dagadnak.

Morzsa és sütés

  1. Közben időben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsük el a vekni tetejére a morzsát: keverjük össze a vajat kivéve az összes hozzávalót egy tálban vagy késes aprítóban, adjuk hozzá a vajat, és forgassuk tovább. Ha korán elkészülnénk vele, tegyük sütésig hűtőbe.
  2. Sütés előtt a morzsát elfelezve tegyük rá a két kitakart veknire, majd mehetnek a sütőbe úgy 40 percig sülni, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
  3. A kész vekniket vegyük ki a formából, és hagyjuk hűlni úgy fél óráig, de ne hűljenek ki teljesen. Frissen, melegen a legfinomabbak, de még két napig eltarthatóak. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 707
elküldve: 0
receptkönyvben: 204
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
328 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Almás-fahéjas kalács

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

740
tej 1.5 dl
vaj 8 ek
vanília 1 db
friss élesztő 4 dkg
víz 0.5 dl
cukor 2 ek
1 kávéskanál
tojás 4 db
finomliszt 60 dkg
cukor 18 dkg
fahéj 1 teáskanál
szerecsendió 1 kk
vaj 8 ek
alma 1 nagy db
finomliszt 2 csapott ek
zabpehely 2 ek
dió 2 marék
melaszos nádcukor 2 ek
vaj 4 dkg